2022-09-27

Keturi, mano galva, svarbūs faktai dėl rinkimų Italijoje, kuriuos nutyli Lietuvos ir tarptautinė žiniasklaida.

1. Per keletą metų Giorgia Meloni vadovaujamiems „Italijos broliams"  pavyko pasiekti, kad jos vadovaujamos partijos populiarumas nuo 4 proc. balsų 2018 m. išaugtų daugiau nei net šešis  kartus iki 26 proc. 2022 m.

Rinkimų kampanijoje ji agitavo prieš musulmonų imigrantus, prieš teisę į abortus bei LGBT teises, taip pat žavėjosi Vengrijos prezidentu V. Orbanu.

Prie jos pergalės neabejotinai prisidėjo ir tai, kad Italijos Lampedūzos saloje šią vasarą buvo registruotas rekordinis atvykstančių migrantų skaičius, o tarptautinė žiniasklaida šį faktą demonstratyviai ignoravo, tuo nervindami italus.

Pagrindinės „Italijos brolių" ideologinės kryptys – radikalus konservatizmas, patriotizmas, nativizmas (nacionalinių gyventojų interesai  ir teisės yra svarbiau, nei imigrantų, kurių srautą reikia riboti) ir pasipriešinimas imigracijai. Siūlo „konfederacinę tautų Europą", o ne „federacinę Europą".

 

2. Viena iš priežasčių, kodėl sugriuvo Italijos Vyriausybė ir kodėl prireikė neeilinių parlamento rinkimų  - kai vienos iš valdančios koalicijos partijų  - 5 Žvaigždžių judėjimo" lyderis Giuseppe Conte paprieštaravo ginklų siuntimui į Ukrainą – tada dešimtys parlamento narių paliko M5S (2018 m. ši partija turėjo 227 deputatus ir 111 senatorių, griuvimo metu buvo likę tik 105 deputatai ir 62 senatoriai) ir valdanti koalicija iš esmės neteko daugumos.

 

3. Įdomu tai, kad būsima valdančioji Italijos dauguma užsienio politikos srityje iki rinkimų turėjo daug ryškų skirtumų (po rinkimų, tikėtina, kad susiderins pozicijas šiais klausimais):

„Italijos broliai" pasisako už NATO, už Ukrainą ir griežtai už V. Orbaną.

„Lyga" norėtų silpninti sankcijas  Maskvai („jos labiau kenkia Europai ir Italijai nei Maskvai"), taip pat tvirtai palaiko V. Orbaną.

Silvio Berlusconi vadovaujam „Pirmyn, Italija"  - griežtai prieš V. Orbaną, nes ji neva pažeidžia demokratiją Vengrijoje. O dėl Ukrainos užpuolim, Berlusconi manymu, kaltas ne tiek Putinas, kiek rusų elitas ir net pati rusų tauta, kuri visą laiką reikalavo sunaikinti Ukrainą.

 

4. Rusija dieną prieš Italijos rinkimus bandė pakenkti lyderė G. Meloni vadovaujamiems „Italijos broliams", bet nepavyko: likus trims dienoms iki rinkimų, Rusijos ambasada Italijoje tviteryje paskelbė nuotraukas, kuriose beveik visų svarbiausių partijų lyderiai matomi su prezidentu V. Putinu. Vienintelė partijos lyderė, kurios nebuvo nuotraukose, – „Italijos brolių" vadovė G. Meloni.

 

Šios mano mintys surašytos remiantis Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Bendrosios ir bibliografinės informacijos skyriaus darbuotojų informacija, skirta LR Seimo nariams – dėkoju jiems už tokį kruopštų ir išsamų darbą apie Italijos rinkimus.

Nuotrauka iš Vikipedijos.

Komentarų nėra: