2012-03-29

Kaip ateityje išvengti bažnytinių vertybių gaisrų tokių, kaip Tytuvėnuose

Viešosios įstaigos „Tytuvėnų piligrimų centras" vadovas Pranas Jurkaitis, dėl jo aplaidumo nebuvo įjungta signalizacija budinčių visą parą patalpoje, dėl to sudegė neįkainojamos bažnytinio paveldo vertybės.

Vertybes sunaikino ciniškas pelno troškimas. Skirdami tik papeikimą, Kelmės raj. savivaldybės taryba ir kiti viešosios įstaigos „Tytuvėnų piligrimų centras" steigėjai nesutikdami atleisti vadovo Prano Jurkaičio, parodė savo požiūrį į kultūros paveldą: jiems nerūpi.

Neįjungė signalizacijos, neapdraudė vertybių, neįrengė seifų, neregistravo vertybių - visa visuma rodo, kad visiems šios tragiškos istorijos veikėjams bažnytinis paveldas buvo paskutinėje vietoje, nes svarbiausia buvo gauti pinigų iš Tytuvėnų ansamblio lankymo, arba jie visiškai abejingi paveldo išsaugojimui.

Kad tokių bažnytinių liturginių dirbinių sunaikinimo išvengtumėme ateityje, parengiau pasiūlymų paketą.

Mano siūlymai Seimo Audito komitetui:

1. Būtina Kultūros ministerijoje atkurti muziejų skyrių (Kilnojamųjų kultūros vertybių įstatymą papildyti tokia straipsnius, nes visi kaimynai – Latvija, Estija. Lenkija turi, tik mūsų Kultūros ministerija panaikino, todėl įstatymas nebeleistų naikinti ateityje.

2. Grąžinti Kultūros paveldo departamentui (toliau – KPD) teisę kontroliuoti privačius bažnytinio meno muziejus ir privačių kultūros vertybių, esančių įvairių konfesijų maldos namuose, apsaugą. Tai padaryti atitinkamai pataisant įstatymus ir jų nuostatus nusiųsti užklausimą, kad pateiktų, kokiomis ir kada įstatymų pataisomis iš jų buvo atimta ta teisė. Tada galėsime tiesiog sugrąžindami išbrauktuosius sakinius atkurti tvarką);

3. Į įstatymus perkelti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (toliau – KPD) taisyklių punktus, numatančius pareigą įrengti signalizaciją tik visą parą budinčiųjų kabinetuose (prašyti KPD atsiųsti šių taisyklių ištraukas su nuorodomis) ir draudimą , kad jokie pripažinimo tinkamais naudoti, ar Statybų užbaigimo aktai negali būti pasirašomi, kol nepajungta aukščiau minimomis sąlygomsi signalizacija ir kad apie tai surašomas atskiras aktas. Taisyklėse tai yra, bet nei PAGD, nei savininkai, nei naudotojai, nei Statybos užbaigimo akto komisijų pirmininkai jų nesilaiko. Deja, tokia keista LT realybė – nevykdo taisyklių ir niekas nieko už tai nei baudžia, nei iš darbo meta – todėl būtina įrašyti į įstatymus.

4. Visuose vertinguose sakraliniuose objektuose įrengti visas įmanomas apsaugos sistemas už valstybės pinigus ir tikrinti, kaip jos eksploatuojamos – tai įtvirtinti įstatymuose.

5. Valstybė turi susitarti su Bažnyčia dėl sakralinio paveldo inventorizavimo per kelsi metus ir patikimo saugojimo. Gal būt tai taip pat padaryti įstatymais.

Priešingu atveju Lietuvoje bažnytinių meno vertybių apsauga išliks tokia, kokią galima apibūdinti „Buvo Dievo ir iškeliavo Pas Dievą (dūmais į dangų)".

Į Seimo Audito komiteto posėdį dėl Tytuvėnų gaisro be PAG, KPD, Kultūros ministerijos, Šiaulių vyskupijos, Kelmės raj. savivaldybės vadovus, taip pat tos viešosios įstaigos, kurioje susikūreno unikalus bažnytinis paveldas, vadovą ir atsakingą už muziejines vertybes asmenį, dar būtinai pakviesti „didvyrius", kurie rado savyje drąsos pasirašyti Tytuvėnų ansamblio statybos užbaigimo aktą pažeisdami Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento patvirtintas taisykles (matydami, kad signalizacija nėra išbandyta prijungimu prie visą parą budinčiųjų patalpos, ir kad nėra tokio išbadymo akto, nors jo reikalauja minėtų taisyklių papildymas pagal ES reikalavimus) t.y. Statybos užbaigimo komisijos pirmininką, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Šiaulių teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiąjį specialistą Artūrą Ramanauską ir Šiaulių APGV Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininką Stasį Kvietkų.

Taip pat prašyčiau pakviesti prokurorą, kuris tiria šią bylą – norėčiau sužinoti, kokiu stebuklingu būdu paskutiniams dviem išvardintiesiems ir viešosios įstaigos vadovui pavyksta išvengti kaltinimų pažeidus pagrindinius aukščiau minėtų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento patvirtintų taisyklių punktus dėl privalomo signalizacijos pajungimo pas budinčius visą parą.

 

www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/tytuvenu-baznycios-seimininkui-skirtas-papeikimas-56-206925

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/lietuva/tytuvenu-baznycios-seimininkui-skirtas-papeikimas-417306

www.lrytas.lt/?data=20120328&id=akt28tik120328&view=2

Komentarų nėra: