2008-04-01

Alternatyvios paminklosaugos komisijos veikėją sulaikė Klaipėdos policija


Visuomeniniu paveldo sergėtoju prisistatinėjęs D.Elertas sulaikytas su kontrabanda

2008-04-01 09:01
Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/c66691

Ankstų antradienio rytą policininkai Klaipėdoje Danės upėje ties Biržos tiltu sulaikė neleistinoje vietoje besišvartuojantį medinį laivą.
Jie buvo labai nustebinti, kad tai – niekur neregistruota Lietuvos jūrų muziejuje pastatyta istorinė motorinė valtis – dorė. Įtartini pasirodė ir ją švartavę vyrai, patikrinus dokumentus, paaiškėjo, kad tai – Jūrų muziejaus istorikai Dainius Elertas ir Romaldas Adomavičius.
Nuotraukose; pirmoje - D.Elertas su anodijaus konteineriu policijos komisariato Jūros g. 1 kieme ; antroje - po kepurės snapeliu savo veidą bando paslėpti R.Adomavičius.

Valties dugne, po brezentu buvo paslėptos didelės tašės, pilnos neaiškios kilmės ir paskirties buteliukų, primenančių vaistų pakuotes. Patikrinus paaiškėjo, kad tai – anodija, jau seniai pamirštas kontrabandinis produktas, kurį iš Rusijos ir Latvijos populiaru buvo gabenti nuo XIX a. pabaigos iki praeito šimtmečio šešto dešimtmečio.
Kadangi nei D.Elertas, nei R.Adomavičius neturėjo jokių įsigijimo dokumentų, jie buvo sulaikyti 3 valandoms. Apklausos metu jie prisipažino, kad anodiją iš Latvijos gabeno tikėdamiesi pelningai ją perparduoti Klaipėdoje, nes, pasirodo, ši psichotropinė priemonė, specialistų vadinama eteriu, labai populiari uostamiestyje.
Pasak Dainiaus Elerto, ją, užlašinę ant cukraus gali kvėpuoti net moterys ir vaikai. O tikri vyrai skiedžia eteriu spiritą arba kvėpuoja jo garais senoviniu būdu – įpylę į antpirštį. „Tai tikrai švarus svaigalas, – teigė D. Elertas. – Nuo jo nebūna pagirių, neskauda galvos, o kas svarbiausia – reikia labai mažo kiekio.“
Paklausti, kodėl žinomi muziejininkai griebėsi kontrabandos, jie teisinosi mažais atlyginimais, skundėsi nežiną kaip kultūrininkams prisidurti prie atlyginimo.

Komentarų nėra: