2016-04-14

Pavyko iš dalies apginti eilinius darbuotojus - padidinti išeitinių dydį nuo 6 iki 12 vidutinių algų, kai darbuotojas atleidžiamas darbdavio valia, t.y. kai nėra darbuotojo kaltės

Itin retas, bet džiaugsmingas, deja, išimtinis atvejis Seime svarstant Darbo kodekso išvalymą nuo garantijų eiliniams darbuotojams, projektą: pavyko iš dalies apginti eilinius darbuotojus - padidinti išeitinių dydį nuo 6 iki 12 vidutinių algų, kai darbuotojas atleidžiamas darbdavio valia, t.y. kai nėra jokios darbuotojo kaltės - tik darbdavio noras atleisti darbuotoją per tris dienas.
Pasisakydamas panaudojau išeitinių Seimo nariams dydžio palyginimą su eilinių piliečių vidutine alga kaip argumentą palaikydamas pasiūlymą, kad jei darbdavys nori atleisti darbuotoją iš darbo be jokios priežasties (JAV pavyzdžiu) per tris dienas, tai jis turi sumokėti ne 6, o 12 vidutinių algų, kaip kad siūlė A.Sysas ir G.Purvaneckienė.
Kaip ne keista visų pasisakiusių "už" argumentai suveikė - bus ne ne 6, o 12 vidutinių algų:
Įdomu tai, kad dvigubai mažesnį dydį siūlė siūlė absoliuti dauguma Darbo partijos ir Tvarkos ir teisingumo frakcijų atstovai, bei pusė Socialdemokratų frakcijos:

P.S.: čia buvo antroji svarstymo fazė Seime. Per priėmimo stadiją Seimo nariai, ypač iš aukščiau paminėtų vien tik darbdavių interesus atstovaujančių frakcijų sutelkę jėgas, dar gali šitą garantiją panaikinti.

Iš Seimo statuto: "2. Nutrūkus Seimo nario įgaliojimams Konstitucijos 63 straipsnio 1 ir 4 punktuose numatytais atvejais, jam išmokama išeitinė išmoka. Seimo nariui išmokama tiek vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime, bet ne mažesnė kaip 2 ir ne didesnė kaip 6 vidutinių mėnesinių Seimo nario atlyginimų dydžio išeitinė išmoka."

1 komentaras:

Naglis Puteikis rašė...

Lenkijos politikai su darbo santykių liberalizavimu jau prisiskraidė - užpykę rinkėjai išrinko ir kitą- ne liberalų prezidentą ir dar papildomai liberalus po metų išstūmė ir iš Seimo daugumos - tai buvo reakcija į Lenkijos liberalų atliktą darbo santykių pakeitimą darbuotojų nenaudai. LT Seimas dabar daro tą patį, o kosmetiniai pagerinimai, tokia, apie kuriuos aš parašiau, niekaip neamortizuos tos žalos kurią padarė Seimas, leisdamas darbdaviams vietoj neterminuotų darbo sutarčių daryti terminuotas.