2011-07-28

Seimo narys išrinktas tik metams ir nieko jis dabartiniame Parlamente tikrai nepakeis?

2011 07 19 d. 15:20:05 Darius ČIUŽAUSKAS, „Respublikos" žurnalistas

Rinkimai surengti tik dėl rinkimų

http://www.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/respublikos_redakcijos_skiltis/rinkimai_surengti_tik_del_rinkimu/

Seimo nario mandatą į Klaipėdos mero regalijas išmainiusį Vytautą Grubliauską pakeis ne tik pajūryje žinomas konservatorius Naglis Puteikis. Jis Danės vienmandatėje apygardoje surengtuose rinkimuose aiškia persvara įveikė vargu ar už uostamiesčio ribų bent kiek plačiau žinomą socialdemokratą Aloyzą Každailevičių.

Į šiuos rinkimus klaipėdiečiai rinkosi labai vangiai. Savo nuomonę pareiškė tik 10,50 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų. Kalbant konkrečiais skaičiais, per keturias išankstines balsavimo dienas ir praėjusį sekmadienį iš 42 622 rinkėjų balsavo tik 4477.

Žinant, kad šie rinkimai, išankstiniais skaičiavimais, kainavo daugiau nei pusę milijono litų, vienam balsui išleista beveik 112 litų.

Klaipėdiečių politinis vangumas dažniausiai teisintas geru sekmadienio oru. Neva jie rinkimų dieną mieliau traukė į paplūdimius, nei prie balsavimo dėžių.

Tačiau vargu ar tai buvo tikrosios žmonių apolitiškumo priežastys.

Juk Seimo narys išrinktas tik metams ir nieko jis dabartiniame Parlamente tikrai nepakeis. Pasikeis tik jo paties socialinis statusas ir gaunamas atlyginimas. Aišku, į gera.

O rinkėjams viskas labai logiška - jei nėra jokios naudos, tai kam tada vargti.

Tad jau geriau būtų likęs N.Puteikis Klaipėdoje. Vargu ar Vilniuje jam pavyks lygiai taip pat sėkmingai erzinti valdančiuosius, kaip jis tai darė Klaipėdos miesto taryboje. Tuo labiau kad rinkėjams patrauklią maištaujančio opozicionieriaus uniformą teks pakeisti į premjerui Andriui Kubiliui klusnaus eilinio kario mundurą.

Čia atsiverčia ir kita medalio pusė. Kodėl klaipėdiečiai turėjo eiti balsuoti ir, jų įsitikinimu, miesto valdžioje būti tinkamą politiką deleguoti į sostinę, žinodami, kad jo tarybos nario mandatas atiteks asmeniui, kuris, žmonių nuomone, nėra to vertas?

Klaipėdos miesto taryboje yra 31 politikas. Nors po pastarųjų savivaldos rinkimų dar nepraėjo nė pusė metų, mandatų atsisakė jau šeši tarybos nariai.

Du klaipėdiečius tai paskatino padaryti asmeninės priežastys ir jų ambicijų neatitinkantis eilinio tarybos nario ar, geriausiu atveju, kokio komiteto pirmininko statusas. Kiti trys asmenys nusprendė, kad uostamiesčiui daugiau naudos duos būdami miesto savivaldybės administracijos vadovais.

Tad juos pakeitusį šešetuką galima drąsiai vadinti laimės paukščiais, kurie reikiamu metu atsidūrė reikiamoje vietoje.

Tik nuo to paprastiems klaipėdiečiams nė kiek ne lengviau. Per vasario pabaigoje vykusius rinkimus jie aiškiai išsakė savo valią - mes šitų asmenų Klaipėdos valdžioje matyti nenorime.

Komentarų nėra: