2013-05-25

LT "teisingumas" - darbininką pasodina, brigadininkas laisvėje, o organizatoriaus neieško

Esmė:
Tuometinis policijos vadovas Telyčėnas, Krim.biuro vad.pav.Ulpis, Skuodo prokuroras, Klaipėdos apyg.vyr.prok.G.Danėlius, Gen.prok.Ikiteisminio tyrimo dep.vadovas Burokas pusantrų metų slėpė, kad turi Skuodo raj.Apuolės senovės kuršių kapinyną apiplėšusių vagių (juodųjų archeologų) skaipo pokalbius, kuriuose buvo nurodyti užsakovai, jų pervestos sumos, bankų sąskaitos, adresai, apiplėštų kuršių kunigaikščių kalavijų gabenimo maršrutai.
Šiuos vagis pagavome su kompais, ieškikikliais, fotoaparatais nusikaltimo vietoje ir naiviai tikėdami LT teisėsauga, jai viską perdavėme.
Kokie mes buvome kvailiai ir naivuoliai! Tuos pusantrų metų šie duomenys nebuvo tikrinami, nebuvo areštuojamos sąskaitos, nebuvo ieškomas užsakovas, kurio tel.nr.su Labas kortele jie tyčia netyrė, kol operatoriai nustojo saugoti duomenis. Visą tai pamatėme, kai... tie taip vadinami teisėsaugininkai bylą perdavė teismui. Bet prireikė 5 skundų VISIEMS ŠALIES VADOVAMS, kad tie aukščiau išvardinti teisėNAIKININkai, nesuprasi, ar iš durnumo, ar iš korumpuotumo pusantrų metų netyrę akivaizdžių įrodymų, galų gale atliktų elementarias savo pareigas: per kelias savaites viską areštavo, iškratė, konfiskavo dalį lėšų, kurias plėšikai gavo už parduotas archeologines vertybes, net vieną kalaviją surado. Deja, to spėjamo vadovo su Labas numeriu, neieškojo ir taip jį išsuko. Jei taip dirba ir kitose bylose, tai tokiu atveju teisėsauga Lietuvoje praktiškai nedirba. Vienintelis klausimas lieka - ar dėl kvailumo, ar dėl korumpuotumo.
Labiausia gaila sąžiningų eilinių ir vidurinės grandies profesionalų, ypač to kompiuterininko, kuris atstatė ištrintus skaipo pokalbius, nes tik jų dėka niekšai vagys kapų niekintojai ir kuršių paveldo vertybių pardavinėtojai užsienin , kad ir eiliniai, bet sulaukė teisingumo, nors teisėNAIKINinkų vadai darė viską, kad taip neatsitiktų.


Detalės:
1. Susidūrėme su paradoksalia situacija valstybėje - vienas pagautųjų juodųjų archeologų gauna puikų apmokymą krašto apsaugoje, jis yra žvalgų kuopos vadas, Kultūros paveldo departamento darbuotojai prieš dvejus metus pagavo jį ir jo parankinį nelegaliai kasinėjančius archeologinę kapavietę. Per tą laiką jis padarė karjerą krašto apsaugos sistemoje, gavo papildomų apmokymų, ir kaip bylos medžiagoje mes matome jo dienoraščius, tie apmokymai, kuriuos finansavo valstybė, nepraėjo veltui. Jis tuos įgūdžius kaip karo žvalgo, orientavimosi, sekimo, maskavimosi naudojo plėšdamas archeologines vertybes. Įdomiausia, kad bylos nagrinėjimo metu jis buvo aukštinamas ir siunčiamas į mokymus.

2. Šių juodųjų archeologų koordinatoriaus jau treti metai neieško nei policija, nei tyrėjai, nei prokurorai, nors parašėme šia tema virš 10 prašymų ir reikalavimų: "V.Čvanovas išsitraukė mobilųjį telefoną ir kažkam paskambino. Tada pasiūlė L.Kavaliauskui pabendrauti su tariamų jų „darbų vadovu". „Tai ką mano vyrai ten prisidirbo?", - atsiliepė paslaptingasis balsas. Vyras prisistatė kaip archeologas iš Trakų Ugnius Budvydas. „Pagal jo kalbą supratau, kad jis žino ką daro, Jie net buvo sugalvoję legendą, kuria teisinosi sučiupti", - sakė L.Kavaliauskas.

3. Zalvariui - kiek verti, pasak Jūsų, tie "žalvariniai šūdeliai"? (Jūs rašote: " Per dideles ispustos baudos. Negi tie zalvariniai sudeliai verti kiek Kanu deimantai. Manau padare atpirkimo oziais, kad kiti ne kasinetu. Saugoti ir bausti reikia, bet su protu.")
N.P.: tai kuršių genčių vadovų - genčių vyresniųjų, kunigaikščių kalavijai ir jų žmonų papuošalai. Tokių turtingų komplektų gali būti keliolika. Dauguma galu būti niekada neatrasti, arba jau sudūlėję, arba atsitiktinai rasti ir sunaikinti per laiką, kuris praėjo jų palaidojimo. Taigi tikimybė, kad tokių gali pamatyti muziejuose, ar privačiose kolekcijoje, yra labai mažai. Taigi, šie radiniai yra unikalūs. O nuteisti plėšikai buvo itin profesionakūs, nes beveik neklysdami ir greitai surasdavo būtent turtingiausiųjų kapus.


http://www.delfi.lt/news/daily/crime/apuoles-kapinyne-lobiu-ieskoje-juodieji-archeologai-siunciami-kaleti.d?id=61468742
http://www.alfa.lt/straipsnis/15137843/Paskelbtas.nuosprendis.pirmoje.Lietuvoje.stambioje.juoduju.archeologu.byloje=2013-05-24_16-15/
http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nusikaltimaiirnelaimes/vilniuje-nuteisti-neteisetai-kapinyna-salia-apuoles-kasineje-du-juodieji-archeologai-jie-tures-atlyginti-puses-milijono-litu-zala-59-338712

Komentarų nėra: