2010-11-18

Vietoj uždraustų mitingų dėl šiukšlių deginimo – piketai prie partijų būstinių

Paveikslėlyje - galimas nuodingų medžiagų - furanų ir dioksinų paplitimo žemėlapis, jei būtų statomos dvi šiukšlių deginimo gamyklos Klaipėdoje.

www.15min.lt/naujiena/miestas/klaipeda/vietoj-uzdraustu-mitingu-del-siuksliu-deginimo-piketai-prie-partiju-bustiniu-43-124843 15min.lt Publikuota: 17:08

Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių vadovai neleido gyventojams mitinguoti prieš šiukšlių deginimą.

Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyriaus bei  Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo atstovai savo pranešime teigia, kad trečiadienį, 2010 11 17 d. Klaipėdos miesto savivaldybė atsisakė duoti leidimą klaipėdiečių nevyriausybinėms organizacijoms mitinguoti šį penktadienį 2010 11 19 d. prieš šiukšlių deginimo gamyklą, kurią numatė statyti UAB „Fortum", motyvuodama neva dalyviai nespės pereiti nuo vienos mitingo vietos prie kitos.

Lygiai taip pat pasielgė šiandien Klaipėdos rajono savivaldybė, atsisakydama Klaipėdos rajono gyventojus atstovaujančioms bendruomenėms mitinguoti prieš antros šiame regione šiukšlių deginimo gamyklos, kurios užsakovė yra kita firma - „CNIM", statybą. Šis mitingas buvo numatytas kitą ketvirtadienį 2010 11 25 d. 10.00 val. prie Klaipėdos rajono savivaldybės. Tiesa, rajono valdžia atsisakymo motyvą nurodė kiek kitokį – neva mitingo rajone organizatoriai nepateikė mitingo programos.

Esame įsitikinę, kad tiek Klaipėdos miesto, tiek Klaipėdos rajono savivaldybių vadovai koordinuoja savo veiksmus, neleisdami regiono gyventojams pasinaudoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos 36 –e straipsnyje garantuota teise organizuoti protesto akcijas („Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves").

Todėl organizuojame kitokias protesto formas prie tų partijų būstinių, kurių atstovai Klaipėdos miesto taryboje negynė klaipėdiečių interesų ir balsavo už šiukšlių deginimą:

Pranešame, kad 2010-11-19 d. nuo 12val. iki 12.10 val. piketuosime prie Darbo partijos Klaipėdos skyriaus būstinės, Daržų g.1A. Po to sėsime į autobusą ir vyksime nuo 12.20 val. iki 12.25 prie Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus būstinės, Liepų g. 49. Prie šios būstinės piketuosime nuo 12.20 val. iki 12.25. Po mitingo prie Darbo partijos būstinės autobusu vykstame Donelaičio g. prie Mažvydo alėjos. Čia išlipsime ir pėsčiomis patraukiame Mažvydo alėja link „Manto" namų. Prie „ Manto „ namų piketuosime priešais Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos skyriaus būstinės. Paskanduojame nuo 12.35val. iki 12.40val., o toliau pėsčiomis  patraukiame prie Socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus būstinės, adresu H. Manto 40A . Čia, uždarame kiemelyje, nuo 12.45val. iki 13.00 val. užbaigiame piketą.

Piketuose dalyvaus po 9 žmones.

Juose protestuosime prieš tai, kad nuolat nyksta specialūs konteineriai popieriui, stiklui, plastmasei, o  jų surūšiuotos atliekas suverčiamos į vieną mašiną. Juk nerūšiuojant atliekų prarandamos darbo vietos. Tuo tarpu UAB „Fortum" savo taršos gigante Klaipėdos laisvoje ekonominėje zonoje siūlo tik 20 darbo vietų, o CNIM kitoje panašioje šiukšlių deginimo gamykloje – tik 28-ias darbo vietas.

Kodėl nestatome jėgainių, kurios degintų tik biokurą kaip kad norima padaryti Kaune, kur planuojama pastatyti net dvi tokias jėgaines? Juk paruošiant biokurą t.y. medieną sukuriama daug papildomų darbo vietų.

 O kur dar kitos alternatyvios energijos gavimo rūšys, kurios jau seniai yra naudojamos Vakarų šalyse ir kurios nekenkia žmonių sveikatai: vėjo jėgainės jūroje, bangų energija, geoterminis vanduo, kurio apstu Klaipėdos miesto ir rajono apylinkių gelmėse ir kt.

Šiuos ir kitus klausimus norime užduoti tiems Klaipėdos miesto politikams, kurie 2010-10-28 d. miesto tarybos susirinkime balsavo už UAB „Fortum" šiukšlių deginimo jėgainės detaliojo plano patvirtinimą Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje.

 

Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyriaus pirmininkė

Virginija Jurgilevičienė, gyv. Kretingos 13-2, Klaipėda, tel.8-680-40225

virginija.jurgileviciene@gmail.com

 

Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas Vitas Žilis,

gyv.Poilsio g.37-97, Klaipėda mob.8-622-47861

Komentarų nėra: