2011-01-30

Ar turim kur dėti šiukšles, jei jų nedeginsime?

Alternatyvų yra daugiau nei reikia ir jos užfiksuotos Strateginiame atliekų tvarkymo plane, kuris numato pirmiausia rūšiavimą, o deginimą - tik paskutinėje vietoje ir tik jei neišvengiama.

O kokias problemas patiria Lietuvos gyventojai dabar? Kur pradingsta tos šiukšlės? Juk nedeginame. Į apskričių centruose esančius sąvartynus dabar vežame, kurių liko tik dešimt ir daugiau nebus, nes jei specialiai tokie padaryti.. Ir kas atsitiko tragiško? Tik Vilniuje problemos, bet jos dirbtinės ,nes nepilamos kvapą nuimančios medžiagos. O visur kitur viskas yra gerai. Ar mes Olandija, kurioje nėra vietos ne tik sąvartynams, bet ir automobiliui pastatyti?

Išrūšiuosime šiukšles - jų sumažės, dalį kompostuosime, kitą dalį į sąvartynus, kurie dabar pagal ES reikalavimus visi su spec.dugnais, kad nesiskverbtų kas nereikia į požeminius vandenis, o ant to piliakalnio dangas ir vamzdžius, surinksime dujas, deginsime, gaminsime energiją. Taip daroma Kiškėnuose prie Klaipėdos. Ant tų piliakalnių statysime saulės baterijas, vėjo jėgaines ir visi bus patenkinti. Svarbiausia, kad tie sąvartynai nekenkia, iš jų neišsiskiria nuodingos medžiagos, išskyrus metano dujas, kurias surinksime, o jei šiukšles deginsime, tai Mendelejevo lentelę gaminsime ir paskleisime per orą į vandenis ir dirvožemius.

2 komentarai:

Vytautas rašė...

Apie kokias vejo ir saules jegaines kalbate, ponas Puteiki? Juk esate arsus sito reikalo priesininkas. Gal jau gana mulkinti zmones? Ka jus pats este padares iskyrus bangu kelima? Buvo jau grazi iniciatyva statyti vejo jegaines. Uzprotestavote. Jusu veikla yra tik skandalu kelimas. Kalbate graziai, bet isigilinus, tai tik savo reitingu kelimas. Taip kad apsiraminkit. Beja, jei jus busit isrinktas Klaipedos meru, Klaipeda galima bus palaidot.

Naglis Puteikis rašė...

"Buvo jau grazi iniciatyva statyti vejo jegaines"

Žiūrint kokias ir kur - jei arčiau nei 500 metrų nuo namų, tai esu prieš. Be to esu už mažesnes - po trimis mažesnėmis pasirašiau kaip paveldo vedėjas prie Vilhelmo kanalo.