2010-03-21

JAV eksperto patarimai lietuviams kaip įveikti korupciją

Diagramoje - korupcija Lietuvoje, šaltinis- Transparency International, Global Corruption Barometer 2009.

N.P.: paprasti ir lengvai įvykdomi kovos su korupcija patarimai.

JAV strategas: lietuvių emigracija – natūralu ir nieko baisaus

2010-03-19 17:02 Gabrielė Vasiliauskaitė | Alfa.lt

Walteris Russellas Meadas - Jeilio universiteto profesorius, vyresnysis Henrio Kissingerio mokslinis bendradarbis JAV užsienio reikalų taryboje, Alfa.lt pasakojo, kokią didžiąją Lietuvos strategiją jis kurtų, kad šalis suklestėtų.

....

O kokius įžvelgiate svarbiausius trukdžius suklestėjimui pačioje Lietuvoje?

Pati Lietuvos valstybė turėtų efektyviau funkcionuoti. Pirmiausia reikia, kad sumažėtų visuomenėje juntamas korupcijos toleravimas. Juk niekas negali paimti kyšio, jei niekas jo neduoda, ar ne? Noriu pasakyti, Lietuvos visuomenė turi išsiugdyti tokį mentalitetą, kad, jei valstybės tarnautojas blogai pasielgia, tuoj pat būtų skambinama policijai ar kreipiamasi į žiniasklaidą. Kai oficialus pareigūnas elgiasi netinkamai, turi kilti skandalas. Korupcija – milžiniška kliūtis praturtėti. Kol jos nepašalinsite, apie užsienio investicijas galite tik svajoti.

Korupcija iš dalies yra ir senosios mūsų nomenklatūros „indėlis" į nepriklausomą Lietuvą. Kartais atrodo, kad, kaip ir senosios kartos nepasitenkinimo valstybe, jos neįmanoma išrauti su šaknimis.

Lietuvos visuomenės problemos yra visiškai suprantamos, jei pažvelgsime į jūsų dvidešimtojo amžiaus istoriją: šalį supurtęs Antrasis pasaulinis karas, sovietinė okupacija ir Lietuvos valstybės žlugimas, sovietų vykdyti trėmimai ir persekiojimai. Šie įvykiai sumažino vyresniosios kartos pasitikėjimą valstybe. Be to, senoji lietuvių karta gavo išsimokslinimą ir vystėsi kaip asmenybės ypač korumpuotoje sovietinėje sistemoje – šie dalykai negali pasikeisti per naktį. Tačiau pasikeisti vis dėlto gali.

Juk jau naujoji jūsų karta, kiek man teko girdėti, užaugo naujajame pasaulyje, kur kas labiau pritaikytame prie europietiškų normų. Jūs kur kas lankstesni ir drąsesni, mielai dairotės po pasaulį ir dalyvaujate Europos gyvenime – pirmiausia turiu omenyje tą daugybę lietuvaičių, kurie išvyksta dirbti svetur. Emigracija nėra taip blogai, kaip jūs ją traktuojate. Tai būdas sunešti pasaulio žinias ir patirtį, išsilavinimą į Lietuvą. Nepamirškime ir to, kad būtent emigrantai siunčia pinigų srautus namo.

Esu įsitikinęs, kad daugelis šių žmonių, dirbdami užsienyje, įgis tinkamų įgūdžių ir reikalingų ryšių, o tuomet, sugrįžę į Lietuvą, gerokai paspartins šios vystymąsi.

Bet ar jie tikrai grįš?

Ką gi, kai kurie grįš, kai kurie – ne. Tačiau dalis, manau, grįš. Pažvelkite į Airiją – kartų kartas žmonės emigruodavo iš jos, tačiau dabar daugelis sugrįžo. Štai ir daugelis kitų šalių, kurios į ES įstojo dvidešimtojo amžiaus pradžioje – Graikija, Ispanija, Portugalija, išsiuntė daugybę imigrantų į kitas ES nares. Dabar šios šalys pačios sulaukia imigrantų srautų, ir net nesu tikras, ar dabar jos to vis dar nori. Taigi matote, ne viską lemia ekonominės problemos.

Tad remdamasis šiais pavyzdžiais, nenustebsiu, jei ateinančiais metais ir net artimiausią jūsų ES narystės dešimtmetį emigracija Lietuvoje nė kiek nesumažės. Tačiau per ilgesnį laiką situacija pasikeis.

...

Komentarų nėra: