2022-10-03

P. Gražulis 2022 10 03 d. kreipiasi į Prezidentą DĖL ENERGETIKOS MINISTRO DAINIAUS KREIVIO GALIMO VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ SUPAINIOJIMO

Lietuvos Respublikos Prezidentui G. Nausėdai

2022 10 03 Nr. 2022-1003

 

DĖL ENERGETIKOS MINISTRO DAINIAUS KREIVIO GALIMO VIEŠŲJŲ IR PRIVAČIŲ INTERESŲ SUPAINIOJIMO

 

Jūsų Ekscelencija, kreipiuosi į Jus dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio galimo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo.

Gerbiamas Prezidente, kai Seimo plenarinių posėdžių salėje Seimo narys V. Fiodorovas ministrui D. Kreiviui uždavė klausimą dėl aukštų elektros kainų, D. Kreivys, užuot atsakęs, nusprendė atsikirsti ir paklausė V. Fiodorovo, o kiek jis moka už elektros energiją. V. Fiodoriovas atsakė - moku 27 centus už kilovatvalandę.

Tada aš priėjau prie šoninio mikrofono ir paklausiau D. Kreivio, o kiek mokate, Jūs, ministre, ir kiek moka už elektrą Jūsų per akcijų paketus valdomos įmonės, įskaitant tarpo jų ir prekybos tinklą „Moki-Veži. Ministras į šį klausimą neatsakė – pateikiu vaizdo įrašą:

https://www.facebook.com/100014894073751/videos/409792924623612/

Tada išsiunčiau jam, kaip ministrui raštišką užklausimą su šiuo klausimu kaip Seimo narys (pridedu). Ir vėl neatsakė, nors pagal teisės aktus privalo atsakyti.

Vėliau per ministro interpeliaciją D. Kreivio dar kartą paklausiau to paties. Jis atsakė, kad jau 12 met7 darbuojasi politikoje ir nieko nežino, kiek jo valdomos įmonės moka už elektrą:

https://www.facebook.com/100014894073751/videos/623283849458688/

Gerbiamas Prezidente, kodėl D. Kreivys neatsako į šiuos klausimus? Jei neturėtų ko slėpti, neišsisukinėtų. Esu įsitikinęs, kad toks atsakymų vengimas galimai rodo, kad ministras D. Kreivys susimažino jo valdomų įmonių elektros kainas, pasinaudodamas savo tarnybine padėtimi ir specialiomis, kitoms įmonėms neprieinamomis žiniomis.

Seimo nariai užkulisiuose kalba kad, D. Kreivys pasinaudojęs ministro pareigomis, anksčiau už kitus įsirengė saulės energijos ir vėjo parkus ir kad būtent todėl jam dabar yra labai naudinga aukšta elektros kaina, nes jis per savo valdomas įmones, galimai perparduoda šią elektros energiją kitoms įmonėms ir taip asmeniškai pelnosi.

Noriu priminti, kad D. Kreivys Prezidentės D. Grybauskaitės iniciatyva buvo atleistas iš ministro pareigų kaip supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.

Esu įsitikinęs, kad ministras ne tik Jums, bet ir visuomenei turi viešai, atsakyti, kiek už elektrą moka jo valdomos įmonės, tokios kaip UAB „Catus", per kurią jis valdo prekybos tinklą „Moki- Veži" .

Labai keista, kad ir į tokią situaciją visiškai nereaguoja žiniasklaida. Juk tai ne kotleto Baltarusijoje suvalgymas, kuo kaip baisiausiu nusižengimu buvo kaltinamas ankstesnis susisiekimo ministras.

Tikiuosi, gerbiamas Prezidente, kad Jūs būsite vienodai principingas ir priimsite teisingus sprendimus.

 

Priedas: 2022 09 21 d. mano paklausimas energetikos ministrui, kiek jo valdomos įmonės moka už elektros energiją, 1 l., 1 egz.

 

Energetikos ministrui Dainiui Kreiviui  - asmeniškai

info@enmin.lt

2022 09 21 Nr. 2022-0921

DĖL ELEKTROS KAINŲ

 

Šie klausimai adresuoti Jums asmeniškai. Rašau Jums ir prašau atsakymo, nes Seimo vicepirmininkas A. Mazuronis 2022 09 13 d. Seimo posėdyje dėl man nežinomų priežasčių neleido Jums atsakyti į šiuos mano klausimus, todėl tenka juos užduodu raštu:

Ar tiesa, kad Jums priklausančiose (per UAB „Catus" valdomas akcijas, kurių dalį valdote ir Jūs) MOKI-VEŽI parduotuvėse ir kitose šios grupės įmonėse yra naudojama beveik nemokama, arba labai pigi elektros energija, o gal ji yra net perparduodama?

Ar tiesa, kad Jūs ir kiti šios įmonių grupės Jūsų bendraakcininkai pasinaudojo ir/arba specialiomis Jūsų žiniomis, arba ES parama, ar kitais ES, ar Lietuvos fondais ir susipirko saulės ar vėjo elektrines prieš pat prasidedant kainų pasiutpolkei.

Klausimus gal esu suformulavęs ne itin tiksliai, nes nežinau tikrosios Jūsų padėties, bet jų esmė – ar Jūs nesinaudojote ir nesinaudojate Jūsų užimama kaip ministro padėtimi tam, kad per akcijas valdomose MOKI-VEŽI grupės įmonėse turėtumėte labai pigią elektros energiją?

Šiuos klausimus Jums užduodu todėl, kad Jūs aukščiau minėtame Seimo posėdyje paklausėte Seimo nario Viktoro Fiodorovo kiek jis moka už elektros energiją ir jis, skirtingai nei Jūs, atsakė į šį klausimą labai tiksliai ir be jokių išsisukinėjimų.


Pagarbiai

Seimo narys                       Petras Gražulis

 

Komentarų nėra: