2016-09-17

N. PUTEIKIS: KOL NEPASODINSIM MASIULIO, NEBUS TEISINGUMO (svarbesni pasisakymai).

PIRMIEJI ANTIKORUPCINĖS N.Puteikio ir k.krivicko KOALICIJOS DEBATAI PER LRT TELEVIZIJĄ

2016-09-17 

Rugsėjo 15 d. Antikorupcinė koalicija dalyvavo per LRT televiziją tiesiogiai transliuotoje rinkimų debatų laidoje, kurios tema – ekonomika, oponentai – „Drąsos kelias", „Lietuvos sąrašas" ir Lietuvos liaudies partija.

Po šios laidos VU TSPMI dėstytoja, politologė Ainė Ramonaitė įvertino Antikorupcinės koalicijos ir jos lyderio Naglio Puteikio pasirodymą kaip geriausią, o TV3 televizijos Žinių redaktorius Sigitas Babilius savo facebooko paskyroje konstatavo, kad mažųjų partijų debatus žiūrėjo dukart daugiau žmonių, nei didžiųjų, „mažiukai" buvo įdomesni ir gaivesni nei „didieji".

Debatų vaizdo įrašą galite pamatyti čia:http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/103612/2016_m_lr_seimo_rinkimu_debatai

Antra laida, kurioje dalyvaus Antikorupcinė koalicija, bus transliuojama per LRT televiziją rugsėjo 20 d. 19:20 val., tema – demografija.

Žemiau rasite kelis fragmentus iš Naglio Puteikio pasisakymų debatuose ekonomikos tema.

*******

(…) Pajamų nelygybė yra pagrindinė emigracijos priežastis – taip mano mūsų koalicija. Jai panaikinti mes siūlome vokišką modelį, kurio esmė tokia: kiekvienas šeimos narys, ar tai būtų tėvai, ar vaikai, ar seneliai, ar vienišas žmogus, turi gauti neapmokestinamų pajamų per mėnesį tiek, kiek, kaip skelbia Statistikos departamentas, yra reikalinga minimaliosioms išlaidoms, tai yra būstui, maistui, šiek tiek benzino, šiek tiek kultūros. Šitas punktas yra pagrindinis, mes to sieksime. Šiuo metu Statistikos departamento skelbiamas vidurkis vienam žmogui, t. y., ir mažam vaikui, ir seneliui, yra apie 470 eurų. (Redakcijos pastaba: prieš metus N. Puteikio teikti pasiūlymai įvairiems įstatymų projektams privertė įtraukti į politinę darbotvarkę iki tol visų valdančiųjų ignoruotą ekonomistų pasiūlymą panaikinti minimalios algos apmokestinimą, vieną iš straipsnių apie tai rasite čia: „Panaikinti mokesčius skurstantiems būtina, o nenaudinga tik partinei nomenklatūrai". Taip pat N. Puteikis nuosekliai siekė, kad socialinės apsaugos sistema būtų pagrįsta realių žmogaus poreikių vertinimu, o ne fiktyviais, nieko bendro su ekonominėmis realijomis neturinčiais dydžiais – vieną iš publikacijų apie tai rasite čia: Seimo narys N. Puteikis ragina nustatyti absoliučią skurdo ribą ir asmens poreikių vertinimu pagrįstą valstybės remiamų pajamų dydį).

(…) Žmones psichologiškai žlugdo milžiniški skirtumai tarp atlyginimų ir tarp pensijų. Mokytoja, išauginusi 4 vaikus, gauna vidutinę pensiją 200 Eur, o teisėjo, dirbusio vidaus reikalų ministerijoje, po to Konstituciniame teisme, pensija yra 2800 Eur. Tai yra 20 kartų skirtumas, tas pats valstybės tarnyboje…

Edmundas Jakilaitis: Dešimt.

Naglis Puteikis: Taip, atsiprašau, dešimt, bet jeigu imtume minimalią pensiją – dvidešimt kartų. Tokių skirtumų Europoje nėra, ir žmones tai visiškai gniuždo, sukelia neteisingumo jausmą, didina emigraciją, iš esmės paralyžiuoja žmogaus norą dirbti. Vakar Delfi.lt buvo paskelbtas puikus Andriaus Tapino tyrimas, išanalizuotos kandidatų į Seimą pajamos ir sumokėti mokesčiai, ir ką mes matome – daugybė eilinių žmonių moka patį didžiausią pajamų mokestį , o daugybė kandidatuojančių milijonierių moka 3 procentus, o vienas – net ir 0,3 procento. Grįžtu prie mūsų siūlymo: Vokietijos sistemoje tokių dalykų nėra…

Edmunas Jakilaitis: Galite tęsti, Jūs sutaupėte laiko…

Naglis Puteikis: Vokietijos valstybėje tokių dalykų nėra, ten suskaičiuojamos absoliučiai visos pajamos, gautos iš darbo, iš miško, iš žemės ūkio, kitos veiklos, iš nuomos, butų ar automobilių – viskas sudedama ir nuo to skaičiuojami mokesčiai. Lietuvoje gi daugybė privilegijuotų grupių. Mūsų koalicija šitas privilegijuotas grupes ir privilegijuotas pensijas mažins, o didins mažiausias algas ir mažiausias pensijas.

(…)

(Pasisakymas diskutuojant apie šešėlinę ekonomiką):

Norėčiau nesutikti su Rolandu Paulausku. Mūsų koalicija mano, ir aš asmeniškai esu įsitikinęs, iš dvidešimties metų savo politiko praktikos pasakyti, kad šešėlinę ekonomiką kuria ne verslininkai, ne eiliniai piliečiai, prekiaudami turguje, o Seimo nariai. Jie šitą sistemą prieš daug metų yra sukūrę ir ištobulinę, ir jos esminė dalis – galimybė išgryninti milžiniškas pinigų sumas. Vienas dalykas – mokėti nelegalius atlyginimus, bet ne pagrindinis. Pagrindinis – korporacijos, didelės statybinės, kitos kompanijos neša kyšius politikams. Tam, kad jie tai galėtų padaryti, reikalingos PVM plovimo firmos, specialios firmos, išgryninančios pinigus. Aš neabejoju, kad Eligijaus Masiulio atveju buvo pasinaudota tokių firmų paslaugomis. Ir tik Seimas per vyriausybę gali duoti valingą politinį nurodymą mokesčių inspekcijai nustoti gaudyti nelegalius prekeivius daržovėmis tam neskirtose vietose, o sutvarkyti šitas šešėlines firmas ir šituos atvejus, kai gryninamos milžiniškos pinigų sumos. Europoje tokių sumų niekas negrynina.

(…)

Edmundas Jakilaitis: Lietuviai rekordiškai žudosi, geria, smurtauja, emigruoja. Ką darysite, kad žmonės Lietuvoje būtų laimingesni?

Naglis Puteikis: Pagrindinis geros savijautos šaltinis po to, kai susimoki komunalinius ir už maistą, yra teisingumo jausmas. Kai prokurorai nesugeba per pusę metų užklausti Vokietijos firmos apie auksines šakutes, kiek kainavo, ar leido naudoti etiketes, kai generalinis karo inspektorius per pusę metų nesugeba paklausti, iš ko pirko tas auksines šakutes tie „Nota bene" milijardieriai – nėra jokio teisingumo. Dienraštis 15min. per 15 minučių sužinojo šituos sukčiavimus. Kol nepasodinsim Masiulio, nebus teisingumo. Tai nebus ir laimės.

Komentarų nėra: