2014-10-16

Kandidatų į Aukščiausiąjį Teismą svarstymas Seime vėl virto teismų ir teisėjų šlovinimu.

Kandidatų į Aukščiausiąjį Teismą svarstymas Seime vėl virto teismų ir teisėjų šlovinimu.
Apgailestauju, kad su dalimi informacijos pavėlavau dėl to, kad pastarąsias savaites negalėjau normaliai dalyvauti Seimo darbe dėl tėvo mirties ir laidotuvių Todėl negalėjau nei pats normaliai surinkti medžiagą apie kandidatus, nei koordinuoti tokius veiksmus su kitais Seimo nariais, kuriems nepatinka NUOLATINIS teisėjų šlovinimas Seime svarstant jų kandidatūras, užuot detaliai išnarsčius teisėjų biografijas viešuose Seimo svarstymuose.
Svarstant Laimos Garnelienės kandidatūrą pateikiau iš tribūnos Seimo nariams informaciją apie jos galutinai išteisintą prieš tai apygardos teismo nuteistą 12-ai metų Panevėžio "Psichinių" grupuotės nusikaltėlį Saulių Vidugirį už pusės kilogramo amfetamino, kuris po išteisinimo itin žiauriai nužudė du žmones. Išteisinimo motyvas teisėjai, tarp jų L.Garnelienė patikėjo, kad S.Vidugiris manė, jog ten yra papildai gyvuliams. L.Garnelienė atsakė, kad jos motyvais patikėjo ir prokurorai, nes jos išteisinančio sprendimo neskundė Aukščiausiajam Teismui. S.Vidugiris L.Garnelienėi nagrinėjant bylą tai jau buvo žinomas garsus ir žiaurus nusikaltėlis.
Taip pat priminiau L.Garnelienės važiavimą į Kauną pas STT įtariamus keturis Kauno teisėjus, kurie po pokalbio su ja atsistatydino, mano manymu tokiu būdu galimai dėka L.Garnelienės vizito-perspėjimo šie teisėjai išvengė nuteisimo už korupciją teisme ir dabar gali dirbti advokatais.
L.Garnelienė atsakė, kad ji mano, kad jokio STT tyrimo ji nesutrukdė.
Pasisakymų už ar prieš stadijoje padėkojau L.Garnelienei už drąsų sprendimą apginti E.Kusaitę nuo VSD ir prokuratūros persekiojimų, bet pasakiau, kad to nepakanka ir agitavau Seimą slaptu balsavimu nepritarti jos tapimui AT teisėja dėl jos viešai ne kartą išsakytų nuostatų, kad Lietuvos teismų darbe viešumo pakanka.
Tokiu pasisakymu pavyko sukelti didelę diskusiją - išprovokavau J.Sabatauską, Žemaitatitį, E.Masiulį ir K.Masiulį užsistoti L. Garnelienę.
Kai kurie gindami persistengė, pvz. prof.Kęstutis Masiulis pareiškė, kad niekas neturi teisės vertinti teisėjų ir net jų svarstyti.
Po J.Sabatausko aršios gynimo kalbos paklausiau, ar jo šlovinantys teisėjus ir teismus pasisakymai reiškia, kad jam ir jo kolegoms iš Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto patinka esama tvarka, kai rezonansines - garsias korupcines bylas nagrinėja tik vienas teisėjas ir likus dviem posėdžiams iki bylos teisme pabaigos savo noru pasitraukia iš teisėjų, priversdamas naują teisėją nagrinėti bylą iš naujo taip švaistant laiką, biudžeto pinigus ir piktinant visuomenę, pvz. buv. Alytaus mero Česlovo Daugėlos). Pasiūliau pakeisti šią tvarką perduodant tokias bylas trims ir daugiau teisėjų bei numatant atsarginius teisėjus.
Atsakydamas į tai, J.Sabatauskas pareiškė, kad neatsakinės, nes jis priešrinkiminiuose debatuose nedalyvauja.
Dabar laukiame slapto balsavimo rezultatų.

P.S.: ačiū tiems, kurie stengėsi pateikti man informaciją dėl teisėjų - pasinaudojau ta informacija vėluodamas, bet dalį suspėjau pateikti, ypač dėl L.Garnelienės ir pavyko - ji nepraėjo į AT:

"Naglis Puteikis iš Seimo tribūnos pareiškė, kad Apeliacinio teismo teisėja 2006 metais išteisino žinomą Panevėžio narkotikų prekeivį, „psichinių“ gaujos narį Saulių Vidugirį. Žemesnės instancijos teismas šį asmenį buvo nuteisęs 12 metų kalėti už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu narkotinių psichotropinių medžiagų. Pasak N.Puteikio, vėliau S.Vidugiris teistas už dviejų žmonių nukankinimą.
Parlamentaras taip pat sakė, kad L.Garnelienė esą padėjo išvengti baudžiamosios atsakomybės keturiems kolegoms, kurie neva talkininkavo kontrabandos karaliumi vadinamam Viliui Karaliui.
L.Garnelienė savo ruožtu pripažino priėmusi išteisinamąjį nuosprendį S.Vidugirio byloje, ji pabrėžė, kad prokurorai šio nuosprendžio neskundė Aukščiausiajam Teismui.
„Kad tas Vidugiris vėliau nusikalto, nelabai suprantu, kodėl tai turėtų man būti kaip priekaištas“, - teigė teisėja ir pridūrė. - Nei Garnelienė, nei kiti Teisėjų tarybos nariai nesustabdė STT tyrimo, nes mūsų vykimas buvo po to, kai STT pateikė Teisėjų tarybai medžiagą. Mes norėjome išsiaiškinti, ar ta medžiaga atitinka faktines aplinkybes.

Komentarų nėra: