2012-03-21

Kaip valdoma Lietuva 2 dalis – grynų pinigų įtaka

Nuotraukoje – 2012 03 17 d. mitingas „Už teisingumą" prie Seimo.

http://www.laisvaslaikrastis.lt/news/697/53/d,detalus/

2012-03-15

Naglis Puteikis : „Klausimas dėl grynųjų pinigų tekėjimo į politikų ir teisėsaugininkų rankas už tai, kad finansinės bylos būtų nepradėtos arba nutrauktos, ir yra svarbiausias Lietuvos klausimas apskritai"

Į LL redaktoriaus Aurimo Drižiaus klausimus atsakė Seimo Antikorupcijos komisijos narys Naglis Puteikis, vienas iš pagrindinių tyrimo apie FNTT vadovus iniciatorių:

- Parlamentas Antikorupcijos komisijos asmenyje ėmėsi kontroliuoti jam pavaldžias struktūras, nors anksčiau niekada to nedarė. Kodėl?

-Jeigu prisimenate, anksčiau Seime buvo tokia Ekonominių nusikaltimų tyrimo komisija, kurios pirmininku buvo Juškus. Kai kurie šios komisijos nariai, pvz., dabartinis Sveikatos apsaugos ministras Raimundas Šukys, dirbdavo naktimis. Visi dabar pamiršo, tačiau Juškaus vadovaujama komisija dirbo panašiai kaip mūsų. O po to subėgo didžiulės gvardijos teisės mokslų „korifėjų", kurie pradėjo aiškintis, kad Seimas neturi teisės kištis. Jie aiškino, kad Seimas turi teisę kontroliuoti, tačiau ne taip, kaip tai darė Juškaus komisija. Tačiau tie korifėjai nepasakė, kaip ta kontrolė turi būti vykdoma. Tačiau aš kalbėjau su keliais žmonėmis, kurie rašė mokslinius darbus apie Vakarų valstybių parlamentinę kontrolę. Tai, ką mes padarome, Vakaruose būtent taip ir daroma. Tiesa, yra vienas skirtumas. Dalis mūsų teisininkų sako, kad Seimo komisijai galima meluoti. Jie taip sako – Antikorupcijos komisijai meluoti galima, tačiau jeigu Seimas sudarė specialią tyrimo komisiją, meluoti jau nebegalima. Prasideda visokie išvedžiojimai, kaip buvo ir tuo atveju, kai Juškaus komisija iš tikrųjų prigriebė porą „prichvatizavimo" atvejų. Jeigu jau sukūrėme vakarietišką parlamentarizmą ir Seimą, tai taip ir dirbkime.

-Tačiau iš kur atsirado tas postūmis, nes iki tol visi Seimo komitetai ramiai tyliai sėdėjo, ir į nieką nesikišo?

-Manau, per atsitiktinumą. Seimo narys Saulius Stoma, išgirdęs apie FNTT vadovų atleidimą, pradėjo iniciatyvą įregistruoti Seimo nutarimą dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo. Tada senieji politikai pasakė, kad kas čia dabar, kad kiekvienam atleidimui sudarinėsime po atskirą komisiją? Ir pasiūlė, kad kuri nors ir esamų Seimo komisijų atliktų tą darbą. Atrodo, kad Razma pirmas pasakė, kad tegul tiria Antikorupcijos komisija. Kadangi nevyko Seimo posėdžiai, mes visi supratome, kad kol sudarysime komisiją, ir sudėliosime klausimus, įvyks konkursas į FNTT vadovo vietą, ir traukinys jau bus nuvažiavęs.

Savaime išėjo, kad kai mes išgirdome pirmuosius pareigūnų liudijimus, kai vienas pasako vieną, o kitas iš karto po jo kalba visai priešingai, supratome, kad vienintelis būdas greitai ir efektyviai ištirti tą klausimą yra neleisti jiems susitarti, ką kalbėti. Todėl pradėjome juos visus žaibiškai kviesti į apklausas. VSD vadovai Grina su Vaišnoru intuityviai suvokė, ką mes darome, ir jie atsisakė eiti liudyti iš karto, ir taip laimėjo vieną naktį. Per tą laiką suderino savo parodymus. Tačiau Grina, vos pradėjęs kalbėti, ėmė šaipytis iš komisijos narių.

-VSD šefas neatrodo labai arogantiškas?

-Tas vadinamasis Lietuvos elitas visas serga nežmoniška arogancijos liga, tik vieni tai daro draugiškai, kiti piktai. Tai Grina šaipėsi iš mūsų draugiškai, tačiau iš tikrųjų gavosi pasityčiojimas, nes jo pirmoji frazė buvo – koks ten poligrafas, jis naudojamas tik užverbuotiems kontržvalgybininkams tikrinti, ir tai yra labai sudėtinga, gali tik suvokti, kad apklausiamas gal būt užverbuotas kitos pusės. Jis mums sakė, kad tai nelabai rimta ir labai specializuota, o trečias dalykas , mes neturime tokių technologijų, ir mus išmokė kiti. Ne CŽV, nes ji apmoko savo agentus, kaip apgauti poligrafą. Amerikiečiai išmokė lenkus, o lenkai mūsiškius, tačiau apmokė dirbti su poligrafu pagal policijos darbo metodus – jeigu žudikas tyli, o jį reikia priversti pasakyti, kur lavonas užkastas. Toks buvo Grinos pasišaipymas, o kai Razma ėmė jį klausinėti rimčiau, tai Grina nesurimtėjo, o toliau šaipėsi. Tada Razma įsiuto, o aš pasakiau, kad jeigu VSD šefas taip elgiasi su partijos frakcijos vadovu, kaip Razma, kaip jūs elgsitės su eiliniu Seimo nariu. Tačiau Grina vis tiek išsišaipė, ir tada visa Antikorupcijos komisija pasiuto. Mes supratome, kad mus mulkina, ir pagavome tą tempą greitai daryti tyrimą, ir neleisti jiems atsikvošėti. Ačiū Ligitui Kernagiui ir Stancikienei, kad jie neleido tam tempui nukristi. Stancikienė į kiekvieną posėdį ėjo iš anksto pasirengusi klausimus, ir viską gerai apgalvojusi. O visi apklausiamieji buvo visai atsipūtę ir labai gausiai melavo. Kadangi jų parodymai smarkiai skyrėsi, mus emociškai apėmė toks pakilimas ir suvokimas, kad jeigu sustosime, tai pralošime. Norėčiau grįžti prie Juškaus komisijos, aš juk tuo metu dirbau Paveldo inspekcijoje, pavaldžioje Seimui, ir kartais su Genzeliu ar kitais Seimo nariais sėdėdavome iki išnaktų Seime. Aš atsimenu, kad paskutinis iš Seimo išeidavo R.Šukys. Juškus taip pat suprato, kad viską reikia daryti greitai, kol anie nesusitarė, o R.Šukys turėjo viską dokumentaliai užfiksuoti.

-Kokie bus sekantys Antikorupcijos komisijos tyrimai, jeigu taip gražiai pradėjote?

-Mes tarpusavyje pakalbėjome, kad dabar svarbiausia, vienas dalykas, nesiimti smulkių darbų, o tirti labai svarbias temas visuomenei.

-Pvz., gal Kauno pedofilijos bylą?

-Vakar Kaune kalbėjomės ta tema, ir buvome susirinkę Kauno savivaldybės salėje, ir L.Kernagis į kauniečių klausimą taip atsakė:, kad visų tų įvykių problema yra ta, kad jie seniai įvykę, ir visi su visais seniai susitarę. Ir to efekto, kurio tikisi visuomenė, jo tiesiog nebus, nes mes nerasime nieko naujo, nes visi jau seniai susitarę, kaip reikia kalbėti. Be to, pedofilijos turimas iš esmės yra kriminalinis tyrimas..

-Tuomet tirkite prokuratūros darbą šioje byloje?

-Taip, tačiau bent jau iš savo darbo mes matome, kad bet kuris normalus kriminalistas atliktų rezonansinių bylų tyrimą labai greitai, jeigu jam netrukdytų politikai ir aukšti teisėsaugos pareigūnai. Pasakysiu analogiją su juodaisiais archeologais – kai politikai ima kažką tyrinėti, subėga teisės korifėjai ir sako, kad vyksta ikiteisminis tyrimas, viskas slapta.  Klausimas – praėjo jau treji metai, kai mes pagavome juoduosius archeologus, ir kodėl per tris metus nebuvo išaiškintas šių nusikaltėlių koordinatoriaus telefono numeris. Kai mes pagavome nelegalius archeologus, jie dar nesuprato, kad policija atvažiuoja. Jie bandė apgauti mūsų darbuotoją, sakydami, kad jie yra mūsų bendradarbiai. Vienas jų paskambino kažkam ir padavė telefoną mūsų darbuotojui.  Skambutį atsiliepęs žmogus profesionaliai vaidino paminklosaugininką iš Trakų nacionalinio parko. Tirti šį epizodą prokuratūra ir policija kategoriškai atsisako. Aš du kartus buvau išstumtas iš V.Telyčėno (buvusio policijos vyr. komisaro –aut. Pastaba) kabineto, o vieną kartą mane ranka pastūmė link durų buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Raulušaitis.  Kai tik užduodu klausimą dėl juodųjų archeologų koordinatoriaus, policijai atima žadą.

-Ką tai reiškia?

-Tai reiškia, kad jie žino tą žmogų ir jį dengia, arba yra gavę komandą iš aukščiau. Kadangi Telyčėnas negalėjo gauti komandos iš aukščiau, vadinasi, jis pats jį pažįsta, arba dirba kartu su juo. Man akivaizdu, kad policija dangsto tuos žmones, ir šiuos nusikaltėlių dangstymo epizodus policija iš tikrųjų galėtų ištirti. Kitas epizodas – Tytuvėnų gaisras. Pagal mūsų teisės aktus priešgaisrinė apsauga turi būti įjungta visą laiką ir signalizacija turi būti prijungta prie pulto, prie kurio visą parą budi budintis žmogus.  Jokios alternatyvos pagal įstatymą tam negalėjo būti. Negalėjo būti nei kiauksinčių dėžučių ant sienos, kas nėra signalizacija. Signalizacija yra tada, kai prie pulto sėdi žmogus. Maža to, ES direktyvų šviesoje ši apsauga turėjo būti sustiprinta, ir kas kartą turėjo būti surašomas aktas, kad ta priešgaisrinė signalizacija yra įjungta. Todėl kiekvieną kartą budintis turėjo pasirašyti, kad signalizacija veikia. Tačiau Tytuvėnuose signalizacija nebuvo nei įjungta, nei ji veikė, nei buvo aktas pasirašytas. Kiek mėnesių praėjo ir ką veikia prokuratūra? Kodėl neveikė signalizacija, nes Tytuvėnuose gaisrą pamatė nuo vienuolyno už dviejų kilometrų gyvenantis žmogus. Jokia signalizacija vienuolyne neveikė, nors visa komisija buvo ten parašus sudėjusi. Reiškia, kad eilinį kartą mes matome situaciją, kai prokuratūra slepia, dengia, gina nusikaltėlius. Tai ne prokuratūra, o advokatūra nusikaltėliams. Šitą dalyką Antikorupcijos komisija ir galėtų tyrinėti, nes visais kitais atvejais mums bus sakoma, kad kišamės į ikiteisminį tyrimą. Kitas dalykas, kad jie bandys nuo mūsų nuslėpti tuos dalykus arba bandys meluoti. JAV melavimas tyrimo komisijai yra sukus nusikaltimas, už tai į kalėjimą sodina ilgiems metams. Ta prasme mes sukūrėme neįtikėtiną demokratiją – pernešėm pavadinimus ir visas teises valdininkams ir visoms spec. Tarnyboms, tačiau visas jų pareigas palikome už Lietuvos sienas. Prokuratūra neturi jokios pareigos tirti nusikaltimus. Todėl kitame posėdyje svarstysime taktikas ir strategijas, ir galvosime, kokius klausimus tirsime.

-O nebandysite prisiliesti prie D.Kedžio ir pedofilijos bylos – tada apsinuogintų visas Lietuvos politikos elitas?

-Manau, kad apie tai kalbėsime. Tačiau geriau apie tai žino komisijos pirmininkas.

-Kodėl Antikorupcijos komisija nepareikalavo, kad atsistatydintų prezidentė D.Grybauskaitė, kuri pati prisipažino, kad liepė atstatydinti FNTT vadovus ministrui R.Palaičiui. Kodėl komisiją visą garą išleido ant R.Palaičio, kuris, pasak prezidentės, čia „ne prie ko"?

-Kova vyksta dėl teisingumo klausimo. Pareigūnai, kurie drąsiau pradėjo tyrimus, negu tie, kurie 18 metų nieko netyrė, buvo išvaryti.

-O ką jie ištyrė?

-Manau, kad jie apskritai kažką pradėjo.

-Ar dėl to, kad FNTT uždarė Gariūnus, kurie visą laiką maitino socialdemokratus?

-Aš nemanau, kad Gariūnuose yra kas nors pasikeitę. Tačiau FNTT vadovai parodė, kad galima ten įkišti nosį. Nes jeigu Gariūnus kairiųjų vyriausybė paskelbė nacionaliniu strateginiu objektu, o ten nemokami mokesčiai, tai gal geriau Gariūnus paskelbkime laisva ekonomine zona, ir tada visas bus logiška. O dabar matyt visi naudojasi maišais grynų pinigų iš Gariūnų. Gariūnus reikia rašyti iš mažosios raidės, nes tokie gariūnai yra kiekviename bažnytkaimyje.

-Arūnas Valinskas pareiškė, kad galbūt konservatoriai remia FNTT vadovus todėl, kad yra jų šantažuojami, o Tėvynės sąjunga ėmėsi juos ginti tik po Dariaus Kuolio organizuoto mitingo prie Prezidentūros, kai pamatė, kad žmonėms tai rūpi.

-Tėvynės sąjungai nebėra kur trauktis, nes rinkimų kompanijoje daugumoje punktų kalbama apie teisingumą, tačiau praėjo keturi metai...

-Iš tiesų neįtikina A.Kubilius, kai sako, kad jam rūpi sąžiningi pareigūnai? Kiek jau tokių pareigūnų buvo ištaškyta, ir Tėvynės sąjungai jie nerūpėjo, pvz., Pociūno byloje liudiję VSD darbuotojai?

-O gal būkime tikslūs – ar tikrai jau pradėjo rūpintis? Kai klausau kalbų Tėvynė sąjungos frakcijoje Seime, tai man nesusidaro įspūdis, kad mes iš tikrųjų pradėjome rūpintis atleistais pareigūnais. . Yra dalis frakcijos, kurie nuoširdžiai nori padėti atleistiems pareigūnams, tačiau aš drįstu teigti, kad kažin ar jų yra daugiau negu pusė. Todėl sunku kalbėti, kad Tėvynės sąjunga priėmė kažkokią poziciją. Galime kalbėti tik apie frakciją, nes partijos prezidiumas kol kas nesirinko ir partijos pozicija šiuo klausimu dar nėra suformuota. Kitas dalykas, kad visi Lietuvos politikai suvokia, kad esminis šios istorijos klausimas yra tas, kad jeigu FNTT tik pabandė kažką pajudinti, kai su didžiausiu triukšmu buvo išvaryti, ir visas politikos elitas dėl to atidėjo visus  kitus darbus, tai rodo, kad klausimas dėl grynųjų pinigų tekėjimo į politikų ir teisėsaugininkų rankas už tai, kad tos bylos būtų nepradėtos arba nutrauktos, ir yra svarbiausias Lietuvos klausimas apskirtai.

-Tačiau ar negalėjo priežastis būti paprastesnė – VSD sužinojo, kad tie du FNTT vadovai nutekino informaciją apie būsimą „Snoro" nacionalizavimą, nors rimtų įrodymų neturi, ir jų paslaugų buvo atsisakyta ? O Darius Kuolys pamatė, kad atsirado gera proga lipti ant bačkos, o Tėvynės sąjunga – kad atsirado proga vaidinti auką ir reitingą pasikelti?

-Nematau Tėvynės sąjungos pastangų, bandant pasikelti reitingą.  Antikorupcijos komisija pradėjo rinkti parašus R.Palaičio interpeliacijai, ir vienas portalas parašė, kad Puteikis renka parašus. Mane užpuolė saviškiai, ką aš čia darau? Aš nematau jokio Tėvynės sąjungos stengimosi didinti reitingą, tačiau matau viešą ir manau nuoširdų A.Kubiliaus pasakymą, kad tai yra teisingumo klausimas. Žiūriu į Kubiliaus akis, ir man atrodo, kad jis šioje vietoje yra nuoširdus. Yra R.Juknevičienė, kuri gynė tuometinius VSD darbuotojus Braziulį ir Damulį, tik kažkodėl Tėvynės sąjunga jų neįrašė į savo rinkimų sąrašą.

-Kaip R.Juknevičienė gynė Braziulį, tačiau neapgynė?

-Aš pats buvau tame partijos tarybos posėdyje, ir mačiau, kaip R.Juknevičienė buvo kepurėmis užmėtyta.

-Tai kas tada valdė Tėvynės sąjungą, jeigu net R.Juknevičienės niekas neklauso?

-Tikrai ne R.Juknevičienė. Tai yra kolektyvinio valdymo organizacija, ir vienas asmuo jos nevaldo. Gal būt, tą sykį sprendimą neįtraukti Damulio ir Braziulio daugumos kandidatų noras būti rinkimų sąraše ir jie išsigando minėtų asmenų konkurencijos? Tai yra mano pati švelniausia versija.  Gal būt, juos išstūmė žmogiškas pavydas. Bet man intuicija sako, ką aš ir šiandien frakcijos posėdyje mačiau, kad, pvz., Pečeliūnas radikaliai pakeitė nuomonę ir jis dabar pasisako už Prezidentės patarėjų poziciją. Man susidaro toks jausimas, kad jis buvo pakviestas į Prezidentūrą ir su juo buvo pasikalbėta.

-Dėl ko, ir kokiais „saldainiais", kaip jūs sakote, Prezidentūra gali pakeisti Seimo narių nuomonę?

-Pirmiausiai aš manau, kad yra šantažas, ir politikai nuo seno, nuo Artūro Paulausko laikų yra šantažuojami. Apie juos surenkama informacija, gal finansinė, gal dar kokia nors, ir jie šantažuojami. Taip man sako intuicija ir mano gyvenimiškoji patirtis politikoje. Aš manau, kad dalis politikų šiandien Seime yra spaudžiami. Kitas dalykas – VSD. Ką reiškia, kai su juo susitinką ir „profilaktuoja" apžvalgininką Kęstutį Girnių? Tai yra gąsdinimas ir terorizavimas. Kai žurnalistas Tomas Dapkus mato, kaip jo pėdomis bėgioja saugumiečiai ir policininkai ir bando kelti baudžiamas bylas. Kas tai yra? Persekiojimas. Štai mes turime šantažą ir persekiojimą, spaudimą ir gąsdinimą. Turime visą spektrą KGB-istinių metodų – pvz., galima labi mandagiai pasakyti - „jaunuoli, ar jūs galvojate apie savo ateitį? Mes jums galime padėti, tačiau galime ir pakenkti?".

-Kažkodėl manęs VSD niekada „neprofilaktavo", o iš karto griebė už gerklės, kai buvo atimtas „Laisvo laikraščio" tiražas?

-  Ant veido Jums parašyta, kad tamstą profilaktuok neprofilaktavęs – vis tiek pasiųsit juos  labai toli.

-Ta Tomo Dapkaus istorija taip pat nevienareikšmiška, laidoje su juo V.Gailius atskleidė valstybės paslaptį – ikiteisminio tyrimo medžiagą, kurios tikslas buvo sukompromituoti omonininko K.Michailovo gynybą ir sukurti legendą apie „nepriekaištingus" FNTT vadovus. Dabar skleidžiama legenda, kad tie Gailius ir Giržadas yra supermenai, ištyrė visas skandalingas bylas, nors tai visai neatitinka faktų?

-Mano galva, tai yra detalės, kurios niekaip nepaneigia pagrindinio fakto – VSD, užuot gaudęs šnipus, profilaktuoja žurnalistus ir šantažuoja politikus.

-Kodėl vis dėlto D.Grybauskaitė taip pasielgė – pasiuntė Seimą labai tolį, ir paliko R.Palaitį ministro poste?

-Aš manau, kad prezidentę suklaidino tas žmogus, kuris ir mūsų komisijoje elgėsi kaip viceprezidentas – jos patarėjas Jonas Markevičius. Jis yra ne vienas, žaidžia kartu su savo komanda ir yra galios centras, o trenerio mes nematome. Grybauskaitė yra komandos dalis, ir ją suklaidino jos komanda. Ir toliau klaidina arba bando klaidinti. Ar V.Landsbergis nebuvo įtakojamas savo komandos? Vienu ar kitu klausimu turime stiprią nuomonę, tačiau iš tikrųjų dirbame ne po vieną.

 ***** 

Komentarų nėra: