2009-02-27

Visuomenės pergalė prieš pelnagaudžius – smėlio karjero Baičių miške nebus

Klaipėdos rajono gyventojus suvienijo kova prieš planus įrengti karjerus sunaikinant Baičių mišką. Nuotraukoje – taiklus šūkis „ Pjaukit iš čia, karjeristai"

 [N.P.: retas atvejis, bet pelnytas kruopščiu, bei atkaliu pasipriešinimo tokiam miško suniokojimui darbu: bendruomenė susivienijo prieš gobšuolius ir laimėjo. Ypatingai gerus sugebėjimus tinkamoj vietoj, tinkamu metu tinkamai pasinaudoti visais demokratijos instrumentais bei nenugalima ironijos bei sarkazmo jėga parodė Linga ir Vytautas Švaniai].

Baičiai apgynė mišką K 2009 02 27

Klaipėdos rajono taryba nutarė, kad smėlio karjerų Baičių miške nebus. Trijų įmonių ketinimus iškirsti Baičių miško dalį ir 9 hektarų plote iškasti smėlio karjerus galutinai sustabdė politikų apsisprendimas.

„Džiaugiuosi, kad gyventojai sugebėjo taip sutelkti jėgas. Tai pavyzdys visoms bendruomenėms. Patarimas kitiems – reikia aktyviai sekti ir domėtis bendruomenės gyvenimu bei aplinkinių ketinimais, tuomet belieka susiburti ir kovoti už gamtos išsaugojimą", – džiaugėsi Dovilų seniūnė Nijolė Ilginienė.

Pernai paaiškėjus, kad į valstybiniame miške esančius smėlio klodus pretenduoja net trys įmonės – "Baltijos projektai", "Alvetos karjerai" ir "Hidrostatyba", gyventojai stojo ginti šalia Baičių esantį valstybinį mišką.

Gyvenvietės žmonėms į pagalbą atėjo greta esanti Dovilų bendruomenė, Ketvergių gyventojai, ekologinis klubas "Žvejonė".

Netylančios diskusijos atkreipė ne tik rajono politikų, bet ir apskrities vadovų dėmesį.

Labiausiai gyventojus papiktino įmonių brovimasis ne į privačias, o į valstybines teritorijas.

Sovietmečiu išžvalgyta teritorija pasirodė gardus kąsnis ir dėl to, kad Kretingos urėdija šios vietos miškus pripažino tinkamus kirsti. Gyventojai tebekovoja, kad Baičių miškui būtų palikta parko tipo miško kategorija.

Vakar vykusį Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdį gyventojai paįvairino plakatais. Politikai beveik vienbalsiai nusprendė neleisti Baičių miške plėtoti ūkinės veiklos.

„Jei būtume nelaimėję čia, būtų iškirsta ne tik 9, bet visi 40 hektarų miško", – tikino Dovilų seniūnė N.Ilginienė.


Komentarų nėra: