2010-04-10

Aviakatastrofoje žuvo Lenkijos prezidentas ir jį lydėję žmonės

Nuotraukose: Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis su žmona Marija ir Lenkijos vyriausybės išeivijoje 1940-43 m.vadovas V. Sikorskis:

N.P.: Kažkokie makabriški likimo vingiai - lenkų karininkų žudynės Katynėje toliau žudo: nors dėl rūko L.Kačynskio lėktuvui buvo siūloma leistis Maskvoje ar Minske, bet matyt labai skubėjo į iškilmingą Katynės žudynių paminėjimą, kuris turėjo prasidėti 10 val. O jo lėktuvas leidosi 09.45 arčiau Katynės – Smolenske ir sudužo antro ar ketvirto mėginimo leistis metu.

Kažkokie lemtingi sutapimai – L.Kačynskis ne pirmas Lenkijos vadovas, žuvęs tokiu būdu - 1943 metų liepos 4 dieną neaiškioje aviakatastrofoje žuvo Lenkijos vyriausybės išeivijoje  vadovas Vladislovas Sikorskis:

Leisdamasis Rusijoje, Smolenske, šeštadienio ryte sudužo Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvas. Lenkijos prezidentas ir visi jį lydėjusieji asmenys žuvo. Makabriškas sutapimas – Lenkijos prezidentas skrido į Smolenską paminėti stalinizmo aukų atminimo – Katynės žudynių 70–ųjų metinių, kai sovietai išžudė tūkstančius lenkų karininkų.

 

Dar kovo mėn. transliuotame skandalingame Gruzijos TV "Imedi" reportaže apie tariamą Rusijos intervenciją į Gruziją, be kita ko, buvo toks epizodas:

"Грузинская частная телекомпания "Имеди" в злополучном репортаже о "российской агрессии" сообщила также о "кончине" президента Польши Леха Качиньского. Как передает польское TVN24 со ссылкой на главу грузинской диаспоры в ПольшеДавида Гамцемлидзе, в субботнем получасовом фильме, в котором сообщалось о "нападении России на Грузию" и "смерти президента страны Михаила Саакашвили", говорится и о том, что в результате взрыва самолета погиб и Лех Качиньски. Согласно телекомпании, взорвался самолет, в котором он, якобы, летел на помощь Грузии."

 

Generolas W. Sikorskis žuvo per nelaimingą atsitikimą?

Alfa.lt 2008.12.03 11:20, delfi.lt, balsas.lt

Lenkijos vyriausybės išeivijoje vadovas Wladislowas Sikorskis kartu su dviem britų parlamento nariais įsėdęs į lėktuvą žuvo 1943 metų liepos 4 dieną, kai Britanijos oro pajėgų lėktuvas, vos tik pakilęs iš Gibraltaro oro uosto, nukrito į jūrą. 1943 m. liepos mėn. jis, kuris sudužo vos spėjęs pakilti. Vienintelis katastrofą išgyvenęs žmogus, pilotas iš Čekijos, vėliau teigė, kad lėktuvo šturvalas buvo sugadintas.

Britų komisija, tyrusi avariją, išvadose pareiškė, kad lėktuvas tapo nevaldomas dėl nežinomų priežasčių.

Teigiama, kad avarijos dieną Gibraltaro oro uoste taip pat buvo Sovietų Sąjungos diplomatų lėktuvai. Tai lenkams leidžia kelti pagrįstus įtarimus, kad komunistai prisidėjo prie išeivijoje veikusios Lenkijos vyriausybės lyderio žūties.

Istorikai teigia, kad Lenkijos emigracinė vyriausybė veikė Londone, o tai esą buvo didelė kliūtis Sovietų Sąjungos bei Didžiosios Britanijos santykiams. W. Sikorskis savo pareiškimuose ne kartą smerkė totalitarinį sovietų diktatorių Josifą Staliną. W. Sikorskis laikė jį atsakingu už masines lenkų žudynes bei garsiai skelbė, jog 1940 metų Katynės žudynės buvo įvykdytos ne nacių, o Pirminiai buvusio Lenkijos vyriausybės išeivijoje vadovo Wladislawo Sikorskio palaikų tyrimai atskleidė, kad generolas nebuvo nužudytas, o mirė per nelaimingą atsitikimą, kaip ir buvo oficialiai skelbiama anksčiau, praneša „Polskie radio".

Taigi pirminiai tyrimų duomenys žlugdo sąmokslo teoriją, kad W. Sikorskį kaip itin nepalankų asmenį galėjo nužudyti Sovietų Sąjungos šnipai ar Didžiosios Britanijos žvalgyba. Iki šiol Lenkijoje plačiai buvo pasklidusi nuomonė, kad tikroji generolo mirties priežastis yra slepiama, o jis pats tapo neabejotino sąmokslo auka.

1943 metais vykdytas britų tyrimas W. Sikorskio mirties priežasčių nustatyti negalėjo ir pareikšta tik tiek, kad generolas žuvo, kai „lėktuvas dėl priežasčių, kurių nepavyko nustatyti, tapo nevaldomas". Tačiau dauguma nesutiko, kad tai tebuvo nelaiminga lėktuvo katastrofa. Buvo skelbiama, kad W. Sikorskis 1943 metais tapo rimta kliūtimi geresniems santykiams tarp Didžiosios Britanijos ir Sovietų Sąjungos užmegzti, todėl turėjo būti tiesiog pašalintas.

Šią sąmokslo teoriją galutinai turėtų patvirtinti arba paneigti oficialūs tyrimo rezultatai, kurie bus paskelbti kitų metų sausio pabaigoje. Preliminariais duomenimis, kuriuos gavo ir Lenkijos žiniasklaida, teigiama, kad generolas lėktuvo avarijos 1943 metais Gibraltare metu patyrė daugybinius kaulų lūžius. Smarkiai sužalota buvo ir jo kaukolė, tačiau manoma, kad visus lūžius lėmė lėktuvo avarija.

Palaikus tyrę ekspertai teigia negalį pasakyti, ar buvo pažeisti generolo vidaus organai. Tačiau kulkos pėdsakų nerasta nei kaukolėje, nei kitose kūno dalyse. Versija, kad W. Sikorskis buvo pasmaugtas, taip pat atmetama, nes nerasta jokių sužeidimų ant kaklo. Tiesa, vis dar laukiama toksikologinių ir histologinių tyrimų rezultatų. Tuomet paaiškės, ar generolas nebuvo nunuodytas.

sovietų budelių. Tuo metu J. Stalinas dėl Katynės žudynių oficialiai kaltino nacius, o W. Sikorskis buvo pasirengęs sudaryti nepriklausomą tyrimo komisiją, kuri būtų išaiškinusi tikrus žudynių organizatorius.

Daugelis istorikų tiki, kad J. Stalinas, nepatenkintas Lenkijos lyderio pozicija dėl nepriklausomybės, įsakė jį nužudyti. Jie nurodo, kad Gibraltare sovietų lėktuvas daugybę valandų stovėjo šalia nesaugomo „Liberator" ir tai, kad Rusijos šnipas Kimas Philby tuo metu buvo šioje britų kolonijoje.

2 komentarai:

Naglis Puteikis rašė...

Papildomai:
Lėktuvas Tu- 154 M sudužo už kelių šimtų metrų nuo oro uosto "Severnyj" tūpimo tako balandžio 10 d. 8.56 val. Varšuvos laiku, kairiu sparnu užkliudęs medį.
Žuvo 88 keleiviai ir 8 įgulos nariai:
Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis ir jo žmona Maria Kaczyńska;
Krzysztof Putra, Seimo vicepirmininkas;
Krystyna Bochenek, Senato vicepirmininkė;
Užsienio reikalų viceministras Andrzej Kremer;
Lenkijos kariuomenės štabo viršininkas gen. Franciszek Gągor;
Karinių oro pajėgų vadas gen. TADEUSZ BUK;
generolas Błasik Andrew;
operacijų vadovas gen. Bronisław Kwiatkowski;
Karo laivyno vadas viceadmirolas ANDRZEJ KARWETA;
Specialiųjų pajėgų vadas gen. WOJCIECH POTASIŃSKI;
Lenkijos Respublikos ambasadorius Rusijoje Jerzy Bar;
Genocido tyrimo centro vadovas;
Nacionalinio banko vadovas;
paskutinis pasitraukusios Lenkijos prezidentas Ryszard Kaczorowski (g.1919-11-26);
Lenkijos olimpinio komiteto pirmininkas Piotr Nurowski;
Jerzy Szmajdziński
prezidento kanceliarijos vadovas Władysław Stasiak;
Aleksander Szczygło
Paweł Wypych
Mariusz Handzlik
Andrzej Przewoźnik
Grzeogrz Dolniak
Przemysław Gosiewski
Zbigniew Wassermann
Janusz Kochanowski
Sławomir Skrzypek
Janusz Kurtyka
Lenkijos kariuomenės vyskupas Tadeusz Płoski (g.1956-03-09).
MIRON CHODAKOWSKI, prawosławny ordynariusz WP
KS. PŁK ADAM PILCH, ewangelickie duszpasterstwo polowe
KS. PPŁK JAN OSIŃSKI, ordynariat polowy WP
prezidento kapelionas kun. ROMAN INDRZEJCZYK;
kun. PRAŁAT BRONISŁAW GOSTOMSKI;
kun. JÓZEF JONIEC;
kun. ZDZISŁAW KRÓL;
kun. ANDRZEJ KWAŚNIK;

Naglis Puteikis rašė...

Be to, tuo laineriu skrido įstatymų leidėjos Izabela Jaruga Nowacka ir Jolanta Szymanek-Deresz , valstybės sekretorius Pawelas Wypychas, prezidento kanceliarijos vadovas Wladyslawas Stasiakas, valstybės sekretoriaus pavaduotojas Mariuszas Handzlikas, Kovos ir kančių paminklų apsaugos tarybos sekretorius Andrzejus Przewoznikas, partijos "Teisė ir teisingumas" (PiS) deputatai Przemyslawas Gosiewskis ir Zbigniewas Wassermannas.