2016-02-02

Ar LT Sveikatos ministerija mokėsi iš konclagerio sadistų? Nes maisto normos nepasiturientiems keliskart mažesnės nei Estijoje

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai     Nr. SN-S-0201/2016 vasario 1 d.
DĖL INFORMACIJOS PATEIKIMO

Susipažinę su Lietuvos Respublikos sveikatos ministro 2006 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. V-157 „Dėl minimalaus maisto produktų rinkinio struktūros patvirtinimo", atkreipėme dėmesį, kad kai kurių produktų kiekiai, nurodyti šiame rinkinyje, yra tokie maži – o kai kuriais atvejais tiesiog nykstamai maži – kad kyla klausimas, ar taip besimaitinantis žmogus gali likti sveikas ir gyvybingas. 
Pavyzdžiui, šiame rinkinyje nurodytas per metus suvalgomų pomidorų kiekis – 1,69 kg, t. y. per mėnesį 141 g, kas sudarytų, mūsų skaičiavimu, 2 vidutinio dydžio pomidorus; džiovintų vaisių ir uogų kiekis per metus – 160 g, t. y. per mėnesį 13 g, kas sudarytų apie 10 razinų; fermentinio sūrio kiekis per metus – 2,20 kg, t. y. per dieną 6,1 g, kai viena porcija (riekelė) sūrio sveria apie 38 g; grietinės kiekis per metus – 2,63 kg, t. y. per mėnesį 220 g (vienas nedidelis indelis), per dieną – kiek daugiau nei pusė arbatinio šaukštelio; „virtų dešrų" kiekis per metus – 0,48 kg, t. y. per mėnesį 40 g (mažiau nei viena pieniška dešrelė), per dieną – 1,31 g.
Apibendrinant kai kurias produktų grupes, šiame rinkinyje nurodytas mėsos ir mėsos produktų (įskaitant riebalus ir subproduktus) kiekis per metus – 35,10 kg, t. y. 2,9 kg per mėnesį; žuvies ir žuvies produktų per metus – 13,95 kg, t. y. 1,16 kg per mėnesį; daržovių per metus – 65,16 kg, t. y. 5,43 kg per mėnesį; vaisių ir uogų per metus – 12,34 kg, t. y. 1,02 kg per mėnesį.
Šie kiekiai atrodo stebėtinai maži, lyginant, pvz., su optimaliu, sveikos mitybos principams neprieštaraujančiu  maisto prekių krepšeliu, kuris buvo parengtas pagal Estijos mitybos mokslų draugijos, priklausančios Tarptautinei Mitybos Mokslų Sąjungai (angl. International Union of Nutritional Sciences), metodologiją, 2013 m. AB „Swedbank" atliekant Baltijos šalių maisto produktų krepšelių tyrimą (nuododa į publikaciją internete: https://www.manofinansai.lt/files/2013-02-27%20BFBR%20ataskaita.pdf).
Cituojame šiuo atveju aktualią informaciją apie šį krepšelį (pabraukta mūsų): „Tyrime naudojamas rekomenduojamas optimalus maisto prekių krepšelis buvo parengtas pagal Estijos mitybos mokslų draugijos, kuri priklauso Tarptautinei Mitybos Mokslų Sąjungai (angl. International Union of Nutritional Sciences), metodologiją. Maisto prekių krepšelį sudaro produktai, skirti ruošti maistą namuose. Šie produktai patenkina suaugusio žmogaus, siekiančio išvengti sveikatos problemų, maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kasdienį poreikį bei atitinka Baltijos šalių gyventojų maisto produktų vartojimo įpročius. Krepšelyje esančių produktų dienos energetinė vertė – 2400 kalorijų. Pagal šį rekomenduojamą maisto produktų krepšelį, suaugęs žmogus per mėnesį turėtų sunaudoti 4.5 kg mėsos, 2.9 kg žuvies, 25.1 kg daržovių, 7.3 kg vaisių ir t.t." https://www.manofinansai.lt/files/2013-02-27%20BFBR%20ataskaita.pdf 
Pagal aukščiau pateiktą informaciją lengva apskaičiuoti, kad Lietuvos Respublikos sveikatos ministro patvirtintame minimaliame maisto produktų krepšelyje mėsos yra 1,5 karto, žuvies – 2,5 karto, daržovių – 4,6 karto, vaisių – 7,15 karto mažiau nei krepšelyje, parengtame pagal Estijos mitybos mokslų draugijos metodologiją.
Kaip nurodyta aukščiau pacituotame tyrime, jame naudotą maisto prekių krepšelį sudarantys produktai „patenkina suaugusio žmogaus, siekiančio išvengti sveikatos problemų, maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kasdienį poreikį bei atitinka Baltijos šalių gyventojų maisto produktų vartojimo įpročius."
Atsižvelgdamas į tai, kas išdėstyta, prašyčiau paaiškinti, kokia metodologija remiantis yra nustatyti maisto produktų kiekiai Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintame minimaliame maisto produktų rinkinyje; kodėl šie kiekiai taip skiriasi nuo produktų krepšelio, apskaičiuoto pagal Estijos mitybos mokslų draugijos metodologiją; kuo remiantis manoma, kad žmogus, valgantis tiek maisto, kaip nurodyta sveikatos ministro patvirtintame krepšelyje, išvengs sveikatos problemų.
Seimo narys Naglis Puteikis

Komentarų nėra: