2019-11-15

DĖL APSIMESTINIŲ ARCHEOLOGINIŲ KASINĖJIMŲ KĖDAINIUOSE PARTIZANŲ PALAIKŲ UŽKASIMO VIETOJE

Kultūros paveldo departamentui ir Kėdainių r. savivaldybės administracijai (ant atskirų)

DĖL APSIMESTINIŲ ARCHEOLOGINIŲ KASINĖJIMŲ KĖDAINIUOSE PARTIZANŲ PALAIKŲ UŽKASIMO VIETOJE

Straipsnyje   https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/siaubingi-faktai-kedainiuose-nauja-poilsiaviete-su-papludimiu-irengta-ant-zmoniu-kaulu.d?id=82797563 rašoma, kad "... tuometinis rajono meras Saulius Grinkevičius, kurio komanda itin skubino maudymvietės įrengimą, paklaustas, ar jo požiūriu, yra normalu įrengti paplūdimį toje vietoje, kur palaidoti partizanai, net neslėpė, kad jokios problemos nemato: „Turimi dokumentai ir archeologų išvados nepatvirtina fakto, kad toje vietoje, kur vyksta Kėdainių miesto poilsio zonos ir maudymvietės įrengimo darbai, yra palaidoti partizanai. Kalbėti apie prielaidas, hipotezes ir kelti menamą problemą nėra jokio pagrindo." S. Grinkevičius rėmėsi ir tuo, kad prieš įrenginėjant maudymvietę, buvo užsakyti archeologiniai tyrinėjimai, kurie neaptiko nieko, kas sutrukdytų pradėti darbus"... Ir nors atlikti tyrimai netrukus buvo sukritikuoti Kultūros paveldo specialisto V. Striužo kaip netinkami šiai vietovei, S. Grinkevičiaus vadovaujama savivaldybė į tai tik ranka numojo.
Prašyčiau išsamiai paaiškinti, kas ir kodėl taikė netinkamus archeologinius tyrinėjimus toje vietoje (spėju, kad šurfų plotai buvo per maži ir pačių šurfų buvo per mažai), kodėl nebuvo atsižvelgta į V. Striužo pastabas.
Prašyčiau atsiųsti minėtų tyrimų ataskaitos kopiją ir V. Striužo prieštaravimus ir savivaldybės atsakymus į tuos prieštaravimus.
Taip pat prašyčiau paaiškinti, kodėl Jūs nestabdėte darbų po V. Striužo pastabų, kodėl į jas nebuvo atsižvelgta.
Seimo narys Naglis Puteikis

Komentarų nėra: