2008-12-11

Antenų karas Klaipėdos rajone dvoktelėjo korupcija

 
Klaipėdos r. Triušelių k. mobiliojo ryšio operatoriai užsikorė ant vandens bokšto

 

Antenos dvoktelėjo korupcija Klaipėdos rajono SAVAITĖ 2008 11 21-27 Reda Baltinaitė

 

Būsimi Klaipėdos rajono Triušelių kaimo naujakuriai Rasa ir Egidijus Jonušai nepavargdami mina valdininkų, politikų, redakcijų slenksčius tam, kad išsikovotų galimybę namus pasistatyti ir vaikus auginti saugioje aplinkoje. Klaipėdiečių protestai prieš antenas jau davė rezultatų. Šį pirmadienį bendrovė „Tele 2" pašalino savo anteną nuo dviaukščio gyvenamo namo Verpėjų g. Tuo tarpu mūsų rajono gyventojai nevyniodami į vatą tikina, kad pasiekti rezultatų rajone trukdo numanoma valdininkų korupcija.

 

Apie R.E.Jonušų pastangas „nukabinti" mobiliojo ryšio anteną, netikėtai ir be jokių dokumentų atsiradusią ant šalia jų žemės sklypo esančio vandens bokšto, rašėme jau keletą kartų.

Praėjusią savaitę reportažą apie jaunų naujakurių problemas rodė ir LNK laida „Paskutinė instancija".

Norėdami pagaliau išspręsti savo problemas, naujakuriai kreipėsi ir į Seimo narį Petrą Gražulį, o praėjusią savaitę pas Klaipėdos rajono valdininkus atėjo kartu su Klaipėdos politiku Nagliu Puteikiu, kuris aktyviai dalyvavo protestuose dėl antenų nukėlimo Verpėjų g., Klaipėdoje.

„Jeigu vietinei valdžiai atrodo, kad rajono gyventojai yra niekas ir jiems „nusikakot" ant mūsų problemų, tai dar nereiškia, kad ir mes save taip vertiname. Mes mokame kovoti už visiškai teisėtas savo teises ir ketiname tai daryti", – neslėpė R.Jonušienė.

Kovojo atkakliai

Velykų rytą ant vandens bokšto netoli savo sklypo aptikę pakabintas antenas R.E.Jonušai pirmiausiai kreipėsi į Klaipėdos rajono merą Vaclovą Dačkauską. Rajono vadovas sušaukė komisiją ir paskyrė darbuotojams ištirti įvykį.

„Po tyrimo meras parašė raštą „Klaipėdos rajono vandenų" vadovui, kad antenos būtų nukeldintos. Tą raštą mes turime. „Fainai", pasiėmėme paskolą ir pradėjome statyti namą. Esame įsitikinę, kad šios antenos kenkia, todėl verčiau būtume pardavę sklypą, nei statę namą šalia tokio monstro, – pasakojo R.Jonušienė. – Tačiau antenos niekas nuo bokšto nenuėmė. Darsyk atvykome pas merą, pasirodė, kad jis užduotį perdavė administracijos direktoriui Česlovui Banevičiui. Paaiškėjo, kad reikalus dabar spręs jis, paskirtas naujas tyrimas, o V.Buivydui duotas terminas iki kada pateikti dokumentus, reglamentuojančius antenų statybą, sutartis ir pan. Netrukus „Klaipėdos rajono vandenų" vadovas merui atsiuntė raštą, kuriame teigia, kad nemato priežasčių nukelti antena", – dėstė įvykių seką jauna mama.

Po kurio laiko meras vis dėlto įsakė V.Buivydui antenas nukelti. Anot R.Jonušienės, V.Buivydas siuntė raštus mobiliojo ryšio bendrovėms, kad įmonė vienašališkai nutraukia sutartį dėl antenų kabinimo ant vandens bokštų. Komunikacijų bendrovės tai turėjo padaryti iki šių metų rugsėjo 30 dienos.

Gyventojams melavo

Tačiau mobiliojo ryšio antenos ant Triušelių vandens bokšto kabo ir šiandien.

„Po to, kai bendrovės nenukėlė antenų iki sutarto termino, V.Buivydas mums žadėjo paduoti bendroves į teismą. Gražios kalbos gražiom kalbom, bet mes staiga iš mobiliojo ryšio operatorių gauname labai negražų raštą, kuriame teigiama, kad rugpjūtį visi mums gražias kalbeles giedoję: Banevičius, Buivydas, Kampas ir visų operatorių atstovai gražiai pasiposėdžiavo (turime posėdžio protokolą) ir sutarė, kad pasuks tą reikalą, kaip reikia verslininkams – perplanuos sanitarines zonas, įteisins antenų pakabinimą kitaip, – apie neįtikėtiną įžūlumą pasakojo moteris. – Trumpai tariant, operatoriai, mums rašte tiesiai šviesiai išdėstė, ką, kaip ir kuo remiantis Savivaldybės valdininkai artimiausiu metu perplanuos vandenviečių teritorijas, įteisins antenų kabinimą ir todėl mums jokių pokyčių neva nereikėtų tikėtis."

Praėjusią savaitę E.Jonušas sužinojo, kad vandenviečių sanitarinės zonos jau pakeistos. Administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Daukšienė naujakuriams paaiškino, kad kai projektavimai vykdomi iš privačių lėšų (mobiliojo ryšio bendrovių kišenės) Tarybos pritarimas tam neva nebūtinas.

„Žodžiu, išėjo taip, kad valdininkai mums pusę metų aiškino, kad dirba mūsų labui, o vėliau paaiškėjo, kad jie patyliukais tarėsi su turtingomis mobiliojo ryšio bendrovėmis, kaip padaryti, kad visi mūsų prašymai būtų atmesti. Mums valdininkai sakė viena, o su turtingaisiais kalbėjo kitaip", – piktinosi R.Jonušienė.

Nors mero įsakymas nukabinti antenas neatšauktas, jis jau kelis mėnesius nevykdomas.

„Kai pas Turto skyriaus vedėją Audrių Kampą nuėjome kartu su N.Puteikiu, jis elgėsi įžūliai. Aiškino, kad nėra joks išjungiklis ir antenų neišjunginės", – sakė moteris.

Naujakuriai džiaugiasi tik tuo, kad pusmetį rašinėdami laiškus valdininkai susipainiojo. Pasitelkus visus oficialiai jiems atsiųstus dokumentus, prireikus, būtų galima net bylą prieš Savivaldybę laimėti.

„Turbūt būtent todėl į kai kuriuos naujus mūsų klausimus Savivaldybė atsakė lakoniškai: „Tai yra konfidenciali informacija", – guodėsi R.Jonušienė.

Nesuvaldo pavaldinio?

„Man juokingai skamba, kad A.Kampas mums mėgina meluoti, kad nieko negali padaryti V.Buivydui ir priversti jo nukabinti antenų. Kaip negali? Jis yra tiesioginis jo viršininkas ir net bendrovės „Klaipėdos rajono vandenys" valdybos pirmininkas", – pastebėjo E.Jonušas.

Tačiau Klaipėdos rajono gyventojų vizitas į Savivaldybę kartu su Klaipėdos politiku, vietinius valdininkus kaip reikiant įsiutino. Šis vizitas įsiutino ir patį politiką.

Po netikėtai nemalonaus vizito ir susitikimo su rajono valdininkais, N.Puteikis Klaipėdos apygardos prokuratūrai lapkričio 11 d. išsiuntė pareiškimą „Dėl įstatymų pažeidimo eksploatuojant mobiliojo ryšio antenas-bazines stotis Klaipėdos mieste ir rajone".

Šiam pareiškimui pasiekus prokuratūrą, lapkričio 17 d., pasak politiko, įvyko teisingumo stebuklas: „Tele2" pašalino savo anteną nuo dviaukščio gyvenamo namo Verpėjų g.

„Tikras teisingumo stebuklas ar stebuklingas teisingumas oligarchų valdomoje Lietuvoje? To negali būti, nes „Tele2", kaip ir visi stambūs verslininkai daugumą valdininkų yra nupirkę, daugumą politikų papirkę. Kaip partizanai tą anteną statė – darbininkai be užrašų ant striukių, tokie patys užsislaptinusieji ir nuvertė, – rašė politikas savo tinklapyje. – Ką tik visi nupirktieji valdininkai šaukte šaukė, kad viskas yra tvarkoje. Maža to, per kelis pastaruosius mėnesius Visuomenės sveikatos centrai net 2 mokslines konferencijas surengė, kurių tikslas – pasitarti, kaip apginti nuo gyventojų mobiliojo ryšio bendrovių antenas, pastatytas beveik gyventojų miegamuosiuose. Sunku patikėti, kad „Tele2" išsigąstų peticijų, skundų, mitingų. Lietuvos oligarchai ir stambūs verslininkai nebijo Dievo į medį vyti, tai ko jiems čia išsigąsti paprastų žmonių. Šį antenos nuėmimo stebuklą reikės ištirti ir visiems paskelbti tam, kad visi išmoktume apsiginti nuo pelno ir godulio apakusių verteivų, papirktų valdininkų ir parsidavusių politikų".

Siūlo interpeliaciją

Trečiadienį kalbėdamasis su Klaipėdos rajono SAVAITE N.Puteikis stebėjosi Klaipėdos rajono politikų veiksmais.

„V.Buivydas savo rašte rajono vadovams raštu pamelavo, kad visos mobiliojo ryšio bendrovės turi leidimus-higienos pasus. Atsakingai galiu pasakyti, kad tai yra visiškas melas. Sąmoningas patyrusio žmogaus melas ir grubus įstatymo pažeidimas. Prieš įjungiant antenas turėjo būti surinkti visi reikalingi dokumentai. Jeigu tokie dalykai vyktų Klaipėdoje, aš, kaip Tarybos narys, tuoj pat užregistruočiau nutarimo projektą dėl interpeliacijos bendrovės direktoriui, nes jis diskredituoja valdžią žmonių akyse, – sakė N.Puteikis. – Iš tiesų, direktorius galėtų tuoj pat nutraukti sutartį ir parašyti negerbiamoms mobiliojo ryšio bendrovėms, kad jos per kelias valandas nuimtų antenas nuo vandens bokšto".

Politikas tikino, kad bet kuri kavinė nedelsiant būtų uždaryta, jei neturėtų higienos paso.

„O įstatymai galioja visiems vienodai. Nuo to prasideda valstybė. O pasitikėjimą valstybe ponas V.Buivydas griauna labai grubiai. O Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, puikiai žinodama, kad higienos pasų nėra, kažkodėl tempia gumą. Esu tuo pasipiktinęs, todėl ką tik oficialiai kreipiausi į Dangirą Lingį su pretenzijomis dėl konservatoriaus A.Kampo veiksmų. Būdamas valdybos nariu ir gavęs tokią informaciją, A.Kampas privalo šaukti valdybos posėdį ir skirti atitinkamą bausmę vadovui. Mano nuomone, tokį direktorių reikia vyti kuo toliau, nes jis griauna žmonių pasitikėjimą valstybe", – neslėpė N.Puteikis.

Politikas neabejoja, kad partijos skyrius imsis griežtų veiksmų.

„Nė kiek neabejoju, tikiu, kad po svarstymo frakcijoje ponas Kampas pasižiūrės į šitą reikalą kitu kampu – iš gyventojų interesų pusės, – tikino jis. – Apskritai, šios problemos sprendimas turėtų tapti Klaipėdos rajono tarybos narių garbės reikalu. Jei jie labai greitai neišvys mobiliojo ryšio operatorių, su meru priešakyje patirs didžiulę gėdą visos šalies akivaizdoje. Kur matyta – su Administracija susitikę mobiliojo ryšio operatoriai nutarė pakeisti sanitarines vandenvietės zonas. Nujaučiu, kad Tarybos nariai apie tai nieko nežino, o sužinoję imsis priemonių. Reikia turėti savigarbos", – siūlė jis.

Komentarų nėra: