2013-01-22

Klaipėda apginta nuo nerūšiuotų šiukšlių ir plastiko deginimo - milžiniški kyšiai, išdalinti kai kuriems Klaipėdos savivaldybės politikams, nuėjo vėjais.

Klaipėda apginta nuo nerūšiuotų šiukšlių deginimo - milžiniški kyšiai, išdalinti kai kuriems Klaipėdos savivaldybės politikams, nuėjo vėjais:
Vakar pasiekta pirma pergalė kovoje su "Fortumo" melagystėmis, bei įstatymų pažeidinėjimais. Už tai - pagarba klaipėdiečiams, kurie prieš kelerius metus rinko parašus prieš nerūšiuotų šiukšlių bei plastiko deginimą miesto centre, pagarba Klaipėdos regiono aplinkosaugininkams, atlaikiusiems žvėrišką "Fortumo" spaudimą:
pastarieji NEGAVO taip ilgai siekto leidimo deginti nerūšiuotas šiukšlesmiesto centre;
NEGAVO leidimo degintiplastiką;
NEGAVO leidimo įsivežti šiukšlių jų deginimui iš kitų LT regionų.
Tiesa, aplinkosaugininkams buvo pagrasinta, kad "Fortumas" Seime pakeis įstatymus, tačiau tai pirmas ženklas, kad nevyriausybinės organizacijos, mitingai, parašų rinkimai ir aktyvi daugelio eilinių klaipėdiečių kova pradeda įvedinėti vakarietiškos kultūros standartus, kurie nugali Fortumo akiplėšiškumą bei politikų korupciją.
Dabar Fortumas mėgins nerūšiuotų šiukšlių ir plastiko deginimą perkelti į kitus miestus, tad linkiu visiems sėkmės gynyboje nuo šių nuodytojų.
Susitiksime visi mitinge prie Seimo, nes reikės ginti dabartinius aplinkosauginius oro taršos standartus nuo fortumiečių lobistų.
 
P.S.: labai džiaugiuosi, kad milžiniški kyšiai, išdalinti kai kuriems Klaipėdos savivaldybės politikams, nuėjo vėjais :) 
 
P.P.S.: Klaipėdos savivaldybės politikus-kyšininkus turėtų gaudyti Klaipėdos STT valdyba, bet ji juos dangsto. Dar turėtų bandyti vykdyti analogiškus ikiteisminius tyrimus ir Klaipėdos apygardos prokurorai, bet jie, kaip ir Klaipėdos STT valdyba, yra ta pati chebra, kaip ir tie korumpuoti Klaipėdos politikai, todėl iš jų ko nors tikėtis, išskyrus dangstymo nuo nusikaltimų ir kyšininkavimo, tikrai neverta.

5 komentarai:

glow rašė...

Kyšininkų sustabdymas, žinoma, labai smagu, bet o kada pradėsime rūšiuoti daugiau? http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Municipal_waste_treated_in_2009_by_country_and_treatment_category,_sorted_by_percentage,_2011.PNG&filetimestamp=20110708153221 kol kas velkamės gale, o ir labiausiai pažengusios šalys šiukšles degina ir vargo nemato. Ar tai ne vakarietiškos kultūros standartas? Ar mums sąvartynai priimtiniau?

kauniete rašė...

Kauno rajonas jau pradeda rusiavima, labai letai, bet vis delto jau sis tas. O šiukšlių deginimas tai ne išeitis: atrodo, kad savartynas isnyko- iš tikrųjų visi degimo produktai pakilo į orą, nusedo į vandenį, dirvožemį ir t.t. Kokie bebutu filtrai- jie visu kenksmingu medžiagų nesulaiko.
Džiaugiuosi, kad klaipėdėčiai šioje kovoje su "Fortum" juda į priekį

Ala rašė...

Kaune ta pati problema, kurią miesto valdžios atstovai nutyli.
"iki šiol lieka neatsakyta ir į pagrindinį klausimą: ar į Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje planuojamą atliekų deginimo fabriką bus importuojamas kuras iš užsienio?"

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas nuo klausimų apie planuojamą atliekų deginimą Kauno kogeneracinėje jėgainėje atsitvėrė tylos siena.

„Kauno rajono valdžia spjauna į žmones, kuriems rūpi, kas dedasi jų gyvenamojoje aplinkoje. Jau tris savaites nesulaukiu jokių atsakymų į oficialiai raštu pateiktus klausimus apie šiukšlių deginimą“, - sakė Seimo narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Jo teigimu, toks Kauno rajono mero elgesys ne tik stebina, bet ir patvirtina įtarimus, kad atliekų deginimo fabriko statybų projektą ir tikruosius ketinamų deginti šiukšlių kiekius siekiama nuslėpti nuo gyventojų. „Akivaizdu, kad šis projektas planuojamas apeinant visuomenės informavimą“, - teigė M. Zasčiurinskas.

Anot jo, iki šiol lieka neatsakyta ir į pagrindinį klausimą: ar į Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje planuojamą atliekų deginimo fabriką bus importuojamas kuras iš užsienio?

„Gyventojai iki šiol neturi jokios oficialios informacijos. Tikiuosi, kad atsakyti į visus klausimus apie atliekų deginimą Kauno ir Kauno rajono savivaldybes privers piketai, kuriuos rengsiu gegužės 30 dieną“, - sakė M. Zasčiurinskas.

Jo teigimu, įtarimų, kad į Kauno atliekų deginimo fabriką ketinama įvežti kurą iš užsienio, kyla stebint analogiškų projektų įgyvendinimo eigą Klaipėdoje ir Vilniuje.

Kaune jėgainę planuojančios bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ atstovai viešai jau pripažino, kad dairosi, iš kur importuoti kurą į Klaipėdos ir Vilniaus atliekų jėgaines.

Anot M. Zasčiurinsko, įmonės atstovai klaidina visuomenę ir ketinamas įvežti atliekas vadina biokuru.

„Tai – ekonominis absurdas. Kuomet statomi žymiai brangesni įrengimai, skirti ne biokuro, o atliekų deginimui, juose ir bus deginamos atliekos. Joks verslininkas niekada nepirks brangių žaliavų turėdamas galimybę naudoti medžiagas, už kurių deginimą jam pačiam dar ir sumoka“, - teigė M. Zasčiurinskas.

Jis atliekų deginimo fabriką palygino su automobiliu, kuris yra varomas benzinu, bet turi galimybę naudoti ir kitą kurą.

„Benzino litras kainuoja 5 litus, o už kito kuro deginimą jums sumoka papildomai. Automobilis sukonstruotas ne tik pasivažinėjimui, bet ir siekiant, kad investicija į mašiną atsipirktų. Kurį kurą pilsite – brangų benziną, ar kitą kurą? Taip ir su biokuro ir atliekų deginimu“, - įsitikinęs Seimo narys.

http://www.balsas.lt/naujiena/600028/m-zasciurinskas-kauno-rajono-mero-atsakymas-i-klausimus-apie-atlieku-deginima-tyla


Naglis Puteikis rašė...

Jie - švedai - degina rūšiuotas, o Fortumas ieškojo aborigenų, kad galėtų deginti nerūšiuotas.
Kodėl Fortumas Latvijoje ir Estijoje degina biokurą, o ne šiukšles? Todėl kad ne tik ekologiška, bet ir darbo vietos biokuro gaminimui taip pat ir iš vietinių šaltinių. O pas mus - aborigenus, kurie už karolius pasiruošę Fortumui viską padaryti, tame Fortumo fabrikėlyje buvo numatyta 17 darbo vietų ir dar kažkiek netiesiogiai akumuliuotųsi per šiukšlių privežėjus į tą jų krosnies piltuvėlį. Estų ir latvių politikai apgynė savo biokuro ūkį ir švarų orą, o mūsų Klaipėdos liberalai abiejų rūšių nuosekliai žlugdo ekologines, biokuro ir geoterminę energiją ir proteguoja nerūšiuotų šiukšlių bei plastiko deginimą ir dar įsivežimą jo iš kitur (kiti protingesni, o mes kvailesni?).
Jei švedai turėtų geoterminę energiją, ar jie ją naudotų, ar kaip mes - žlugdytų?
Kurioje pasaulio šalyje šiukšlių deginimui valstybė išskiria lengvatas - mūsų atveju suteikdama galimybę Fortumui būti Laisvojoje ekonominėje zonoje, o valstybei priklausančią Geotermą iš tos Laisvojoje ekonominės zonos išgrūda (kad tik nepasinaudotų lengvatomis).
Kurioje pasaulio šalyje valstybė savo geoterminei įmonei žadėtą ES paramą biokuro katilinei (išgautą iš požemių šilumą dar nuo 40 reikia papildomai truputį pašildyti iki 70 laipsnių) perdavė šalia esančiai privačiai ir negeoterminei kompanijai, kuri aptarnauja LEZ-ą, kuris savo ruožtu dar papildomai gauna dešimtis mln.lt iš ES per mūsų valstybę?
O kodėl nepafinansavus iš tų ES lėšų po 2 geoterminius gręžinius Palangai, Skuodui, Kretingai, ir kitiems Vakarų LT miestams, kad šildymas atpigtų? Tie gręžiniai tik po kelis mln.lt kainuoja.

Naglis Puteikis rašė...

Fortum Klaipėda ketino deginti tik pusę nerūšiuotų šiukšlių kiekio ir jam suskaičiavo tenkantį plastikų kiekį. Jiems apsimoka jį deginti, ne perdirbti, nes perdirbimas nėra jų specializacija, o plastiko (20 000 tonų per metus) deginimas yra pelningas, nes plastiko degimas yra kaloringas, tai jiems tada reikia mažiau biokuro ir mažiau dujų (pastarųjų dviejų reikia papildomai prie šiukšlių deginimo uždegimui ir reikiamos temperatūros palaikymui, nes šiukšlės drėgnos. Plastikas šiukšlėse yra jų kaštų mažinimas, todėl tiek lėšų buvo mesta politikams pamaloninti ir visuomenei per žiniasklaidą mulkinti. Ir dar po to šie vos ne pagrindiniai Gazpromo partneriai kogeneracijų srityje drįsta save vadinti vakariečiais. beje lygiagrečia piketavome ir mitingavome prieš kelerius metus ir prieš IQOR ketinimus statyti už 5 km nuo Fortumo analogišką šiukšlių deginimo įmonę ties Gargždais - tąsyk rajono politikai pasielgė principingiau nei Klaipėdos tarybą kontroliuojantys liberalai ir tą IQOR pasiūlymą atmetė.