2008-04-02

Turistinių objektų srityje „Memelland‘ą“ grasina pralenkti „Vilenščizn‘a“

Bet Klaipėdą kol kas gelbsti apsimiegoję Vilniaus valdininkai ir drąsūs kaliačiai

Fotografijoje - savavalių statybų Vilniaus krašte lyderis Andrius Kaliačius

Visokie kultūrologai ir kultūristai rypauna, kad Klaipėdoj nėr į ką pažiūrėti turistams, nes neva tai karas viską kas įdomu sunaikino.
Rypautojams, sriūbautojams ir verkšlentojams galiu atsakyti – nusipirkite rankšluosčius, jei nosinės nepadeda (vieną neblogą siūlo e-parduotuvė čia), nusišluostykite ašaras bei snarglius ir pabandykite pažiūrėti į gyvenimą normaliai, ūkiškai, pragmatiškai, t.y. liberaliai.

Juk turistus galima sudominti pasakant ir parašant, kad Klaipėda yra unikali Baltijos jūros pakrantėje tuo, kad mūsų mieste Klaipėdoje :

1. Nėra nė vieno rimto bažnyčios bokšto (Marijos Taikos Karalienės bažnyčios „pieštukas“ nesiskaito, nes jis labai mikrobiškai mažas, o be to nuo kruizinių laivų krantinės jį užstoja Kultūros paveldo departamento palaimintas 12-aukštis gyvenamasis namas;

2. Nė viena senoji bažnyčia neatstatoma, jų vietose veikia restoranai, kitos pasilinksminimo įstaigos, kai kur su neva tai vietinių liuteronų bendruomenių žinia dar ir gyvenamaisiais apartamentais užstatoma.

3. Senos visiems iki tol žinomos ir VISUOSE PLANUOSE PAŽYMĖTOS kapinės užstatomos daugiabučiais.

4. Mieste nebeliko nė vieno aukšto kamino (paskutinius du su žvėrišku pasitenkinimu sunaikino UAB „Bega“ savininkai, pateikdami tai kaip kovą su sovietine praeitimi. Natūralu: su sovietiniais reliktais labiausiai ir kovoja tie patys sovietiniai zamestetiteliai predsiedatielia gorodskovo ispolnitelnovo komiteta, kaip kad vienas iš UAB „Begos“ bendrasavininkų Aloyzas Kuzmarskis.
Atsiprašau, kad negaliu pagarbinti kitų savininkų, nes tuo pačiu būdu, kaip kovojama su sovietiniais reliktais, lygiai taip pat sėkmingai kovojama ir su viešumu – A.Kuzmarskis kruopščiai slepia, kas yra šios įmonės savininkai: „Jūrų krovinių kompanijos "Bega" generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis norėjo atskleisti tik tai, kad įmonė - lietuviško kapitalo“ [N.P.: koks žavus kuklumas].

5. Visos aukštesnės, nei 12 aukštų statybos pradedamos neturint statybos leidimo. Čia nepralenkiamas turistinis objektas – šios praktikos ir teorijos pradininkas aukštybinių pastatų K ir D kompleksas, išdygęs miesto centre prie viešbučio „Klaipėda“ toje vietoje, kurioje turėjo būti automobilių parkavimo vieta miesto centro lankytojams ir svečiams.

6 . Didžiausi objektai ne tik pradedami, bet ir baigiami statyti ir pradedami eksploatuoti absoliučiai nelegaliai: neturint nei patvirtinto detalaus plano, nei suderinto techninio projekto, nei leidimų, nei statybų pripažinimo tinkamomis naudoti akto. Turistiškiausi objektai - UAB „Švyturys-Utenos alus“ sandėlis Šilutės pl. 71, nauja katilinė Liepų g. 68, priklausanti AB „Klaipėdos mediena“, dėl kurios teršiamo oro vis stiprėja gyventojų nepasitenkinimas.
Beje, sužvėrėję gamtosaugininkai neva dėl pernelyg teršiamo oro baigia šią perspektyvią įmonę (2007 m. apyvarta 112 milijonų Lt) nuvaryti į bankrotą, skirdami jai nepakeliamas baudas (pernai – iš viso 375 Lt - tris šimtus septyniasdešimt penkis Lt, 00ct, šiemet tik per 3 paskutinius mėnesius – net 250 Lt - du šimtus penkiasdešimt Lt).
Man, kaip kultūrininkų-kultūristų klano atstovui labai smagu, kad šalia tokių verslo gigantų puikuojasi ir kuklutis bibliotekinis-muziejinis objektėlis – I.Simonaitytės bibliotekos senasis paminklinis korpusas, kuris buvo remontuojamas be restauravimo leidimo ir pradėtas naudoti nepasirašius tinkamo naudoti statinio akto.

7. Kultūros rūmus išparduodame mažomis dalimis, ypač ekstravagantiška tai, kad sugebėjome privatizuoti Žvejų kultūros rūmų tualetus, esančius rūmų viduje.
Ir ateis netrukus diena, kai bilietai bus diferencijuoti taip: vietos parteryje (brangu), vietos balkone (pigu), vietos bet kur, bet su nemokama teise pasinaudoti rūmų tualetu (brangiausi bilietai).

8. Klaipėda yra vienintelis miestas, gal net ir ne tik Lietuvoje, kuris nemokamai dalija sklypus socialiai remtinų sportininkų bendrabučių statybai. Turint omeny dabartinę sklypų kainą, tai tikras miesto pasiaukojimas. Truputį tik neramu, kad gali visiems soc.rūpybiniams sportuotojams neužtekti sklypų, nes žinote kaip šiais laikais skursta sportininkai, ypač žalgiriečiai. Bet gal Klaipėdos rajonas ar Palanga prisidės sklypais prie sportininkų aprūpinimo butais.

9. Na pagaliau pats svarbiausias dalykas, kurį galima parodyti turistams ir kuris pabrėžia Klaipėdos unikalumą – jį geriausiai atskleidžia užrašas ant didelio stendo įvažiuoJant į miestą nuo autostrados, prieš pat Jakų žiedą - „SVEIKI ATVYKĘ Į SAVAVALIŲ STATYBŲ ŠALĮ“.
Reikėtų stendą su tokiu užrašu įrengti ir Kruizinių laivų, bei kituose laivų terminaluose, kurie priima keleivius.

Tiesa, turime ir labai rimtą konkurentą: šioje srityje istorinį Klaipėdos kraštą vejasi kitas istorinis kraštas (‚kresy‘ – berods lenkiškai ‚kraštas‘, ‚pakraštys‘) - Vilniaus kraštas.
Kol kas pagal savavalių statybų apimtis, plotus ir aukščius buvusiai „Vilenščiznai“ dar toli iki buvusio mūsų „Mememlland‘o“. Nors man kaip Klaipėdos miestiečiui truputį neramu, nes vilniečiai turi daugiau įsiteisėjusių teismų sprendimų dėl savavalių statybų griovimo.

O ir kaliačių, kurie tų sprendimų metų metais nevykdo, daugėja. Ir Vilniaus valdininkai „prie tingininio“ – niekaip neranda būdų kaip nugriauti savavales statybas (Vilniaus senamiestis: 1 pavyzdys– stoglangiai , 2 pavyzdys - fasadai).

O tai labai didina savavalių statistiką Vilniaus apskrityje ir mažina Klaipėdos apskrities savavalių statybų rekordus – vidurkius numuša, tokių būdu grasina sumažinti mūsų išskirtinumą ir unikalumą, kas automatiškai sumažins turistų skaičių. Gal reikėtų kokį buldozerių desantą į Vilniaus apylinkes pasiųsti – vieną kitą kaliačių nugriautume ir vėl būtume SAVAVALIŲ STATYBŲ LYDERIS LIETUVOJE IR VISAME BALTIJOS REGIONE:

Buvusio komisaro sūnui pareiga griauti „nelabai rūpi“
(delfi.lt 2008 04 02 2 d. 00:01)

Iki šiol nevykdomas prieš 1,5 metų priimtas teismo sprendimas nugriauti savavališkai pastatytus komisaro sūnaus statinius. Sprendimo vykdymo terminas keletą kartų pratęstas – paskutinį sykį – iki balandžio 1 d., praneša LTV „Panorama“.
Šią gegužę – jau treji metai, kai pareigūnai nustatė savavališkas statybas Vilniaus rajono Svironių kaime. Prieš pusantrų metų teismas jas nugriauti įpareigojo buvusio sostinės policijos vadovo Eriko Kaliačiaus sūnų Andrių, kuriam priklausė sklypas.
Tačiau statybos inspektoriai konstatuoja, kad dalis statinių vis dar nenugriauti.
Gediminas Černiauskas, Vilniaus apskrities teritorijų planavimo ir statybos priežiūros departamento vyr. inspektorius, sako, kad A. Kaliačiui nenugriovus statinių ir nesutvarkius teritorijos, teks tai pranešti teismui.
„Jeigu Kaliačius nevykdys teismo nutarčių, teismas gali priimti sprendimą įpareigoti apskritį nugriauti likusius statinius“, – pridūrė jis.
Teismo įpareigotas nugriauti statinius, bet to nepadaręs, A. Kaliačius buvo nekalbus. „Nežinau... nelabai rūpi man“, – ištarė jis „Panoramai“.
Tuo metu Teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, pasak jos vadovės, aiškinsis, ar Vilniaus apskrities pareigūnai viską padarė, kad griovimas nebūtų vilkinamas.
Buvusiam Vilniaus policijos vadovui E. Kaliačiui prieš keletą metų teko trauktis iš posto išaiškėjus, kad nelegalius statinius rentė policijos areštinėje laikyti asmenys.
Jo sūnui Andriui Vilniaus rajono apylinkės teismas savavališkų statinių nugriovimo terminą buvo pratęsęs kelis kartus, paskutinį sykį – iki šios dienos.

Komentarų nėra: