2007-12-30

„Tėveli, du seimo nariai išprotėjo - jie uždraudė krepšinį“


Lietuva demokratinė ir parlamentinė, ar oligarchinė ir klaninė?
Dešinėje - labai stipraus akoholinio gėrimo absento (detaliau- šio straipsnio apačioje) reklaminis plakatas, ~1900 m., Prancūzija-Šveicarija.
TV3 gerokai pagadino Kalėdas. „Tėveli, du seimo nariai išprotėjo - jie uždraudė krepšinį“, - taip sureagavo mano 7 metų dukra Augustė, pamačiusi per TV transliuojamą klipą, kuriuo prie kryžiaus kalami du seimo nariai už bandymą apriboti nesulaikomai besiplečiančią alkoholio reklamą (http://krepsinis.net/news.php?news_id=75176 ).
Ji pirmoji pamatė šį klipą ir atėjusi traukė mane už rankovės eiti prie TV pažiūrėti į tuos du „išprotėjusius“. O jau kokio dramatizmo kupini klipą įgarsinusių tembrai ir intonacijos! Tiesiog Levitanai-2. Jurij Levitan - pagrindinis 1941 06 22- 1945 05 09 m. per SSRS radiją pranešinėjusio iš pradžių apie RA atsitraukimus, o po to jau perėjus į puolimą - apie laimėjimus diktorius. Garsėjo itin puikiu tokiems atvejams tembru, artistiškumu ir t.t., sklandė kalbos, kad Stalinas jo balso poveikį prilygino vienos karių divizijos stiprumui.
1910 m.plakatas, smerkiantis absento uždraudėjus (vaizduojami su sutana, mėlynas emaliuotas kryžius ant kaklo - judėjimo prieš absentą šalininkų ženklas, apačioje guli mirtinai nusmeigta Žalioji Fėja - absento simbolis).

Panašu, kad šio klipo ne tik garsinis, bet vaizdinis stiprumas turbūt didesnis, nei mūsų geriausių krepšininkų rinktinės.
Dukros, kuri krepšiniu visiškai nesidomi, bet labai domisi visų rūšių reklama per TV, reakcija rodo, kad klipo kūrėjai savo darbą išmano.
Žiniasklaidoje ir komentaruose pilna nuomonių, kad žmonės protingi ir atsirinks kas tiesa, kas melas.Manau, kad labai naivu taip manyti.
Tiek klipo kūrėjai, tiek transliuotojai, tiek visi pelno iš alkoholio gavėjai orientuojasi į dabartinius vaikus – būsimus alkoholio vartotojus.

O tai, kaip jie tai daro ir ką jie daro su tuo pačiu A.Matulu ir su kitais bandančiais kovoti su kvaišalais, kelia klausimą ar mes vis dar Europoje.

A.Matulas gali didžiuotis, nes 1915 metų plakate pavaizduotas Prancūzijos prezidentas R.Puankare, laikantis rankoje absento uždraudimo aktą. Videoklipų ir TV3 tuo metu nebuvo, todėl absento mėgėjai bent jau tokiu būdu protestavo prieš mėgiamo gėrimo uždraudimą: plakato apačioje ant gedulo juostų tuščiame plote buvo įrašoma besisolidarizuojančios su absento gėrimo šalininkais kavinės pavadinimas ir šis plakatas pakabinamas šalia įėjimo.
Todėl būtina kovoti. Kokiais būdais? Kad ir taip , kaip siūlo vienas iš jaunų jų konservatorių. Gavau jų nario Valiaus elektroninį laišką, kviečiantį palaikyti Antaną Matulą. Kadangi pasirašau po kiekvienu tokio raginimo žodžiu, tai visą jį Jums ir pateikiu.

„Sveiki!
Kviečiu visus palaikyti savo laiškais Seimo narį Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą. Būtent jis inicijavo įstatymą draudžiantį reklamuoti alkoholį nuo 6-23 val. Aludariai sukėlė didžiulę sumaištį dėl to, teigdami kad dabar mes nematysime krepšinio (atseit jie negalės sporto
finansuoti). Tai melas. Finansuoti sportą niekas niekam nedraudė, o reklamuotis galima po 23 val.
Nusiųskite palaikymo laišką šiam žmogui; daugelis laikraščių TV kanalų dabar spaudžia šį žmogų ir visą Sveikatos komitetą. O mums (visuomenei) reikalingi žmonės valdžioje, kurie galvoja ne tik apie savo pelną, bet ir apie augančios kartos sveikatą.
Štai Seimo nario Sveikatos reikalų komiteto pirmininką Antaną Matulą e-mailas:
antanas.matulas@lrs.lt
Pagarbiai,
Valius Šopa“

Savo palaikomąjį laišką A.Matului jau nusiunčiau ir kviečiu Jus padaryti tą patį.
Kodėl tik A.Matulą? Todėl, kad panašu, jog kita seimo narė jau pasidavė: „Ekonomikos komiteto pirmininkė socialdemokratė Birutė Vėsaitė siūlo leisti televizijų sporto varžybų transliacijų ir retransliacijų metu nuo 6 val. iki 23 val. rodyti tik natūralios fermentacijos, nestipresnių kaip 15 proc., alkoholinių gėrimų reklamą „(http://www.balsas.lt/naujiena/178283 ).

Palaikykime Antaną Matulą, nes kaip jam sunku, galite pabandyti įsivaizduoti, perskaitę kokiais metodais veikia alkoholio gamintojai prieš Nacionalinės tabako ir alkoholio koalicijos prezidentą Aurelijų Verygą:
Straipsnis 2007 07 04 d. „Ką galima „nusipirkti“ Lietuvoje? (“...naudodamas kalėjimo žargoną [Seime] viešai išvadino mane „gaidžiu“....“) http://www.prevencija.lt/index.php/naujienos .



Daugiau nuorodų į įdomesnius straipsnius apie kvaišalų vartojimą Lietuvoje:

Aurelijus Veryga: Ar atsispirsime alkoholio gamintojų šantažui? http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles/64150

Alkoholio gamintojai nori, kad lietuviai daugiau gertų http://www.slaptai.lt/news.php?readmore=275

http://www.vartotojai.eu/lt/
Nacionalinė vartotojų konfederacija

http://www.blaivus.blogspot.com/
Aurelijaus Verygos blogas. A.V. - gydytojas psichiatras, biomedicinos mokslų daktaras, KMU dėstytojas, Nacionalinės sveikatos tarybos narys, Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Vysk.M.Valančiaus blaivybės sąjūdžio pirmininkas.
Absentas (pranc. absinthe – pelynas) – stiprus, daug eterinių aliejų (1-20%) turintis alkoholinis gėrimas. Karčiojo pelyno trauktinė yra žalios spalvos, turi anyžių prieskonį, jai būdingas kartus skonis. Gėrimas labai stiprus (60-80%), nes tik tokia alkoholio koncentracija gali surišti didžiulį eterinių medžiagų kiekį. Absentas yra žalsvos spalvos, literatūroje prancūziškai kartais vadinamas La Fee Verte – „Žalioji Fėja“.
Dėl didelio eterinių aliejų kiekio, ypač tujono, absentui buvo priskiriamas svaiginantis ir haliucinogeninis poveikis. Šiuo metu manoma, kad absento poveikis nesiskiria nuo kitų to paties stiprumo alkoholinių gėrimų.
Sparčiai plisdamas visuomenėje, absentas žiniasklaidoje buvo siejamas su keletu žiaurių nusikaltimų, kurie esą buvo padaryti dėl absento įtakos. Vyno pramonei smukus dėl filokseros epidemijos ir didėjant stipriųjų gėrimų suvartojimui, į kovą kilo tiek blaivybės šalininkai, tiek ir vyndarių asociacijos – visos jos kartu XIX 9 ir 10 dešimtmečiais paskelbė absentą grėsme visuomenei. Absento kritikai teigė, kad šis gėrimas paverčia žmones išprotėjusiais nusikaltėliais, sukelia epilepsiją ir tuberkuliozę, ir kaltas dėl tūkstančių Prancūzijos žmonių mirčių "[1]. Dailininkai (Edgar Degas) ir rašytojai (Émile Zola) absento gėrėjus vaizdavo kaip nuo jo priklausomus ir degradavusius alkoholikus. Po Šveicarijoje 1905 m. įvykusios tragedijos, kai girtas, alkoholizmu sergantis Jean Lanfray išžudė savo šeimą (tarp gertų gėrimų buvo ir absentas), kaltė dėl šio įvykio buvo suversta absentui, ir 82000 Šveicarijos piliečių pasirašė peticiją, reikalaujančią absentą uždrausti. 1907 m. absento draudimas įrašytas į Šveicarijos konstituciją, šis draudimas išbrauktas 2000 metais (
http://lt.wikipedia.org/wiki/Absentas) .

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Antroji lietuviu religija- krepsinis, deja trecioji-katalikybe.....nes pirmoji religija –alus..... esama labai religinga ir dvasinga tauta.

Anonimiškas rašė...

nu geras:)


esu maloniai nustebintas, kad Puteikis toki bloga turi ir taip protingai rasho....


sekmes!