2010-10-27

Šiukšlių deginimas Klaipėdoje pradedamas nuo dokumentų klastojimo

Rytoj, 2010 10 28 d. Klaipėdos miesto tarybos posėdyje planuojama svarstyti šiukšlių deginimo gamyklos Klaipėdos Laisvosios ekonominės zonoje detalųjį planą („Dėl žemės sklypo Kretainio g. 3, Klaipėdoje, detaliojo plano patvirtinimo"). Gamyklą nori statyti UAB „Fortum Klaipėda".

Šį kaip rezervinį dienotvarkės klausimą netikėtai (likus nepilnai parai iki poėdžio pradžios) pasiūlė Klaipėdos meras R.Taraškevičius.

Toks svarbus visiems uostamiesčio gyventojams klausimas siūlomas priimti ne tik nepasitarus su visuomene, nesvarsčius jo savivaldybės tarybos komitetuose, bet ir klastojant dokumentus:

aiškinamajame šio projekto rašte nurodoma, kad minėtą detalų planą svarstė Klaipėdos m. savivaldybės tarybos Teritorijų planavimo komitetas ir pridedamas neva tokio svarstymo protokolas (jo teksto nėra), nors iš tikrųjų šis komitetas tokio klausimo nesvarstė.

Neįtikėtina, bet kuo labiau Lietuva integruojasi į Europos Sąjungą, tuo Klaipėdos m. savivaldybės taryba mažiau paiso europietiškos demokratijos normų: tokiu greičiu priiminėjant sprendimus dėl šiukšlių deginimo gamyklos statybos, miestiečiai neturi net teorinės galimybės per nepilną parą susipažinti su tokios aplinkos taršą įtakojančios jėgainės detalaus plano projektu.

Įtraukiant projektą į savivaldybės tarybos posėdžio dienotvarkę, kai iki posėdžio lieka kelios valandos, iš visuomenės stengiamasi atimti net galimybę protestuoti. Nes neįmanoma per naktį ne tik gauti leidimą mitingui, bet ir sukviesti į jį gyventojus.

Nežiūrint į tokias antidemokratines Klaipėdos mero R.Taraškevičiaus pastangas, rytoj, 2010 10 28 d. nuo 08.40 iki 09.40 dalis nevyriausybinių organizacijų piketuos prieš numatomą šiukšlių deginimo gamyklą ties įėjimu į savivaldybės pastatą Liepų 11, Klaipėdoje bei tarybos posėdžių salėje.

Šiuose protestuose dalyvaus Jungtinis demokratinis judėjimas, Nepartinis demokratinis judėjimas, Jaunųjų konservatorių lyga bei ekologinis klubas „Žvejonė".

Kviečiame žiniasklaidos atstovus ir visus kitus piliečius padėti apginti europines demokratijos vertybes – teisę laiku gauti informaciją apie numatomą aplinkos keitimą, teisę į švarų orą ir saugią aplinką ir teisę turėti valdžią, kuri tarnauja žmonėms, kaip kad padėjote ginti gamtą bei apginti teisingumą, kai greito pelno mėgėjai niokojo Mingės (Minijos)  kaimo medžius.

 

Savivaldybės tarybos narys Naglis Puteikis

Komentarų nėra: