2010-11-05

Verslininkas supurtė uostamiesčio valdžią

N.P.:Nuotraukoje matosi juodai rudas betoninis stikloidas, kurio statybą prieš kelerius metus palaimino Klaipėdos apskrities architektų sąjunga bei visa valdžia, nors iš tikrųjų buvo grubiai klastojami svarstymo su visuomene dokumentai ir pažeidžiami įstatymai. Tai pavyko įrodyti teisme.

http://www.lrytas.lt/?data=20101102&id=akt02ver101102&view=2

Gediminas PILAITIS, Arvydas LEKAVIČIUS

LR korespondentai 2010-11-02

„Klaipėdoje karaliauja ne įstatymai, o valdžios ir architektų klanas", – šiuos viešai ištartus žodžius verslininkas Saulius Semėnas konkrečiais faktais mėgino pagrįsti teisme ir laimėjo bylą.

Teismas nustatė nemažai šiurkščių teritorijų planavimo įstatymų ir normų pažeidimų prestižinėje uostamiesčio vietoje – kairiajame Danės upės krante.  G.Pilaičio nuotr.

Vilnietis S.Semėnas trejus metus varstė teismų duris siekdamas įrodyti, kad Klaipėdos valdininkai šiurkščiai nusižengė įstatymams planuodami naujoms statyboms numatytas teritorijas prestižinėje uostamiesčio vietoje – kairiajame Danės upės krante.

Verslininko kova su valdžia baigėsi pergale – Klaipėdos apygardos administracinis teismas patenkino visus jo reikalavimus ir nurodė atlyginti patirtą materialinę žalą.

S.Semėnui nepalankūs savivaldybės potvarkiai buvo pripažinti neteisėtais.

Tačiau Klaipėdos merui liberalcentristui Rimantui Taraškevičiui atrodo, kad S.Semėnui kol kas pavyko laimėti tik pirmąjį kovos raundą: „Apie pažeidimus, miesto savivaldybės darbuotojų atsakomybę bus galima kalbėti tik tuomet, kai sulauksime galutinio teismų sprendimo."

Dėl žemės užvirė grumtynės

S.Semėnas prieš dešimtmetį laimėjo Valstybės turto fondo surengtą aukcioną – už 630 tūkst. litų įsigijo Žvejų gatvėje esantį apleistą beveik 700 kvadratinių metrų ploto pastatą.

Verslininkas puoselėjo viltis greitai jį restauruoti ir įsirengti kavinę bei viešbutį.

Pagal aukciono sąlygas S.Semėnas turėjo teisę 99 metams išsinuomoti aplink nupirktą pastatą esančią žemę. Tačiau paaiškėjo, kad valdininkų planai buvo kitokie – šį sklypą savivaldybė jau buvo išnuomojusi kitai bendrovei.

Sklypą su nupirktu pastatu įkeitęs bankui verslininkas sužinojo dar vieną naujieną – savivaldybės sprendimu jo žemės plotas buvo savavališkai sumažintas.

Atsirado įtartinų pirkėjų

Vilnietis tvirtino Klaipėdoje savo kailiu patyręs, kad valdininkai, derindami verslui palankiausių teritorijų užstatymo projektus ir detaliuosius planus, klysta neatsitiktinai.

Jie esą sąmoningai taip elgiasi, nes nori pelnytis iš parduodamų ar nuomojamų žemės sklypų.

„Iškart po laimėto aukciono sulaukiau vienos uostamiesčio verslo įmonės atstovo telefono skambučio – jis siūlė už tą pačią kainą perparduoti pastatą Žvejų gatvėje, kuriame vėliau įkūriau vyno restoraną", – įtartino pokalbio neužmiršo S.Semėnas.

Verslininkui atsisakius sandorio, pašnekovas jį įspėjo, kad Klaipėdoje turės daug problemų. Taip ir atsitiko – S.Semėnui teko kovoti su valdininkais, ginti savo teises į nuosavybę teismuose.

Metė iššūkį valdininkams

Korupcijos schema, anot S.Semėno, nėra sudėtinga – verslininkai, norintys įgyvendinti savo sumanymus, turi už trigubą kainą samdytis vietinės valdžios viršūnėms artimus klaipėdiečius projektuotojus, architektus, kurie viską tvarko savivaldybės kabinetuose.

„Nepaklūstantys nustatytoms žaidimo taisyklėms anksčiau ar vėliau patenka į aklavietę ir patiria nuostolių", – aiškino S.Semėnas.

Apkaltinęs Klaipėdos savivaldybę teritorijų planavimo pažeidimais S.Semėnas siekė įrodyti, jog kiti komerciniai pastatai prestižinėje Danės krantinėje, šalia jo įsigyto namo, atsirado neteisėtai.

„Žvejų gatvėje sujungus į vieną du sklypus, dingo 5 arai valstybės žemės. Statant naujus namus mano restorano sienos ėmė skilinėti, teko nemažai lėšų išleisti remontui", – „Lietuvos rytui" pasakojo verslininkas, savo nuostolius įvertinęs 497 tūkst. litų.

Planai pripažinti niekiniais

Verslininko ieškinį nagrinėjęs Klaipėdos apygardos administracinis teismas iš savivaldybės administracijos jo naudai priteisė reikalaujamą žalos atlyginimą ir panaikino valdžios įsakymais patvirtintus trijų Žvejų gatvės žemės sklypų detaliuosius sklypus.

„Nustatyta šiurkščių teritorijų planavimo įstatymų ir normų pažeidimų – sutankintos statybos, neleistinai padidintas pastatų aukštingumas, nepaisyta priešgaisrinio saugumo reikalavimų.

Sprendime taip pat pažymėta, kad visuomenė nebuvo informuota apie senamiesčio zonoje planuojamas naujas statybas", – sakė viešąjį interesą gynusi prokurorė Laura Paulikienė.

Teismas, panaikinęs anksčiau suplanuoto senamiesčio kvartalo tarp Danės upės, Tiltų, Žvejų ir Pilies gatvių detalųjį planą, niekiniais pripažino ir visų su juo susijusių naujų statybų dokumentus.

 *********


Komentarų nėra: