2020-06-17

2020 06 17 Klaipėdos bendruomenių asociacija pakvietė į piketą prie Vyriausybės ginti Girulių mišką nuo grandiozinio iškirtimo. Ačiū jiems.

Keista, bet Vyriausybės prieigose filmavusi kelis ministrus žiniasklaida, nekreipė jokio dėmesio į nevyriausybinių organizacijų piketą, nors ir buvo į jį kviesta labai opia tema - ne kiekvieną dieną Vyriausybė nori iškirsti Girulių mišką geležinkelio mazgui plėsti, nors jis buvo planuotas ne miške, o ties Kopūstų kaimu Kretingos rajone. Komercinės žiniasklaidos savininkai gal tikisi iš statytojų reklamos užsakymų, todėl neina. O kodėl nesidomi LRT?

Lietuvos Respublikos Vyriausybei
Susisiekimo ministerijai
Klaipėdos bendruomenių asociacijai informacijakba@gmail.com
DĖL 06.17 D. VYRIAUSYBĖS POSĖDYJE NUMATYTO LEIDIMO SMARKIAI IŠKIRSTI GIRULIŲ MIŠKĄ
2020 06 16
Klaipėdos bendruomenių feisbuko puslapyje paskelbta apie Jūsų planus rytojaus posėdyje pritarti didžiuliam Girulių miško iškirtimui uosto pramonės naudai. Pritariu  bendruomenių asociacijos nuomonei, kad to nereikia daryti, nes žala žmonių sveikatai ir gamtai bus didesnė, nei numanoma ekonominė nauda. Prisijungiu prie šios asociacijos reikalavimo, kad svarstant šį klausimą būtų išklausyta ir prie svarstymo medžiagos prijungta šios bendruomenės pozicija.
Atkartoju jų nuomonę iš feisbuko puslapio:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=926291191172305&id=426997464435016
"Rytoj, birželio 17d. LR Vyriausybės posėdyje bus priimtas nutarimas dėl rengimo specialiųjų planų, kuriais numatoma didžiulė geležinkelio infrastruktūros plėtra Klaipėdos miesto ribose.
Girulių miške bus ne tik išvystyta manevrinė stotis, tačiau įrengiamas ir didelis geležinkelio multimodalinis konteinerių terminalas, kuriame bus sukaupiami konteineriai iš visų uosto kompanijų, įskaitant ir numatomą Melnragėje išorinį uostą - terminalų praktikoje tai vadinama sausuoju uostu (Dry Port), nes jie paprastai išvystomi jūrinio uosto prieigose. Naujame geležinkelių terminale bus grupuojami kroviniai, formuojami šaudykliniai traukiniai, kurie krovinius gabens tolimais maršrutais.
Šis geležinkelio verslas iki šiol buvo numatomas išvystyti tarp Kopūstų kaimo ir Kretingalės statant sausąjį uostą, bet staiga Vilniaus "strategai" su visuomene nesikonsultavę ėmė ir nusprendė, kad tam geriau bus išsikirsti Girulių mišką ir statyti tiesiog Klaipėdos miesto ribose. Todėl Lietuvos Geležinkeliai AB taip prieštarauja, kad Klaipėdos m. Bendruoju planu būtų numatomas kurortinių teritorijų vystymas Klaipėdos pajūryje - Giruliuose, Melnragėje. Matyt, pagal jų planus Girulių miškas ir šalia esantys rajonai turi tapti pramoninio uosto aptarnavimo ir susijusių veiklų zonomis, šalia kurių gyvenantys žmonės, viešbučiai, poilsio zonos ir kt. kurorto atributai tik trukdys.
LRV posėdis 2020-06-17 , 16 darbotvarkės klausimas, nuoroda žemiau - atsidarykite "klausimo medžiaga" ir ten rasite daug dokumentų. Susisiekimo ministerijos atsakymas į KBA reikštas pastabas pateikiamas be mūsų rašto ir yra tik tipiška biurokratinio atsimušinėjimo pelkė.
Akivaizdu, kad Lietuvos Geležinkeliai AB ir ministerijai labai sunku ištrūkti iš 19 amžiaus mąstymo algoritmų. Toks elgesio su Klaipėda modelis - tai aiški ir buka beždžionės su kalašnikovu nuostata "noriu ir imu", šiuolaikinio, atsakingo ir darnaus vystymo net užuomazgų tokiame požiūryje nesurasi. Jie sako, kad Girulių mišką iškirsti yra Klaipėdai naudinga aplinkosaugos požiūriu, skaičiuoja "sutaupytas" dyz.kuro tonas ir apie jokius elektrifikavimus ar realiai net Klaipėdos uoste jau naudojamą autonominį ekologišką transportą jie nėra net girdėję. Kaip ir apie šiuolaikinių, ateities iššūkius pasitikti pasirengusių 4-tos kartos uostų vystymo tendencijas ir diegiamas išmanias logistikos technologijas jie nieko galimai neišmano...
Tai ne statybų pradžia, o tik planavimo ir projektavimo veiksmų pradžia, procesas nebus labai trumpas, kaip jie beskubėtų. Todėl šiuo metu Klaipėdai dar nevėlu pakovoti, kad tokia nedarni, nesubalansuota ir miestui žalinga plėtra būtų nukreipiama iš miesto teritorijų į priemiestį.
Artimiausiu metu KBA suformuluos Klaipėdos bendruomenių reikalavimus planavimo organizatoriui ir prašys miesto žmonių palaikymo ir aktyvaus dalyvavimo siekiant, kad jie būtų įgyvendinami.
Sunkiai, bet mes dar galime gintis nuo tokio grobikiško ir naikinančio požiūrio į miestą, nuoseklaus nesiskaitymo su klaipėdiečiais, o kai nebegalėsim - tada visi kartu ilgainiui tapsime tik kažkokia tamsių, piktų ir pavargusių nesusipratėlių gyvenviete iš kiemo pusės labai agresyviam uostui.
Šis eilinis Susisiekimo ministerijos ir mūsų miesto savivaldybės žygdarbis Klaipėdai ir jos gyventojams bus viešai pristatytas birželio 19 d. 14 .00 val. savivaldybės Tarybos salėje, t.y. jau po to, kai visi sprendimai už jus padaryti, Vyriausybės nutarimu įtvirtinti. Tikimės, kad kartu su Susisiekimo viceministru pasirodys ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius G.Neniškis, savo parašu ir mūsų miesto vardu tyliai patvirtinęs šiuos Klaipėdos nuoseklaus naikinimo planus. Anksčiau ar vėliau miesto valdžiai ir politikams pasiaiškinti klaipėdiečiams teks, o ši proga irgi tam tinka.
https://lrv.lt/lt/posedziai/lietuvos-respublikos-vyriausybes-posedis-117
16 darbotvarkės klausimas, jo medžiaga. "
Taip pat prašau leisti Vyriausybės posėdyje svarstant šį klausimą pasisakyti Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovui.
Prašau atsakymą man ir Klaipėdos bendruomenių asociacijai siųsti el. pastu.
Seimo narys Naglis Puteikis 

Komentarų nėra: