2022-09-30

Konservatoriai, gindami elektros perpardavinėtojų viršpelnius, nesutinka mažinti elektros kainų – atmetė visas tai siūlančias P. Gražulio pataisas.

Valdančioji Seimo dauguma, gindama elektros perpardavinėtojų viršpelnius, ketvirtadienį atmetė visas parlamentaro Petro Gražulio pateiktas Elektros energetikos įstatymo pataisas, kuriomis būtų ženklai sumažintos elektros kainos gyventojams ir verslui.

Pirmiausia atmetė P. Gražulio pateiktą įstatymo pataisą, numatančią, kad „elektros vartotojai, kurie yra sudarę ilgalaikes sutartis su elektros tiekėjais, turi teisę informavę tiekėją prieš 5 dienas, jas nutraukti nemokėdami nei baudų, nei netesybų ir jiems negali būti taikomos jokios sankcijos už tokį sutarties nutraukimą".

Seimo Lietuvos regionų frakcijos narys P. Gražulis taip pat siūlė suteikti galimybę elektros vartotojams be sankcijų per 5 dienas pakeisti elektros tiekėją, nustatyti elektrą gaminančioms įmonėms ne didesnį, nei 10 proc. antkainį, tačiau Seimo TS-LKD ir liberalai nenorėjo net girdėti apie tai.

Konservatoriai atmetė ir tas P. Gražulio pataisas, kuriomis buvo siūloma numatyti  kompensacijas įmonėms dėl padidėjusių elektros kainų. Pagal jo pateiktą projektą, „dėl ekstremalių aplinkybių ženkliai padidėjus elektros kainoms įmonėms kompensuojama ta sąnaudų už elektrą dalis, kuri viršija 5 proc. įmonės apyvartos."

P. Gražuliui nepavyko įtikinti valdančiųjų, kad leidimai plėtoti elektros energijos gamybos ar energijos kaupimo pajėgumus pirmiausia išduodami jau veikiančioms įmonėms jų pačių reikmėms pagal jų praeitais kalendoriniais metais suvartotą kiekį. Tik tada, jei dar lieka prisijungimo galių, parlamentaras siūlė jas išdavinėti kitiems rinkos subjektams.

Seimo konservatoriai, nuosekliai gindami elektros perpardavinėtojų viršpelnius, atmetė ir  siūlymą Elektros energetikos įstatyme įteisinti, kad „elektrą gaminančių, perduodančių, skirstančių ir visuomeninio tiekimo paslaugą atliekančių įmonių antkainis negali būti didesnis nei 10 proc., o jų finansinės ataskaitos skelbiamos viešai".

 

Komentarų nėra: