2009-02-23

Mažosios Lietuvos reikalų tarybai – sėkmės puoselėjant lietuvybę

Nuotraukose: Pirmas iš kairės - naujasis Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyriaus pirmininkas tapytojas Linas Julijonas Jankus.

Kalba Seimo narys Evaldas Jurkevičius, antras iš kairės - Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas V.Šilas.

Vasario 21-ąją dalyvavau Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyriaus narių ataskaitiniame susirinkime.

Tai visuomeninė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – saugoti ir puoselėti lietuviškumą Karaliaučiaus krašte, Lietuvoje gyvuoja jau 20 metų, Klaipėdoje skyrius buvo sukurtas tik prieš metus. Draugijos nariai – senųjų Mažosios Lietuvos gyventojų palikuonys, istorikai, Lietuvos kultūros bei meno veikėjai.

20-metį peržengusi Mažosios Lietuvos reikalų taryba nuo šiol daugiau dėmesio žada skirti lietuviškai Mažosios Lietuvos daliai, t.y. Klaipėdos kraštui, užmegzti tampresnius ryšius su lietuvininkų bendruomene, žmonėmis, tyrinėjančiais šios Lietuvos dalies istorinę, kultūrinę raidą. Neketinama apleisti veiklos ir į Rusijos teritoriją patenkančiose Mažosios Lietuvos žemėse. Kaip vienas iš svarbiausių tikslų minimas nuolat veikiančios lietuviškos mokyklos įsteigimas.

Tarybos pirmininkas V. Šilas sakė esąs labai susirūpinęs, jog Lietuvoje slūgsta susidomėjimas Karaliaučiaus kraštu. Akivaizdus to įrodymas – smarkiai sumažėjęs ekskursijų skaičius į Lietuvos praeičiai šventą vietą – poeto K. Donelaičio muziejų Tolminkiemyje. Anot jo, Lietuvos mokytojai turėtų kuo dažniau organizuoti moksleivių ekskursijas į Karaliaučiaus kraštą (juolab vaikams vizos – nemokamos), lankytis lietuviškas šaknis turinčiose vietovėse ir taip skiepyti žinias apie šio regiono praeitį, jo svarbą Lietuvai.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, Seimo narys Evaldas Jurkevičius palinkėjo ir toliau energingai veikti puoselėjant lietuvybę Mažojoje Lietuvoje, gaivinant lietuviškos kultūros palikimą.

Nauju Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos skyriaus pirmininku ataskaitinio susirinkimo nariai išrinko menininką Liną Julijoną Jankų.

Komentarų nėra: