2012-02-09

Klaipėdiečius deginamomis plastmasėmis nuodys ir Seimo narys Vaidotas Bacevičius ir Ūkio ministras Rimantas Žylius

Nuotraukose – Seimo narys Vaidotas Bacevičius ir jo pažiūrų žemėlapis tinklapyje http://www.manobalsas.lt/Vaidotas-Bacevicius/ - jis tarsi už savivaldą, bet užmiršo paklausti, ar klaipėdiečiai nori kvėpuoti jų gyvenamosios vietos centre deginamomis plastmasėmis.

Ūkio ministras Rimantas Žylius yra klaipėdietis, baigęs psichologiją, todėl tarsi turėtų žinoti, kaip jaučiasi kenksmingomis medžiagomis nuodijamas jo gimtinės gyventojas, bet gal aukštos pareigos jau atbukino ?

Nerūšiuotų šiukšlių-plastiko deginimą Klaipėdos centre parėmė Seimo narys ir Ūkio ministras:

"Liepojoje kaip kuras bus naudojami vietiniai atsinaujinantys ištekliai – skiedros" - http://verslas.delfi.lt/energetics/latvenergo-i-zaliaja-energetika-investuos-880-mln-lt.d?id=55276971

Latviams pasisekė. Jų politikai - išmintingi, steigia darbo vietas skiedrų ir pjuvenų gamybai iš vietinių išteklių, pigina šilumą, mažina Gazpromo monopolį, nenuodija aplinkinių gyventojų deginamais plastikais.

Tuo tarpu Klaipėdoje einama priešingu - žmonių nuodijimo keliu: bendromis korumpuotų Klaipėdos politikų ir suomiais apsimetinėjančių "Fortum" koncerno pastangomis bus deginamos nerūšiuotos šiukšlės, tarp jų 20 tūkst.tonų plastiko mažesnėje, nei Stokholme, temperatūroje. Dėl to ant klaipėdiečių galvų bus išmesta iki galo nesudegusių plastikų degimo produktai - furanai, dioksinai, kurie sukelia vėžį. Per metus šios gamyklos kamine susidarys 4 tūkst. tonų tokio pat pavojingumo kaip radioktyvios medžiagos nuosėdos, kurias dėl jų pavojingumo negalima saugoti Lietuvoje ir reikės per Klaipėdos centrą išvežti ir palaidoti Švedijos, arba Austrijos kelių tūkstančių metrų gylio šachtose.

Šiukšlių nerūšiuos, nes išrūšiuotos blogai dega, o plastikas pagerina degimą, didina neva suomių pelną, bet blogina klaipėdiečių sveikatą.

Bet kokiu atveju šiai gyventojų nuodijimo gamyklai reikės Gazpromo dujų degimui užtikrinti.Jei kūrentų biokurą, tai nebūtų furanų, dioksinų, nereikėtų dujų, atsirastų šimtai darbo vietų kelmams sumalti ir atvežti. O šiukšlių deginimo gamykloje bus tik 17 darbo vietų.

Džiaugiuosi, kad Klaipėdos rajono politikai rado valios atsispirti panašiam projektui, kurį stūmė Fortumo konkurentai iš "Icor".

Kauno politikai nekorumpuoti kaip Klaipėdos miesto, todėl to paties "Fortumo" planuojamai jėgainei neleis deginti šiukšlių, o tik kūrenti biokurą. Dėl to pavydžiu kauniečiams. Beje, skirtingai nei Klaipėdoje, tie vakariečiais apsimetantys fortumiečiai Kaune laikysis Orhuso konvencijos ir LT įstatymų - organizuoja svarstymą su visuomene.

Klaipėdoje neorganizavo ne tik šių svarstymų su visuomene, bet ir jokių svarstymų savivaldybės tarybos komitetuose. Generalinė prokuratūra šiuos pažeidimus įvertino išrašydami pažymą "vsio zakonno".

Dar apmaudu, kad tą plastiko deginimą palaiko pseudoelitas, kuris gyvena šiaurinėje Klaipėdos dalyje, nes ten nuodai nepasieks. Tuo tarpu didžiausias smūgis sveikatai teks pietinės miesto dalies daugiaaukščiuose gyvenantiems paprastiems žmonėms.

Plastiko deginimą taip pat palaiko aplinkosaugininkai, Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovai, Seimo narys Vaidotas Bacevičius, ir Klaipėdoje gimęs psichologiją baigęs (todėl gerai žinantis nuodingų medžiagų poveikį žmogaus sveikatai) Ūkio ministras Rimantas Žylius.

Spėju, kad šių pareigūnų artimieji negyvena Klaipėdos pietinėje dalyje (gal jie gyvena prabangiuose kotedžuose prestižiniuose Klaipėdos, Kretingos ir Vilniaus rajonuose, t.y. toliau nuo nerūšiuotų šiukšlių deginimo?).

Tai po kiek suomiais apsimetančių fortumiečių "saldainiai" negerbiami pseudoelitiniai valdininkai, teisėsaugininkai ir politikai?

Ypač norėčiau atsakymą į šį klausimą išgirsti iš iki tol tarsi padoriais atrodžiusių Seimo nario V.Bacevičiaus ir Ūkio ministro R.Žyliaus?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Ministro pavardė Žylius - su y ilgąja.