2008-02-04

Klaipėdos valdantieji – savo verslo, giminaičių ir savivalės proteguotojai

Nuotraukose: savavališkai pastatyta ir jau veikianti katilinė AB "Klaipėdos mediena" teritorijoje, fotografuota 2008 01 22 dieną.

Ar Klaipėda - „Švyturio“, chemijos ir savavalių statybų sostinė?

Klaipėdos valdantieji, panašu, užsibrėžė uždavinį išgarsinti Klaipėdą kiek įmanoma blogesniais darbais.
Š.m. sausio 31–ąją dieną vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje buvo pradėtas svarstyti nutarimo projektas „Dėl pritarimo AB „Klaipėdos mediena“ gamybos reorganizavimo, naujos katilinės statybos ir drožlių džiovyklų modernizavimo poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai“ (http://taryba.klaipeda.lt/2008-01-31/32.doc ir http://taryba.klaipeda.lt/2008-01-31/32pr.doc ).

Nepavyksta nusišalinti

Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius bandė nusišalinti nuo šio klausimo, sakydamas, kad šioje įmonėje jo dukros vyras turi akcijų, tačiau tai jam iki galo padaryti nepavyko, nes jis liko pirmininkauti tarybos posėdžiui. Tiesa, tarybos posėdis perkeltas į šį ketvirtadienį 2008 02 07 d., o meras, pasak spaudos, pasiėmė atostogų iki vasario 10 d.

Pašaipos nebepadeda
Tarybos nario, opozicijos lyderio („Permainų koalicija“) Artūro Šulco teigimu R.Taraškevičius, svarstydamas šį klausimą Teritorijų planavimo komitete nenusišalino – balsuodamas susilaikė.
Tai tampa tikru galvos skausmu valdantiesiems, kad ir kiek jie besišaipytų iš viešų ir privačių interesų derinimo įstatymų.

Nebesuvaldo asmeninio ir valdiško verslo
Panašu, kad merui kas dieną vis sunkiau susitvarkyti su viešų ir privačių interesų painiojimu asmeniniuose ir valdiškuose reikaluose.
Buvimas vienos iš stambiausių statybos kompanijų akcijų paketo savininku bei vieno iš turtingiausių Klaipėdos miesto verslininkų – Sigito Paulausko uošviu, panašu, kad tampa sunkiai suvaldomais dalykais ne tik šiame tarybos posėdyje.

„Švyturys pastatytas savavališkai?
Blogos naujienos valdančiųjų laukia ir „Švyturio“ šalyje. Nes įtariamos ir galimai savavalės „Švyturio“ sandėlio statybos (žr. taip pat ir priedą). Tiesa, šis klausimas perkeltas į kitą tarybos posėdį, bet administracijos direktorius A.Každailevičius įpareigotas kreiptis į atitinkamas institucijas, kad patikrintų, ar tikrai sandėlis, projekte pateikiamas kaip būsimas, jau šaldo alų visu pajėgumu.

Klasės valandėlė chemijos pamokoje
Ne ką mažiau rūpesčių valdantiesiems kels ir mero klasioko Aloyzo Kuzmarskio vadovaujamos UAB „Bega“ detalaus plano projektas, kurį patvirtinus usotamiestyje labai padaugėtų perkraunamos „chemijos“.

Paveldo mažiau, užtat trašų - daugiau
Taip pat iškiltų grėsmė vienam seniausių technikos paminklų – buv. CBK fabriko senajam celiuliozės virimo cechui (1 priedas ir 2 priedas). A.Kuzmarskiui kažkokiu būdu yra pavykę gauti Kultūros paveldo departamento direktoriaus Albino Kuncevičiaus antiįstatymišką leidimą jį nugriauti, nors Verčių nustatymo taryba yra nusprendusi šį paminklą išsaugoti.

Karštas melas
Kai AB „Klaipėdos medienos“ atsakingi vadovai pristatinėjo katilinės klausimą Miesto ūkio komiteto posėdyje, jie nė neužsiminė, kad katilinė jau pastatyta.
Komiteto nariams nuvykus į vietą paaiškėjo, kad ši katilinė ne tik kad pastatyta, bet ir veikia visu pajėgumu, o gamykla šiai statybai neturi nei detalaus plano, nei leidimo statybai.

Išvaduokime Dangę
Įstatymai sako, kad Dangės pakrantės turi būti visuomenei prieinamos. Sovietiniais laikais geriausias ir gražiausias vietas užimdavo įmonės. Šiuo metu Dangė beveik laisva, išskyrus AB „Klaipėdos medienos“ ir AB „Klaipėdos energijos“ užimtas teritorijas. Jų neatlaisvinus nebus jokių ištisinių turistinių maršrutų pėstiesiems ir dviratininkams palei Dangę.
Miesto tarybos nariai, 2005 metais leidę AB „Klaipėdos medienai“ naujus cechus statyti palei pakrantę ir nereikalavę, kad ji būtų „išvaduota“, padarė didžiausią kvailystė ir žalą juos išrinkusiems miestiečiams.

Pažeistas įstatymas

Įstatymai numato, kad miestų teritorijose viešosios erdvės prie vandens telkinių ir apsauginės zonos palei upes turi būti visuomenei prieinamos, o jų dydžius savivaldybės taryba turi nustatyti specialiu planu. Tuo tarpu savavališkai pastatyta katilinė veikia būtent prie pat vandens, o apie specialų apsauginių prie vandens esančių zonų planą valdantieji neturim laiko galvoti, nes ant kaklo kariasi giminaičiai, klasiokai ir kiti sunkūs daiktai.

Kas nugalės?

Ar dabartinė miesto taryba ir jos valdančioji koalicija ir toliau „tęs tokius darbus“? Ar vis gi suras savyje jėgų nutraukti ydingą, ne tik savivaldybę, bet ir visą valstybę griaunančią giminaičių, klasiokų, ir asmeninio verslo protekciją miestiečių sąskaita?

Deratizacija prieš (lib)centralizaciją
Valdančiųjų apsisprendimą pamatysime šį ketvirtadienį tarybos posėdžio tęsinio metu.
O mes, opozicija, toliau atliksime būtinus sanitarijos, dezinfekcijos ir deratizacijos darbus.

Dėl savavalių statybų vakar kreipiausi į kompetetingas institucijas.

Komentarų nėra: