2010-04-27

Seimas uždraudė lobių ieškotojams naudoti metalo ieškiklius

Nuotraukoje - iš juodųjų archeologų konfiskuoti metalo ieškikliai

N.P.: seniai reikėjo. Ačiū Dievui, ką tik priėmė šią įstatymo pataisą: http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_sale.klaus_stad?p_kl_stad_id=-15703.

Nes per kelerius pastaruosius metus juodieji archeologai nusiaubė keliolika kuršių kapinynų, iškasdami pirmiausia genčių vadų ir jų žmonų palaidojimus ir pagrobdami surastus ginklus bei papuošalus, kurių daugumą pardavė užsienio kolekcionieriams. Lietuvos policijos tyrėjai ir prokurorai turėjo rašytinę įrodymų medžiagą apie tai ir daug raštiškų Kultūros paveldo departamento kreipimusi su prašymu nutraukti šią veiklą, o kaltus asmenis patraukti atsakomybėn. TAČIAU NIEKO NESIĖMĖ, NEŽIŪRINT NET Į TAI, KAD TRIS KARTUS NET ASMENIŠKAI BUVO KREIPTASI Į GENERALINĮ PROKURORĄ IR GENERALINĮ KOMISARĄ. Tačiau ir po tokių kreipimųsi nieko nebuvo ir nėra daroma.

http://www.alfa.lt/straipsnis/10353865/?Seimas.ketina.uzdrausti.lobiu.ieskotojams.naudoti.metalo.ieskiklius=2010-04-27_09-27

Alfa lt 2010-04-27 09:27 BNS

Seimas planuoja uždrausti Lietuvoje vadinamiesiems lobių ieškotojams naudoti metalo ieškiklius.

Trečiadienį parlamentarai ketina balsuoti dėl tai numatančios Kultūros vertybių apsaugos įstatymo pataisos.

Pagal ją, ieškoti kultūrinę vertę turinčių daiktų vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais arba bet kokia kita paieškos įranga bus galima tik Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo nustatyta tvarka gavus leidimą.

Šios iniciatyvos autorė liberalė Dalia Kuodytė teigia, kad projekto tikslas - užkirsti kelią nelegaliai vykdomam archeologijos paveldo plėšimui, saugomų ir nesaugomų archeologinių paveldo objektų kasinėjimui pasipelnymo tikslais, pasisavinant tokiu būdu rastus radinius.

Anot jos, privačių asmenų metalo detektorių naudojimas, ieškant archeologinių vertybių, yra netoleruotinas, kadangi tokia veikla yra sąmoningas archeologijos paveldo naikinimas.

Prieš porą savaičių Seime pristatydama savo siūlymą parlamentarė teigė, kad ši problema itin aktuali tapo pastaraisiais metais.

„Tai yra ne tiktai metalo detektoriai - tai yra metalo ieškikliai, magnetometrai, georadarai, žemės skeneriai. Kiekvieną dieną atsiranda vis naujų įvairiausių priemonių būtent šitiems darbams", - tvirtino ji.

Be to, pastaraisiais metais esą pastebėta tendencija, kad kuriasi tokių nelegalių ieškotojų, kurie organizuotai naikina kultūros objektus ir tiesiog išrausia pilkapius, piliakalnius, klubai.

12 komentarų:

Protevis rašė...

Nu i ka? Mislijat, kad nuo to pamazes juoduju arkeologu? To gerio pilna tiek kvade, tiek muziejuose. Juodukai kap tratijo kulturinius sluoksnius, tep i toliau tratys.

Anonimiškas rašė...

Raganų medžioklė. Tai kodėl tada tie oficialūs archeologai nieko nekasinėja? Patys viską iškastų, padėtų į muziejus ir nebeliktų nieko nelegaliems archelogams kasinėti. O kadangi niekas nekasinėja tai ir iškasa tiems kuriems neva negalima. Gal palikti viską pūt žemėse?

paveldosaugos praktikas rašė...

Tai gal Protevis gali pateikti ir tų juodųjų archeologų iš KVAD-o pavardes? Jei nežinai tai nepaistyk, pilieti. O pataisa mums suteikia juridinį pagrindą juoduosius užlaužti, ką su didžiausiu malonumu ir padarysiu jei jie pasirodys mano apskrityje.

Anonimiškas rašė...

Nieko jūs neužlaušite. Kaip tie juodieji dirbo, taip ir dirbs, o jūs nieko nieko nepadarysite. O tuo labiau, kad jūs ir iki šios pataisos galėjote dirbti, tačiau nieko nedirbote. Galvojate, kad atsiradus įstatymui kitaip dirbti pradėsite? Galiu atsakyti - nepradėsite.

Protėvių Balsas rašė...

Teisingai, ponuli praktike. Nieko jus nedirbote ir nieko jus nedirbsite. Ar zinot kodel? Nes jus dirbti negalite. Lietuviu liaudies ismintis byloja, kad gimes vogti dirbti negali. Jus su savo juodukais "nigeriais" jau pridirbote miesta. Pats budamas meshlo gabalas murkdote kitus i savo shuda ir dar stebites, kad zmones pyksta. Ir dar kaip pyks. Ateis metas, kai isejes i gatve gausit pagal visus nuopelnus, kad mazai nepasirodys.

Naglis Puteikis rašė...

Atsajau komentatoriams į jų keliamus klausimus:
Pataisa gimė iš praktikos - sugauti už rankos laikantys ką tik iškastą kalaviją pačiame kapinyno viduryje tikino, kad ieškojo žmonos pamesto žiedo. Automobilyje rasta dar 50 daiktų ir kompas su jau "ištyrinėtų" kapinynų schemomis. Visur ieškojo žiedo.
Gaudėme juos ir pagavome. Pagavome pagrindinius juoduosius archeologus- labiausiais patyrusius ir koordinatorius. Tuo skiriamės nuo brakonierių gaudytojų.
Užsienyje gaudo ir pagauna ir šiukšlintojus ir padegėjus ir vagis ir sukčiautojus ir t.t. Lietuvoje daug kas uždrausta, bet niekas nieko nekontroliuoja.
Pataisa būtina buvo, nes jau iškasta dauguma iš 11-13 a.kuršių genčių vyresniųjų kapų - liko mažuma. Dar ko nors lauktume - iškastų ir likusius.
Pataisą inicijavome mes, Kult.paveldo departamento darbuotojai. Dėl archeologų - visokių visur yra, neabejoju, kad kai kuriems juodiesiems ne tik konsultacijomis padėjo ir kai kurie baltieji. Einame jų pėdomis ir neabejoju, kad per metus-dvejus pagausime ir tokių.
Artūrui - nėra tiek baltųjų, kad viską galima būtų iškasti. be to reikia palikti ateities mokslininkams su jų geresnėmis technologijomis.
Ši pataisa svarbi tuo, kad visi turės legalizuotis - visi turs prašyti leidimų ir tada bus galima kontroliuoti. Nes dabar juodieji archeologai pagauti aiškina, kad ieškojo pamestų automobilio raktelių ir netyčia rado keliasdešimt archeologinių radinių, bet muziejus vakare nedirbo, todėl nespėjo priduoti. Švedijos Visbio saloje, kurioje kiekviename kv.metre pilna vikingiškų radinių, apskritai uždrausta metalo ieškiklį į tą salą įsivežti. O bulgarai nori iš nelegalaus archeologinių radinių eksporto pasipildyti valstybėje cirkuliuojančių pinigų masę.
Ligšioliniai draudimai ir nedraudimai nesutrukdė minėtiems archeologinių vertybių grobimams. Švedai Visbio saloje realizavo draudimus - yra rezultatai. O kodėl Jūs taip rūpinatės? Juk pvz. bet kuris istorinis karybos klubas be problemų gaus leidimus, jei sumanysite padėti istorikams ir archeologams ? Be šios pataisos jau minėjau ką aiškina pagauti už rankos.
Niekur nėra ir niekada nebus tiek archeologų, kad galima būtų viską ištirti. jau minėjau, kad reikia ir ateities archeologams palikti veiklos, nes jei turės geresnes tyrimo metodus ir įrankius.

Anonimiškas rašė...

Vien dėl to, kad Jonas ar Petras elektra daužė žuvį, uždrauskite žvejybą, arba medžioklę, jei buvo pagauti brakonieriai. Įstatymo pataisomis negalime pateisinti savo (t.y., kultūros paveldo specialistų, archeologų ir kt. atsakingų) neveikimo, t.y. nesugebėjimo kontroliuoti, atlikti savo pareigas. Absoliučiai klaidinga manyti, kad priėmus įstatymo pataisas, nuo tos dienos visi "juodieji" padės savo ieškiklius. Juk ir iki įstatymo pataisų buvo draudžiama bet kokia veikla saugomame kultūros objekte. Iš esmės įstatymo pataisos apribojo tik mėgėjų ieškotojų veiklą, kadangi jie privalės gauti leidimus (aišku, jei nebus sudarytos neįgyvendinamos sąlygos juos gauti), bet jokiu būdu ne tų, kurie ieškiklių pagalba vykdė nusikalstamą veiklą. Savo pataisomis jūs tik nutraukėte besimezgančią ieškotojų ir archeologų diskusiją ir bendros veiklos, bendradarbiavimo pradžią
Nagli Puteiki, labai nekorektiška iš jūsų pusės visus vadinti nusikaltėliais, paveldo niokotojais, jei yra keli, kurie tuo užsiima. Juk mes nevadiname visos visuomenės "pijokais, degradais", jei jūs prisigėręs išsidirbinėjate kaliūzėje ir darote gėdą ne tik partiečiams, bet ir savo kolegoms.

Naglis Puteikis rašė...

Visų nevadinau juodaisiais. Leidimą galima bus gauti panašiai kaip žvejybai, taigi jokių apsunkinimų.
Taip , pridariau gėdos kaliūzėje, tačiau viešai atsiprašiau visų ir daugiau taip nedarau. Pagautieji gi juodieji ne tik neatsiprašinėja, bet didžiuojasi savo plėšimais ir toliau savo šią vieklą tęsia.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, norėčiau sužinoti kaip ten su tais leidimais siuo metu yra? Kiekvienas juos gali gauti taip paprastai kaip Jus minejote panašiai kaip žvejybai? Visgi 4 metai eina...

Anonimiškas rašė...

nesamone pavizdziui jiuodujiu metalu kaip ieskojio taip ieskos, kam truksta ant duonos.

Anonimiškas rašė...

Na taip, mes už, kad būtų kovojama su kapinynų plėšikais ir paveldo niokotojais. Bet, jau kelinti metai su leidimais niekas nepasistūmėjo, o purvini delfi straipsniai apie mus tiesiog pilasi. Kur tos žmogaus teisės? Kaip žvejo bilietas? Ar ne per daug paprasta, kad būtų tiesa? Realiai tuos leidimus gali gauti tik archeologai, bet ne mėgėjai ieškotojai. Kaip pvz D. Britanijoje ar JAV, o ten ieškotojo hobis garbingas. Kiek lobių jie randa, išgirstam kas mėnesį, o ir praneša savo kpd apie tai, gauna ir atlygį. Iš jūsų tikiuosi, kad bent šis tas bus daroma šioje srityje gero, o ne pilama į vieną puodą su juodžiais.

Pagarbiai

Besidomintis rašė...

Sveiki Nagli! Ar turite naujienu del leidimo megejui ieskotojui? Kaip minejote auksciau:- tie, kas niokojo kulturos pavelda, niokos toliau. Bet is zmoniu buvo atimtas hobis. Labai nedemokratiskas ivykis. Manau sitas straipsnis turetu buti pataisytas, kad neliktu nuskriaustuju. Gal turite minciu kaip igalinti tuos megejo bilietus? O gal juos jau galima gauti, tik niekas nezino kur?