2011-03-25

Permainų ar Liberalų stagnacijos koalicija Klaipėdoje?

Paveikslėlyje - Edgaro Norkaus šaržas iš Klaipėdos libsąjūdžio tinklapio.

Dėl politikos principų - Klaipėdos pavyzdys. Ilgai rašiau atsakymą jaunajam Klaipėdos libsąjūdininkui  Edgarui Norkui. Ten sudėjau daug argumentų  ne tik dėl koalicijų Klaipėdoje,  bet ir apskritai dėl politikos principų, todėl drįstu čia tą tekstą pateikti.

Atsiprašau, kad jis labai ilgas:

 

to edgaro mintys 2011-03-24   19:21

N.P.: gerbiamas libsąjūdininke Edgarai Norkau, sveikinu dalyvavus rinkimuose Klaipėdos Libsąjūdžio sąrašuose. Gerai, kad jauni žmonės tuo užsiima, linkiu tęsti politinę veiklą, ypač straipsnių rašymą rinkimų temomis (http://enorkus.blogspot.com/), nes šis žanras Klaipėdoje apmiręs. Taip pat labai džiaugiuosi, kad vienintelis iš liberalų prieš rinkimus bandėte rašyti apie aplinkos apsaugą: http://www.klaipedosliberalai.lt/kas_naujo/1_/625/.

Gaila, kad šiuo atžvilgiu likote tarp jų „balta", t.y. „žalia" varna (čia gerąją prasme – žalias, tai kaip Žaliųjų judėjimas – už gamtą ir pan.).

Ta proga leiskite su Jumis pasiginčyti, tiesa su itu Jūsų tekstu, kuris skelbiamas ve.lt/blog/2011/permainingas-politinis-snobiskumas/:

 

E.N.: "Potencialios opozicijos bandymai pakeisti rinkėjų valią, prisidengiant „kitokiomis" permainomis kelia šypsnį (su visa pagarba oponuojantiems)."

 

N.P.: kas bus opozicija, paaiškės po pirmųjų naujos Klaipėdos m. savivaldybės tarybos posėdžių. Kai stebiu liberalų sąjūdžio mėginimus administracinį valdymą palikti senajai Taraškevičiaus komandai, man kaip tik atrodo, kad tokia Jūsų (Grubliausko-Taraškevičiaus) koalicija greičiau virs opozicija, nei mūsų 16-as.

 

E.N.: „Permainų koalicija" – skambu, bet nepermaininga."

 

N.P.: Grubliausko-Taraškevičiaus-Lochankinos  tandemas permainų nežada. Atvirkščiai - akivaizdu, kad valdys Taraškevčiaus komanda, nes ji turi 8 balsus (5 libcentristai plius  3 Rusų aljanso -jie kaip viena jau senai kartu dirbanti  komanda), o Libsąjūdis turi vienu mažiau – 7 mandataus. Todėl Jūsų koalicijos veiksmuose vyrauja senojo politikos vilko – Taraškevičiaus ranka ir stilius. Tas jaučiasi ir matosi jau dabar.

Todėl mūsų 16-ukas teisėtai gali vadintis Permainų koalicija, o Jūsų partijos koalicija galima drąsiai būtų pavadinti Liberalų stagnacijos koalicija. Neskambu, bet atitinka tikrovę.

 

E.N.: „Politinis „dešimtukas" (konservatoriai, rusų sąjunga ir tvarkiečiai), bandantis suformuoti alternatyvią valdančiąją koaliciją „penkioliktukui", siūlo tokias pačias permainas, kaip ir Liberalų sąjūdis, kurio rinkiminėje programoje juodu ant balto parašyti identiški siūlymai."

 

N.P.: dėl identiškų priešrinkiminių ir porinkiminių programų pasiūlymų tai ne tik kad nieko panašaus, bet netgi visiškai priešingai:

1. pas vienus libus nė žodžio apie kovą su korupciją savivaldybėje, o pas mus – pirmosiose pozicijose.

Ir nė jokio žingsnio ta kryptimi nė viena liberalų partija neina. Tas matosi VISĄ LAIKĄ (šią frazę vartosiu už pastaruosius 2 metus už laikotarpį po A.Šulco išėjimo) – libsąjūdžio frakcija tik vaizdavosi esanti opozicine. Tokia beveik buvo, kol jai vadovavo A.Šulcas, bet kai jis išėjo į apskritį, tai pradėjo atvirai remti  Taraškevičiau komandą. Ypač tokiais „smulkios buitinės" korupcijos atvejais, kaip savivaldybės darbuotojos Šakalienė buto prichvatizavimas: klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/valdininkei-i-sakalienei-butas-klaipedos-centre-339906

Ne tik to pastato dalys, priklausančios mokesčių mokėtojams, bet ir tas sklypas senai bandomas apgaule prichvatizuoti ir VISAIS ATVEJAIS Libsąjūdžio frakcijos nariai balsuoja „UŽ". Pvz. šį kartą taip balsavo Alina Velykienė.

2. Valdžios sprendimų viešumas, skaidrumas – pas libus to nėra bei programose, nei veiksmuose.

Liberalų sąjūdžio frakcija  po A.Šulco išėjimo niekada nereikalaudavo, nepalaikydavo vardinių balsavimų. Libsąjūdininkų frakcijos nariai apsimeta, kad nieko nemato, jei kas protestuoja, kad neskelbiama sprendimų medžiaga, nors to reikalauja įstatymai (A.Šulcas išsireikalaudavo).

3. Švarus oras, švari aplinka, netarši pramonė, medienos, o ne šiukšlių deginimas. O pas libus – atvirkščiai – VISADA balsuodavo tik už taršios pramonės plėtrą, ypač LEZ-e, griežtai balsuodavo prieš bandymus įrengti europinius oro taršos matuoklius, kurie matuotų ir transliuotų kas kelios valandos pagrindinius oro tašos pramoninius parametrus į internetą.

Libsąjūdžio frakcija balsavo už nerūšiuotų šiukšlių deginimo Fortumo gamyklą miesto centre.

R.Bražinskas paskutiniame iki rinkimų savivaldybės tarybos posėdyje sakė, kad padarys nerūšiuotų šiukšlių deginimą vienu iš libsąjūdžio rinkimų programos punktu.

4. Gerovė visiems miestiečiams, o ne privilegijuotiems, pasitarimai su gyventojais, nevyriausybinėmis organizacijomis, gyventojų apklausos.

Čia net gėda ką komentuoti, nes parašus dėl klaipėdiečių aplinkosauginės apklausos NVO nariams aktyviai padėjo TS-LKD, TT, LSDP, RS ir keletas darbo partijos narių. O libai tik šaipėsi.

Kai po rinkimų Taraškevičiau komanda iš visų jėgų stūmė vaikų klubo prichvatizavimą, trijų mokyklų pertvarką (nes Vydūno mokykla senamiestyje pažadėta prichvatizavimui) ir visa tai daryta be tėvų, mokytojų, profsąjungos, visuomenės aptarimo, tai libsąjūdžio frakcija taip pat tik šaipėsi E.Gentvilas tradiciškai nedalyvauja, kai sprendžiami skausmingi miestiečiams klausimai, A.Velykienė replikomis, o R.Bražinskas PATYČIOMIS pasitikdavo siūlymus aptarti tokius dalykus su visuomene.

Beje, libsąjūdininkas R.Bražinskas nuolat viešai ir labai garsiai tyčiojasi iš europinių žmogaus teisių ir valdžios pareigų tartis su NVO, visuomene ir pan. Jam dažnai garsiu juoku pritaria savivaldybės administracijos kai kurių skyrių vedėjos. Abiejų rūšių liberalai tokiais atvejais pritariamai šypsosi ir kitais būdais pritaria tokiam skandalingam elgesiui.

5. Mes koaliciją buriame principų, vertybių ir programinių nuostatų, o ne postų dalybų pagrindu.

O pas libus  - atvirkščiai: paskaitykite visus Grubliausko ir Taraškevičiaus tekstus po rinkimų – ten 90 proc.turinio  -postų dalybos (pvz. štai išraiškingas Kongo sakinys apie tai, kad PARTNERIAMS GAL KAIP NORS UŽTEKS JAU PASIŪLYTŲ POSTŲ: „Pastebėjus, kad daugelį postų jau išsidalino trijų partijų koalicija, tad kitoms partijoms už prisijungimą prie daugumos liko pasiūlyti tik vienas mero pavaduoto, miesto tarybos komitetų ir savivaldybės įmonių Stebėtojų tarybų pirmininkų postai, V.Grubliauskas vylėsi, jog tiek ir užteks"  - klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/derybos-del-valdzios-del-programos-beveik-susitarta-del-postu-ne-340051

 

E.N.: „Negana to, žeria kaltinimus liberalams, neva jie papirkinėja postais, nors patys svarbiausius teikiasi atiduoti socdemams ir darbiečiams. Šoka politinį „viliotinį", idant persiviliotų „permainingai" Klaipėdos ateičiai užtikrinti. Suprask, čia ne pakiša, o dovana? Socialdemokratų atstovė Lilija Petraitienė džiaugėsi, jog liberalai pirmiausia kalba apie programines nuostatas, o ne postus."

 

N.P.: vėl viskas atvirkščiai –postais nori pamaloninti partnerius būtent Liberalų stagnacijos koalicija. O kadangi valdžios ir galios bei algų ištroškusiems  liberalams šių postų trūksta, tai steigiami nauji– štai cituoju A.Šulcą, kuris kalba apie būtinybę jų koalicijai kurti naują politinį etatą: „Siekiant, kad vykdomoji valdžia normaliai funkcionuotų – vykdomosios valdžios atstovui reikėtų pagalbininkų dėl struktūrinių fondų lėšų įsisavinimo, finansinio strategavimo klausimų", – tikino A.Šulcas. Todėl norima sugrąžinti antrojo administracijos direktoriaus pavaduotojo postą."

Čia citata iš 15min.lt/naujiena/miestas/klaipeda/koalicijoje-lipdomos-paskutines-plytos-43-142858

 

E.N.: „Tačiau jau (ne)stebina pono Naglio Puteikio savybė – oponuoti sau pačiam. Ankstesnė pozicija: „…kas gavo didžiausią pasitikėjimą (šiuo atveju libsąjūdis), tas turėtų siūlyti merą ir jie turėtų formuoti koaliciją". Be to: „V.Grubliauską remiu ir kaip žmogų ir kaip kandidatą į merus ir manau, kad reikia padėti liberalų sąjūdžiui įgyvendinti rinkėjų valią - vykdyti permainas Klaipėdoje".

 

N.P.: gerbiamas Edgarai, reikėtų cituoti pilną mano idėją, o Jūs praleidote labai svarbią trūkstamą dalį, t.y. „Jei pakvies – ateisim, išklausysim, pasitarsim su jais ir tarpusavyje, kviesime skyriaus tarybos posėdį ar/ir visuotinį skyriaus susirinkimą." (tiny.lt/ppzet2  , http://puteikis.blogspot.com/2011/03/dekoju-visiems-balsavusiems-ir.html)

Niekas iš liberalų Tėvynės sąjungos –LKD nekvietė ir nekviečia. O kaip tada įvykdyti misiją – „reikia PADĖTI liberalų sąjūdžiui įgyvendinti rinkėjų valią - VYKDYTI PERMAINAS Klaipėdoje". Kaip padėsime, jei nekviečia? Yra būdų ir nekviečiamiem padėti, bet kai Jūsų koalicijos stuburu tampa Taraškevičiaus komanda, tai kokios gali būti permainos?

Beje, Vytautui Grubliauskui pačiomis pirmosiomis dienomis po rinkimų siūliau, kad Libsąjūdis deleguotų ir merą ir administracijos direktorių. Ir sakiau, kad TS-LKD paremtų tokią konstrukciją, nes suprantame, kad liberalų partijos yra nesenai viena nuo kitos atskilusios. Todėl siūliau LICS-o atstovą deleguoti į vicemerus, bet jokiu būdu ne į administracijos direktoriaus poziciją. Nes liktų stagnacija.  Ir visa tik tam, kad būtų klaipėdiečiams UŽTIKRINTOS geros permainos.

Net TT ir RS įtikinau (nereikėjo, tiesą sakant  įtikinėti – patys pasiūlė paramą tokiai konstrukcijai – esu išsisaugojęs sms-ą apie tai V.Grubliauskui).

Už tokią paramą nereikalavome ir neprašėme NĖ VIENO POSTO.

Tačiau Jūsų koalicija nuėjo priešingu keliu  - puolė į glėbį stagnacijai.

Todėl dabar kartojame šiuos analogiškus pasiūlymus kitoms jėgoms – DP ir LSDP.

NES MŪSŲ INICIJUOJAMAI  KOALICIJAI SVARBIAUSIA NE POSTAI, O GERŲ PERMAINŲ GARANTIJOS.

 

E.N.: „Taip dar visai neseniai postringavo saldžialiežuvis Naglis. Dabar (jau pagalandęs liežuvį) suokia kitaip: „Kuriame vadovėlyje parašyta, kad vienuolyno vadovas yra tas, kas turi antspaudą? Suprask, laimėjęs daugiausiai mandatų, nebūtinai turi valdyti. Nesvarbu, kad omeny jis turi konservatorius, tačiau mintis taikytina ir oponentams."

 

N.P.: čia Jūs teisingai pastebėjote, kad neaiškiai formuluoju teiginius. Tai blogai, neturi būti dviprasmybių kalbant apie labai svarbius dalykus. Tuo pavyzdžiu apie vienuolyno vadovą norėjau pasakyti, kad miesto tarybos nariai kaip vienuoliai turi vykdyti tarnavimo miestiečiams misiją, atsižadėti tuo metu savo turto.

Tarnavimas miestiečiams (buvimas savivaldybės tarybos nariu) turi būti garbė, o ne privilegija.

Vienuolyno vadovas (savivaldybės tarybos pirmininkas – meras) pats sąskaitos ir ūkinių reikalų netvarko, o vienuolija samdo buhalterį-ūkvedį-administratorių (savivaldybės administracijos direktorių), kuris ir valdo sąskaitą bei aptarnaujantį personalą (savivaldybės tarnautojus).

Deja, matosi, kad Jūsų liberalų koalicija, deja, eina Taraškevičiaus komandos tradicijų keliu – tarnauti ne visuomenei, o pirmiausia sau.

Todėl tikiu, kad mūsų Permainų koalicija laimės balsavimą didesniu, nei 16-os  balsų skirtumu, o mes siūlomais principais, valdymo modeliu ir programiniais punktais sugebėsime apginti viešą klaipėdiečių interesą gyventi teisingiau ir geriau,nei iki šiol.

 

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kongas bomžas?

Veikiantis meras Rimantas Taraškevičius naudoja Grubliauską-Kongą pagal metodus, aprašytus Edmundo Malūko romane "Šiukšlyno žmonės".
Kai rimtas verslininkas nori svetimomis rankomis prasukti "rimtą reikalą" su valdišku turtu, ar pinigais, pvz. PVM-u, jis pasitelkia sąvartyno žmogų, arba bomžą, kurio vardu įsteigia UAB-ą ir paskiria jį to UAB-o prezidentu ar direktoriumi. Per tą UAB-ą atlieka reikalingas operacijas, o visa atsakomybė tenka tam vargšui bomžui.
Tiesa, ne kiekvienas bomžas tinka. Reikia, kad atrodytų respektabiliai, būtų pakankamai aukšto IQ (juk banke imant paskolą tai labai svarbu), būtų priklausomas nuo alkoholio, turėtų ambicijų būti vadovu, norėtų būti panaudojamas rimtai operacijai, būtų geras, atlaidus žmogus (kad galima būtų juo manipuliuoti) ir būtų bomžas, kad nereikėtų atsakyti už savo veiksmus.
Vytautas Grubliauskas tam idealiai tinka, ypač dėl problemų su alkoholiu, dėl geraširdžio būdo ir net turi bomžo statusą, nes yra registruotas Klaipėdos m. savivaldybės pastate Liepų g.11 kaip ir visi Klaipėdos bomžai. V.Grubliauskui to reikėjo, nes jis gyvena Klaipėdos rajone, o tam, kad galėtų dalyvauti rinkimuose, tai reikia būti deklaravusiam gyvenamą vietą toje savivaldybėje. Tai veikiantis meras R.Taraškevičius matomai ir padėjo V.Grubliauskui apeiti įstatymą - priregistravo jį kažkuriame savivaldybės kabinete (įdomu kuriame savivaldybės aukšte Kongas verdasi pietus ir skalbiasi kojines: klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/v-grubliauskas-jei-tapsiu-meru-klaipedoje-teks-pirkti-buta-335929 ).
Dabar veikiantis meras R.Taraškevičius pralaimėjo rinkimus ir nebegali būti meru, bet naudojasi aukščiau aprašyta situacija ir sukurpė neblogą politinė kombinaciją, kurioje meru tampa Kongas, o administracijos dirketoriumi - prailginta R.Taraškevičiaus ranka - Judita Simonavičiūtė.
Taraškevičius dabar galės manipuliuoti savo UAB-u "Liberalių partijų koalicija" su jos prezidentu-bomžu-būsimu meru Kongu kiek tik tinkamas, nes R.Taraškevičius yra tikrasis sprendėjas, o Grubliauskas - tik širma, kuri, sprendžiant iš iki šiol vykstančių veiksmų, noriai duodasi liberalcentristų stumdomas ir manipuliuojamas.

Naglis Puteikis rašė...

Siūliau V.Grubliauskui, kad libsąjūdis užimtų ir mero ir administracijos direktoriaus pozicijas,nes tai garantuotų permainas ir jų negrįžtamumą.
Ir jei jau negalėjo nuo savo pusbrolių - libcentro atsiriboti, tai siūliau juos deleguoti į vicemero poziciją. Tuo įtikinau ir TT bei RS ir apie tai pranešiau V.Grubliauskui.
Bet libsąjūdis nusprendė kitaip šią partitūrą sugroti.
Ir jau šiandien - paskutiniame šios kadencijos posėdyje matėsi, kad libsąjūdis pasirinko neteisingą valdymo schemą ir todėl jiems labai bus sunku, nes libcentristai dar nepradėjus veikti naujai tarybai, jau geležine ranka ima VISĄ VALDŽIĄ.
O tai kas bus vėliau, kai libecentristai realiai gaus tikrąjį svertą -administracijos direktoriaus poziciją, kurią valdys (užims) sunkiasvoriai patyrę politikai, tokie kaip R.Taraškevičius ir J.Simonavičiūtė? Kaip jiems atsispirs mažiau patirties turintys libsąjūdininkai, juk jų mero ir vicemero pozicijos tai kaip rikiai šachmatuose prieš Simonavičiūtės karalienę (turiu omeny šachmatų figūrą). O R.Taraškevičius kaip Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas tai kaip antra šachmatų karalienės figūra šioje administravimo lentoje.
Ir kai kuriai nors iš šių figūrų reikės dar didesnės jėgos, neabejoju, kad būtent R.T. ir J.S. kreipsis į kitas partijas pagalbos, o libsąjūdžiui gali neužtekti patirties tokiam veiksmui.

Naglis Puteikis rašė...

Labai blogos politinės Klaipėdos liberalų kultūros pavyzdys
Klaipėdos liberalų koalicija itin neteisingai elgiasi, iki šiol nepaskelbdami miestiečiams nei koalicinės programos, nei koalicinės sutarties.
Iki šiol vis pranešimai apie kėdžių, postų dalybas, o programos viešo paskelbimo kaip nėra, taip nėra: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/klaipedos-valdzios-postu-dalybose-pabaigtuves-343586.
Kai bandėme burti alternatyvią - Permainų koaliciją, atsižvelgėme į programinius punktus ir radome nemažai bendro. Štai šie dalykai pas mus buvo, o liberalų koalicijoje nėra:
1. Kova su korupcija,
2. Gyventojų apklausos, pasitarimai su gyventojais, nevyriausybinėmis organizacijomis,
3. Viešumas ir skaidrumas priimant ir įgyvendinant sprendimus,
4. Kad nebūtų smarvės mieste nuo pramonės įmonių , ypač nuo LEZ-o pietinėje Klaipėdos dalyje ir nuo naftos terminalų šiaurinėje.
Toks Liberalų koalicijos programos neskelbimas yra labai neliberalus ir negražus miestiečių atžvilgiu, todėl nekantriai laukiame paskelbimo.