2017-02-23

Rumunija mus pralenkė: mažesnė turtinė nelygybė, elitas ne toks godus, kyšininkus sodina į kalėjimą. Kaip ir Gruzijoje

Prof.B.Gruževskis (vakar buvau jo paskaitoje apie skurdą) : "Jei pritaikome Lietuvos BVP Rumunijai, tai tada jų vidutinis atlyginimas būtų 25 eurais didesnis".
N.P.: vadinasi Rumunijoje elitas gauna atitinkamai mažesnę BVP dalį - ten mažesnė turtinė nelygybė ir didesnis solidarumas. Ir dar ten toks nemalonus Lietuvai palyginimas - pagautas už kyšį sodinamas į kalėjimą. Kai ten rinkimus laimėję socdemai bandė paskelbti kyšininkams amnestiją, tauta išėjo į gatves ir tol mitingavo, kol valdžia persigalvojo.
Beje, Gruzijoje, kaip ir Rumunijoje, taip pat iškart sodina už kyšininkavimą - nepaleidžia ir neskiria bausmės lygtinai, kaip kad Lietuvoje.
Gruzinai net "įteisintus vagis" (vory v zakonie- nusikalstamų grupuočių vadovai - SSRS laikų kriminalinė tradicija, Lietuvoje nepaplito) originaliai išgaudė. Tokį "įteisinto vagies" statusą turintis, jei jo paklausia, privalo pasakyti, kad jis toks yra ir papasakoti, kada, kur ir kokie kiti "įteisinti vagys" jam tokį titulą suteikė. Jei jis klausiamas neprisipažįsta, kiti "įteisinti vagys" pagal jų papročius privalo nužudyti. Gruzijos policija juos gaudė ir filmavo, kol vienas neprisipažino. Tada policija tą įrašą viešai paskelbė ir tą nelaimėlį jo sėbrai už tradicijų laužymą pasiuntė į aną pasaulį. Tada Gruzija papildė Baudžiamąjį kodeksą straipsniu, kad "įteisinti vagys - vory v zakonie" - kaip nusikalstamų grupuočių vadovai turi būti sodinami į kalėjimą iki 15 metų. Ir pradėjo visus gaudyto, filmuoti ir klausti. Tiems nebuvo kur dingti - prisipažindavo ir taip beveik visus pasodino, likusieji pabėgo į Rusiją, Ukrainą ir į Kazachstaną, kur tokių įstatymų nėra.

Taip Gruzija parodė Lietuvai pavyzdį, kaip galima efektyviai ir greitai panaikinti net ir labai gilias tradicijas visuomenėje turinčio nusikalstamumo rūšį. O korupcija Lietuvoje - kaip aukščiau aprašytoji "įteisintų vagių". Imkime pavyzdį iš Gruzijos. 

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Na taip, kad išgaudyti kyšininkus turėtų egzistuoti nors kažkiek nekyšininkų, o tai jei ir yra tai tik ne Lietuvoje :-(