2012-03-29

Kaip LT teisėsaugą padaryti europine? Skatinti nevyriausybininkų aktyvumą

Nuotraukoje – šį sekmadienį, 2012 03 25 d. miręs garsus Kauno dailininkas vitražistas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, Kazys Valentas Žaltauskas, kelerius metus kankintas mėnesiais kalėjimo ir 3 metus nesibaigiančiomis baudžiamosiomis bylomis dėl neva jo nulaužto automobilio veidrodėlio.

Seimas daug metų leidžia postsovietinio tipo teisėsaugininkams, bei jų mokytiniams taikyti visų rūšių smurtą (ypač psichologinį) prieš LT piliečius tiek vilkinant ikiteisminius tyrimus, tiek teismuose, tiek tiesiog sumušant piliečius arba sugadinant jiems sveikatą:

1. Agotos Ramanauskienės byla: policija iki komos sumušė senutę už prekybą neva be leidimo vaistažolėmis prie turgaus, Ji buvo išvilkta apgaule ("leiskite įeiti, nes reikia suimti „vagilką") iš privačių namų, kai bėgdama nuo policijos pasislėpė. Ši byla vilkinama.

2. Du augaloti policininkai melagingu pretekstu neva dėl dviračio padanga įbrėžto automobilio neteisėtai įsibrovė į Lino Hermano ir Kazimiero Žaltausko namus ir sakydami , kad jie, policininkai yra "iš Maskvos" surakinę antrankiais ištempė abu be batų į areštinę, vieną jų laikė 3 mėnesius kalėjime, o kitą kankino nepagrįstu laikymu "psichuškėje". Visa Kauno teisėsaugos "grietinėlė" tuos du žmones tampė 3 metus dėl automobilio įbrėžimo (ekspertizė nustatė, kad įbrėžiamas padarytas dviračiu ar padanga, kurie NEPRIKLAUSĖ KALTINAMIESIEMS) ir neva dėl pasipriešinimo už juos du kart masyvesniems policininkams. Vienas iš jų - vitražistas Kazimieras Žaltauskas užvakar numirė: teismas nematė reikalo nuimti beširdžio prokuroro uždėtą sankciją registruotis kas 7 dienos, nors velionis prašėsi į sanatoriją.

Kai padariau spaudos konferenciją dėl A.Ramanauskienės, tik "Kauno diena" sureagavo, kiti tylėjo, kai kurie politikai dar išsišaipė, niekino, sakė, kad visiškos smulkmenos.

Aukštieji vadovai, VRM ministras, policijos generalinis komisaras apsimetė, kad toks smurtas yra normalu.

Abu aukščiau paminėti tyrimai vyksta ir akivaizdu, kad jei visuomenė nieko nedarys, tai vyks iki begalybės.

Tai ko stebėtis dėl įvykių Garliavoje - dėl smurto prieš mergaitę?

Seimas toliau tyli ir leidžia prokurorams ir pan. nieko netirti, vilkinti visas bylas iki begalybės, kol situacijos pasidaro nekontroliuojamos.

Ką turėčiau galvoti apie LT teisėsaugą, kai ji 3 metai netiria juodųjų archeologų koordinatoriaus, nors žino jo telefono numerį. Kai pagavome juoduosius archeologus už rankos, jie skambino tam koordinatoriui, bet teisėsauga daro viską, kad tik jį išsuktų.

Šiuo klausimu esame parašė daugiau 10 raštų (kad netiria) ir , matydami, kad raštai nieko neišjudina, kartu su Kultūros paveldo departamento direktore D.Varnaite du kartus buvome pas policijos gen.komisarą V.Telyčėną, vieną kartą pas gen.prokuroro pavaduotoją Raulušaitį, ir visus kartus aukštieji pareigūnai labai susinervindavo, išprašydavo iš kabineto, nes nenorėdavo tęsti pokalbio dėl to koordinatoriaus nenustatinėjimo.

Jų komentarai yra tokie: VISKAS ĮSLAPTINTA, NIEKO NESAKYSIME, NES vyksta ikiteisminis tyrimas.

O iš tikrųjų jie nieko netiria, nes laukia, kol visi duomenys bus sunaikinti - mobilaus ryšio operatoriai nesaugo ilgiau nei 3 metus tokių pokalbių duomenų.

Jei LT teisėsauga netiria tokio lengvai ištiriamo dalyko kaip paminėtas juodųjų archeologų koordinatorius, tai kaip jie GALI APSKRITAI KĄ NORS IŠTIRTI?

Todėl žmonės ir piktinasi, tačiau prošvaisčių nematyti.

Aš, kaip Seimo narys, matydamas kitų Seimo narių negalėjimą, neryžtingumą ir nenorą vykdyti parlamentinę teisėsaugos kontrolę, todėl ir skatinu nevyriausybininkų aktyvumą, nes kol kas nematau kito būdo, kaip kitaip Lietuvos teisėsaugą padaryti europine.


Komentarų nėra: