2008-02-19

Teismas: Kultūros paveldo departamento Klaipėdos TP vedėjas atleistas neteisėtai





Teismas: Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas atleistas neteisėtai

http://www.vaateismas.lt/index.php/lt/39289/

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal buvusio Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo N.P. skundą Kultūros paveldo departamentui dėl įsakymo atleisti jį iš pareigų panaikinimo, nusprendė patenkinti pareiškėjo skundą.
Buvęs Kultūros paveldo departamento (KPD) prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N.P. kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti 2007-08-17 KPD prie Kultūros ministerijos direktoriaus pasirašytus 2 įsakymus: dėl tarnybinės nuobaudos jam skyrimo ir dėl atleidimo iš pareigų. N.P. skunde teismui paaiškino, kad įsakymai rėmėsi iš esmės neatliktu, faktinėmis aplinkybėmis neparemtu tarnybiniu tyrimu, kuris buvo atlikamas pažeidžiant procedūras. Komisija neištyrė N.P. tariamo tarnybinio nusižengimo padarymo priežasčių, aplinkybių ir pasekmių, nenustatė jo kaltės, neįvertino jo ankstesnio elgesio, neišsiaiškinio jo elgesį lėmusių priežasčių ir priėmė neteisėtą, nepagrįstą, per griežtą sprendimą. Tarnybinis tyrimas atliktas vienpusiškai, neobjektyviai, siekiant susidoroti su juo kaip aktyviu Konservatorių partijos veikėju. N.P. teismui paaiškino, kad sustabdė I.Simonaitytės viešosios bibliotekos priestato statybos darbus, norėdamas išsaugoti vertingąsias pastato savybes ir elgėsi pagal savo kompetenciją, jausdamas pareigą atsakyti už padalinio darbą bei vadovaudamasis valstybės formuojama politika, kuria siekiama išsaugoti šalies nekilnojamąjį paveldą.
Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos prašė teismo atmesti skundą kaip nepagrįstą. KPD atstovas teismui paaiškino, kad Tarnybinio tyrimo komisija, atlikusi tarnybinį tyrimą nustatė, kad neteisėti ir neadekvatūs N.P. savavališki veiksmai, sustabdant statybos darbus Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekos priestato teritorijoje, pažeidė teisės aktų nuostatas ir sukėlė sunkias pasekmes – buvo sustabdytas valstybės investicinio projekto, kurio įgyvendinimui ir užbaigimui Vyriausybė skyrė valstybės biudžeto lėšas I.Simonaitytės bibliotekos sutvarkymo darbams, dalies vykdymas; rangovas UAB „Pamario restauratorius“ patyrė neigiamų pasekmių ir finansinių nuostolių; diskredituota valstybės tarnyba ir kultūros paveldo apsaugos valstybinis administravimas.
UAB „Pamario restauratorius“ ir Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos atstovai prašė teismo atmesti N.P. skundą kaip nepagrįstą.
Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, nusprendė N.P. skundą patenkinti — panaikinti Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktoriaus 2007-08-17 įsakymą Nr. P-225 “Dėl tarnybinės nuobaudos skyrimo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjui N.P.” bei 2007-08-17 įsakymą Nr. P-226 “Dėl Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo N.P. atleidimo iš pareigų”. Teismas priėjo išvadą, kad Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktoriaus įsakymai neatitinka aukštesnės galios teisės aktams ir yra priimti pažeidžiant taisykles, turėjusias užtikrinti objektyvų visų aplinkybių įvertinimą. N.P. veiksmų stabdant statybos darbus nėra pagrindo laikyti šiurkščiu tarnybiniu nusižengimu, o nuspręsti, ar už juos taikytina kitokia tarnybinė nuobauda, trukdo nepilnai atliktas skundo bei tarnybinio nusižengimo tyrimas. Iš esmės pasibaigusių bibliotekos priestato ardymo darbų sustabdymas negalėjo sutrikdyti investicinio projekto vykdymą.
Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apeliacine tvarka skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Cituojant ar platinant šią informaciją būtina nuoroda į informacijos šaltinį
Daugiau informacijos:
Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė
Vilniaus apygardos administracinio teismo
atstovė ryšiams su visuomene ir žiniasklaida
Tel. (8 5) 264 1270, mob. 8 698 16 692
el. paštas baltaduone@vaateismas.lt
adresas internete
www.vaateismas.lt


Alfa.lt korepondentės Vytenės Stašaitytės, kuri stebėjo ir 7 valandas su 15 min. pertrauka trukusį pirmąjį šio teismo posėdį, reportažas:
Puteikį teismas grąžina prižiūrėti Klaipėdos paveldo
Vytenė Stašaitytė Alfa.lt 2008-02-19 16:56

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį paskelbė, kad Kultūros paveldo departamentas (KPD) neteisėtai iš Klaipėdos teritorinio padalinio vadovo pareigų atleido skandalingai pagarsėjusį konservatorių Naglį Puteikį.
Jei per dvi savaites KPD neapskųs šio sprendimo Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, N. Puteikis galės grįžti į postą. KPD direktorius Albinas Kuncevičius Alfa.lt nekomentavo teismo sprendimo ir būsimų departamento veiksmų: „Visų pirma reikia susipažinti su sprendimu, o tada jau bus matyti“.
Teismas taip pat pasisakė, kad N. Puteikis nors ir nusižengęs tam tikriems formalumams vis dėlto turėjo teisę stabdyti, jo manymu, paveldą niokojančius griovimo darbus Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos priestato statybos ir restauravimo teritorijoje. Taip pat administracinę bylą išnagrinėjusi teisėja Nijolė Šidagienė sutiko, kad N. Puteikio įtarimai, jog UAB „Pamario restauratorius“ darbus atliko be būtinų leidimų, yra pagrįsti.
VAAT nutartyje pastebima, kad KPD sudaryta komisija netyrė šių aplinkybių pasisakydama dėl N. Puteikio veiksmų. Teisėja taip pat atmetė verslininkų pretenzijas, kad dėl stabdymo darbų jie esą patyrė nuostolius ir dėl to buvo vilkinamas Vyriausybės finansuojamo investicinio projekto įgyvendinimas.
„Svarbiausia, kad teismas gynė paminklą. Nors jo jau ir neprikelsim, bet inspektoriai, kurie buvo nusigandę, galės drąsiai stoti paveldo pusėn, – po posėdžio sakė N. Puteikis. Šiuo metu apmokamose Tėvynės sąjungos partijos pareigose dirbantis politikas tikina, kad grįžimas į pareigas jam esąs antraeilis laimėjimas. Jis sako, jei grįšiantis, tai tik su misija ginti KPD vadovybės ir Kultūros ministerijos psichologinį spaudimą patiriančių darbuotojų. „Vien ko vertas kultūros ministro pareiškimas, kad Lietuvoje per daug paveldo“, – apie politikų ir paveldosaugininkų nuolaidžiavimą statybų verslui kalbėjo konservatorius.
Pernai rugpjūtį N. Puteikis buvo atleistas už tai, kad neva viršydamas savo įgaliojimus sustabdė Vyriausybės finansuojamą investicinį bibliotekos statybos ir restauravimo projektą.
Konservatorius iš karto po sprendimo ir nagrinėjant bylą teisme kartojo, kad leidosi į žūtbūtinę kovą už architektūrinį paveldą, kurį užsimerkus KPD niokojo verslininkai. Jis tikino, ant darbininkų policiją užsiundęs, nes matęs, jog statybininkai griauna vertingą, prieškarinės architektūros statinį. Tokio statuso patalpomis jis vadino ne tik bibliotekos istorinį XIX a. architektūros pastatą, bet ir prie jo 1936 m. prilipdytą sandėliuką.

Komentarų nėra: