2008-02-06

Į pagalbą senoviniam celiuliozės cechui atskuba ir žiniasklaida

Stiprintuvai Klaipėdos architektų paminklosauginiam ir pilietiškam balsui

Antro paminklosaugos fronto atidarymo repeticija - išsilaipinimas „Sicilijoje“* – UAB „Begoje“ tęsiasi: architektų pagalbą paminklosaugininkams nušviečia ir spauda bei internetiniai portalai.

* Išsilaipinimas Sicilijos saloje: 1943 m. Sąjungininkai išsilaipino Sicilijoje, o 1944 m. birželio 6 d. buvo atidarytas Antrasis frontas – Sąjungininkai išsilaipino Normandijoje.

Omerta
Turint omeny, kad kol kas apie didžiausią savavalę statybą Lietuvoje - „Švyturio“ cechą eteryje vyrauja spengianti tyla, tai jau šis tas. Tiesa, šiame amžino tylėjimo rūke tyliai sumykė vienas mažas garlaivis, bet tai tik dar labiau pabrėžia visuotinę omertą apie „didžiųjų“ "didžiuosius" darbus.

Viešai linčiuodavo „Begos“ oponentus
O juk ne taip dar senai UAB „Bega“ plėtros planais suabejoję alternatyviniai paminklosaugininkai buvo praktiškai linčiuojami viduryje gatvės – iš jų buvo viešai tyčiojamasi.

Štai chrestomatinis pavyzdys: „Griaunami tarybinių laikų miesto simboliai“: "... Atsirado ir žmonių, kurie ėmėsi rūpintis, kad šie jau kelis metus nenaudojami tarybinių laikų statiniai nebūtų sunaikinti. Vakar klaipėdiečio kraštotyrininko Vytauto Tamošiūno kvietimu uostamiestyje lankėsi Seimo Kultūros paveldo komisija, kuri vertino, ar kombinato kaminai turi išliekamąją vertę. V.Tamošiūnas pateikė argumentus, kad kaminai yra miesto senosios pramonės akcentas. Nuo laivų iš jūros Klaipėda pirmiausia atpažįstama kaip tik iš kaminų. Kultūros vertybių departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas teigė, kad kaminai pastatyti 1957 metais ir jokios išliekamosios vertės neturi. Aukšti kaminai buvo tik tarybinės gigantomanijos simboliai...“)

O kokia rezistencine aistra trykšta šis straipsnis, kokia neapykanta sovietinei santvarkai ir gigantomanijai. Man, kaip politinio kalinio sūnui, perskaičius tokį agitpropo kūrinį, kumščiai taip ir gniaužiasi: paduokite šičionai tą nedamuštą sovietinį kraštotyrininką, tą komunistinio gaivalo sergėtoją, Tuoj mes jam desovietizaciją padarysime. Mažai stalinistinei gyvatei nepasirodys. Išbuožinsim ir ištremsime į priešpaskutinę komunistinę tvirtovę - Kiniją.

Galės ten iki soties žavėtis 19 amžiaus Mao Dze Dungo prosenelių plytiniais kaminais, kuriuos tie komuniagos kažkodėl Šanchajuje saugo.




Architektų balso stiprintuvai "Begos" klausimu:

VE tinklapio 2008 02 06 rubrika „Karštos naujienos“, straipsnis „Klaipėdos architektai - prieš krovos kompaniją“;

Delfi.lt 2008 02 06 : „Klaipėdos architektai susirūpino dėl krantinės“.

Komentarų nėra: