2011-03-26

Koalicijų programos ir aplinkosauga Klaipėdoje

Orvidų sodyba. Kęstučio Vanago nuotrauka, daryta 1989-06-24.

Džiaugiuosi, kad jaunasis liberalų sąjūdžio narys klaipėdietis Edgaras Norkus parašė straipsnį, kuriame diskutuoja apie partijų ir koalicijų programas: ve.lt/blog/2011/permainingas-politinis-snobiskumas/

Tai labai retas reiškinys Klaipėdoje - diskusijos apie programas ir politikų veikimo principus, tikslus. Šia prasme pavydžiu Liberalų sąjūdžio partijai, nes aš apie tokius dalykus diskutuoti išmokau iš kito liberalų sąjūdžio partijos nario Artūro Šulco prieš 4 metus, kai tuomet Klaipėdoje būrėme Permainų koaliciją. Jis tada sakė, kad pirmiausia apsibrėžkime misiją (permainos), po to gaires - kas jungia besivienijančias į koaliciją partijas, susiderinkime programos projektą, o tik tada diskutuokime, kas ką deleguoja į kokias politine pareigas.

Kaip tik to - diskusijų apie koalicijų veikimo tikslus, misiją, programinius punktus - pasigendu buriamoje Liberalų koalicijoje.

Prašome labai nepykti, kad vadinu ją Liberalų stagnacijos koalicija, nes manau, kad turiu tam pagrindą: nesuprantu, kodėl iki šiol Klaipėdos Libsąjūdžio taip smarkiai ir pelnytai kritikuotai libcentristų frakcijai liberalų sąjūdžio partijos Klaipėdos skyrius perduoda VISĄ VYKDOMĄJĄ VALDŽIĄ - admin.direktorių, o jų partneriams - admin.direktoriaus pavaduotojo poziciją.

Suprasčiau, jei LRLS-is deleguotų LiCS-ui vicemerą/us. O dabar perdavus visą vykdomąją valdžią liberalcentristams, stagnacija toliau klestėtų, gerųjų permainų šansai Klaipėdoje labai sumenktų.

Beje, Vytautui Grubliauskui siūliau mūsų, TS-LKD frakcojos, o po to telefonu suderinęs - ir Tvarkos ir teisingumo bei Rusų sąjungos frakcijų (iš viso 10 narių) neatlygintiną paramą, kad Libsąjūdis galėtų perimti ir mero, ir admin.direktoriaus poziciją, nes būtent taip įsivaizdavome permainų Klaipėdoje garantiją.

Deja, po šio pasiūlymo gavimo tą pačią dieną -vakare Libsąjūdis pasirašė susitarimą su LiCS ir Rusų aljansu būtent taip, kaip aukščiau aprašyta, t.y. perdavė du svarbiausius postus LiCS-ui ir jo parteriams Rusų aljansui. Vadinasi, tokiu atveju permainų nebūtų, o Libsąjūdis, mano manymu, vien tik su meru ir vienu vicemeru niekaip neįtakotų žymiai labiau patyrusios Taraškevičiaus komandos vykdomojoje valdžioje.

Net atvirkščiai - Taraškevičiaus komanda tokiu atveju ir toliau valdytų miestą.

Tokia politinė uostamiesčio raida, mano įsitikinimu, yra netinkama Klaipėdai, nes ir toliau klestėtų korupcija ir asmeninių reikalų tvarkymas Klaipėdos savivaldybėje.

Todėl buriame kitą – Permainų koaliciją.


Kad nebūtų nuobodu vien sausas kalbėjimas apie programas, noriu įnešti žalios spalvos ir pasidžiaugti vienu sunkiai įtikėtinu, bet maloniu dalyku:

  • šiaip Liberalų sąjūdis Klaipėdoje praktiškai niekada nepasisako dėl ryžtingų žingsnių savivaldybėje dėl švaraus oro ir švarios aplinkos mieste (išskyrus A.Šulcą):

  • niekada nepasmerkė taršios pramonės plėtros Klaipėdos LEZ-e,

  • nė karto neprotestavo dėl to, kad šios LEZ-e įsikūrusios įmonės nevaržomai teršia miestą, Libsąjūdis niekada nesipiktino, kad Klaipėdos šiaurinėje dalyje smirda nuo kraunamų naftos produktų, o pietinėje – nuo LEZ-e įsikūrusių įmonių oro taršos,

  • Libsąjūdžio frakcija miesto taryboje nuosekliai balsuodavo (ir labai aršiai pasisakydavo) prieš mėginimą pirkti oro taršos matuoklius,

  • toleravo savivaldybės ir aplinkosaugos bei visuomenės sveikatos institucijų begėdišką tyčiojimąsi iš žmonių protestų prieš šias smarves (šie aiškindavo, kad žmonėms vaidenasi, kad nosys per jautrios ir šiaip jokios taršos nėra, nes „vsio zakonno").

Ir štai malonu, kad prie A.Šulco prisidėjo ir antras Klaipėdos libsąjūdžio narys – jau minėtas Edgaras Norkus, parašęs aplinkosaugine tema neblogą straipsnį: klaipedosliberalai.lt/kas_naujo/1_/625/ .

Tiesa, straipsnis nedrąsus, matyt Libsąjūdžio aršus nusiteikimas prieš aplinkosaugą daro spaudimą, bet gera pradžia – pusė darbo.

Linkiu Edgarui Norkui kartu su Artūru Šulcu toliau stiprinti aplinkosauginį Klaipėdos Libsąjūdžio sparną. Nes esu įsitikinės, kad kiekviena solidi partija turi tokią misiją turėti.

Gaila, kad TS-LKD šioje srityje taip pat kaip ir Libsąjūdis, yra labai apleidusi gamtosaugą ir paminklosaugą.

Bet visi kartu turėtume pamažu savo partijas privesti prie europietiškojo aplinkosauginio standarto – gamtą ir žmogų jame reikia saugoti nuo neprotingų žmogaus veiklų, bei poveikių, ir todėl tas veiklas BŪTINA PRIŽIŪRĖTI, O POVEIKĮ – KONTROLIUOTI.

2 komentarai:

Naglis Puteikis rašė...

Labai blogos politinės Klaipėdos liberalų kultūros pavyzdys
Klaipėdos liberalų koalicija itin neteisingai elgiasi, iki šiol nepaskelbdami miestiečiams nei koalicinės programos, nei koalicinės sutarties.
Iki šiol vis pranešimai apie kėdžių, postų dalybas, o programos viešo paskelbimo kaip nėra, taip nėra: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/klaipedos-valdzios-postu-dalybose-pabaigtuves-343586.
Kai bandėme burti alternatyvią - Permainų koaliciją, atsižvelgėme į programinius punktus ir radome nemažai bendro. Štai šie dalykai pas mus buvo, o liberalų koalicijoje nėra:
1. Kova su korupcija,
2. Gyventojų apklausos, pasitarimai su gyventojais, nevyriausybinėmis organizacijomis,
3. Viešumas ir skaidrumas priimant ir įgyvendinant sprendimus,
4. Kad nebūtų smarvės mieste nuo pramonės įmonių , ypač nuo LEZ-o pietinėje Klaipėdos dalyje ir nuo naftos terminalų šiaurinėje.
Toks Liberalų koalicijos programos neskelbimas yra labai neliberalus ir negražus miestiečių atžvilgiu, todėl nekantriai laukiame paskelbimo.

Naglis Puteikis rašė...

Siūliau V.Grubliauskui, kad libsąjūdis užimtų ir mero ir administracijos direktoriaus pozicijas,nes tai garantuotų permainas ir jų negrįžtamumą.
Ir jei jau negalėjo nuo savo pusbrolių - libcentro atsiriboti, tai siūliau juos deleguoti į vicemero poziciją. Tuo įtikinau ir TT bei RS ir apie tai pranešiau V.Grubliauskui.
Bet libsąjūdis nusprendė kitaip šią partitūrą sugroti.
Ir jau šiandien - paskutiniame šios kadencijos posėdyje matėsi, kad libsąjūdis pasirinko neteisingą valdymo schemą ir todėl jiems labai bus sunku, nes libcentristai dar nepradėjus veikti naujai tarybai, jau geležine ranka ima VISĄ VALDŽIĄ.
O tai kas bus vėliau, kai libecentristai realiai gaus tikrąjį svertą -administracijos direktoriaus poziciją, kurią valdys (užims) sunkiasvoriai patyrę politikai, tokie kaip R.Taraškevičius ir J.Simonavičiūtė? Kaip jiems atsispirs mažiau patirties turintys libsąjūdininkai, juk jų mero ir vicemero pozicijos tai kaip rikiai šachmatuose prieš Simonavičiūtės karalienę (turiu omeny šachmatų figūrą). O R.Taraškevičius kaip Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas tai kaip antra šachmatų karalienės figūra šioje administravimo lentoje.
Ir kai kuriai nors iš šių figūrų reikės dar didesnės jėgos, neabejoju, kad būtent R.T. ir J.S. kreipsis į kitas partijas pagalbos, o libsąjūdžiui gali neužtekti patirties tokiam veiksmui.