2013-02-13

Fortumas patvirtino, kad Klaipėdoje degino ir toliau degins nerūšiuotas šiukšles

Noriu padėkoti Fortumo atstovui spaudai Andriui Kasparavičiui, kuris feisbuke (jo slapyvardis ten yra Andrius Kasparas) patvirtino, kad Fortume bus deginamos NERŪŠIUOTOS šiukšlės, ir Fortumui dzin, ką jie kūrens:

"Fortum" atliekas ims iš KRAC ir ims jas tokias, kokias KRAC duos. KRAC užduotis yra jas surinkti ir rūšiuoti..."Fortum" tikrai neanalizuos atliekų, atvažiuojančių iš KRAC, sudėties."

Nors KRATC-e šiuo metu dar nėra normaliai veikiančios rūšiavimo linijos, bet  šiukšlės jau buvo vežamos deginti. To siekė liberalai - kad nebūtų rūšiavimo. Nors pagal planą tas rūšiavimo fabrikas jau turėjo būti, bet kaip tik Fortumo lobistai - abiejų rūšių liberalai ir darė viską, kad jis atsirastų keik įmanoma vėliau ir kad KRATC-e 2014 m. būtų pastatyta tik pusę šiukšlių kiekio rūšiuojantis fabrikas, jokiu būdu ne didesnis. Nes tada pusė šiukšlių bus  su plastiku - ko ir siekia Fortumas.

O vadovauja visur tame KRATC-e tik tų liberalų statytiniai, kurių pareiga - užtikrinti, kad Fortumas gautų didesnio kaloringumo šiukšles - būtent tokios ir yra nerūšiuotos, t.y. su plastiku, ko ir siekia Fortumas.

Ir dar  - tiek Fortumas, tiek liberalai, tiek jų atstovas Klaipėdos m. savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas A.Vaišvila  greičiau numirs, nei pripažins, kad Stokholme deginamos tik rūšiuotos šiukšlės, kuriose iš esmės nėra jokių plastikų, skirtingai nei Klaipėdoje.

Fortumo atstovas spaudai Andriui Kasparavičius toliau mulkina visuomenę , aiškindamas, kad neva šiukšlių deginimo Stokholme ir Klaipėdoje temperatūros bus vienodos – nieko panašaus, nes Klaipėdoje bus 850 C (deginant plastiką susidarančios kenksmingos medžiagos furanai ir dioksinai nesudegs ir pateks į klaipėdiečių organizmus), o Stokholme – 1150 C – tokioje temperatūroje furanai ir dioksinai sudega.

Be to, plastikų tonoje šiukšlių, kuris dega Stokholme, procentas yra beveik nulinis, o Klaipėdos šiukšlėse, kurias Fortumas degino praeitą savaitę tas procentas buvo milžiniškas, lyginant su Stokholmu. Kada išvysime lauk tuos aferistus? Ar tik tada, kai baigsis jų kyšiams skirti pinigai? Bet jei jie degins nerūšuotas šiukšles, tai turės labai didelius viršpelnius, iš kurio toliau finansuos abiejų rūšių liberalus bei jų vaikus, dirbančius Fortume ir ta grandinė, nuodijanti klaipėdiečių sveikatą, niekaip nesibaigs.

2 komentarai:

Naglis Puteikis rašė...

Kiek Fortumas moka liberalams už nerūšiuotos sąžinės toną?
Šiandien savo akimis įsitikinome, kad Fortumas degina nerūšiuotas šiukšles:a
2013 02 14 surengtame Klaipėdos m. tarybos Ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje viešai paaiškėjo, kad Fortumas praeitą savaitę degino nerūšiuotas šiukšles.
Dėkojame už galimybę apžiūrėti gamyklą iš vidaus, nes šiukšlių maišymo su biokuru bunkeryje savo akimis pamatėme, kad Fortumas degina nerūšiuotas šiukšles - yra neatrištų plastiko su šiukšlėmis maišų (vadinasi jie čia petuko nerūšiuoti), šampūno plastikinės pakuotės ir pan.
Į klausimą, ar žino, ar kontroliuoja šiukšlių, kurias sudegina, sudėtį (kiek ten plastiko) fabriko direktorius J.Donėla pasakė, kad nežino, neprivalo domėtis ir nesidomės. Nors ES direktyvos sako priešingai:
Europos Parlamento ir Tarybos Direktyva 2000 12 04 d. Nr. 2000/76/EB „Dėl atliekų deginimo“ 5 straipsnio 2 punktas: „2. Atliekų deginimo arba bendro atliekų deginimo įmonės operatorius prieš priimdamas atliekas nustato kiekvienos atliekų kategorijos, jei įmanoma, pagal EAK, masę,
Fortumas turi įspūdingą įstatymų, direktyvų, konvencijų nesilaikymo patirtį. Jie ir prieš 4 metus aiškino, kad nesilaikys Orhuso konvencijoje numatytos pareigos prieš statant tokio galingumo, kaip jų gamyklą, atlikti specialų šioje konvencijoje numatytą svarstymą su visuomene:
Jei Fortumas vykdytų Atliekų deginimo direktyvą, t.y. nustatinėtų kiekvienos kategorijos masę, tokiu atveju būtų priversti parašyti, kiek tonoje, kurią jie ruošiasi suversti į deginimo pakurą yra plastiko, baterijų, halogeninių lempų ir pan. Tokiu atveju paaiškėtų, kad tų šiukšlių deginti jie negali, nes neturi leidimo tokių atliekų deginimui.
Dabar iš KRATC-o atvežamos šiukšlės yra nerūšiuotos, nes tikroji ir efektyvioji rūšiavimo linija, kaip kad šiandien pasakė KRATC-o rūšiavimo įmonės atstovas V.Plečkaitis, atsiras tik 2014 metais.

Naglis Puteikis rašė...

Klaipėdos m. tarybos Ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas libsąjūdininkas A.Vaišvila šiandien neleido nė vienam visuomenininkui ten vykusiame posėdyje užduoti nė vieno klausimo nei komitetui, nei ten dalyvavusiems aplinkosaugininkams. Nes būtų tekę atsakinėti į klausimą, koke tonoje yra plastiko, halogeno ir pan. Komiteto pirmininkas atsakymas kodėl visuomenininkai negali klausti buvo toks -"aš čia pirmininkas”. Tai yra eilinis įrodymas, kad Klaipėdos politikai-liberalai yra Fortumo papirkti tam, kad nesuteiktų visuomenei informacijos ir kad tokiame drumstame vandenyje Fortumas galėtų deginti kaitresnes šiukšles – nerūšiuotas, su plastiku ir kitais „brudais“, o tam jie neturi leidimo. Bet , kaip matome, degina.
Tiesa, šiandien buvo tipiška sovietinio stiliaus parodomoji akcija – „pokazūcha“, nes nuo pirmadienio šiukšlių iš KRATC-o į Fortumo gamyklą nevežė. Tam, kad žurnalistams ir politikams parodytų, kad bunkeryje yra vien šviesios, gražios biokuro skiedros ir kartono fabriko popierinės atliekos.
Liberasąjūdininkai miesto tarybos nariai A.Vaišvila ir A.Grublys (Atntikorupcinės komisijos pirmininkas) paklausė, kodėl juos vadinu kyšininkais. Pasiūliau kartu nueiti pažiūrėti į įstatymų pažeidimus - kaip jų liberalai viską taip suorganizavo, kad gamykla neteisėtai, bet sėkmingai degina nerūšiuotas šiukšles bei plastiką. Abu kategoriškai atsisakė eiti žiūrėti, o A.Vaišvila dar pagrasino paduoti mane į teismą.
Labai laukčiau ir tikėčiaus, , nes gal teismas išgirs ir pamatys tas korupcijas, kurių kol kad nemato STT.
Klaipėdos fabrikas visiškai privatus, skirtingai nei Stokholme, kur 50 proc.akcijų yra savivaldybės ir 50 proc. Fortumo. Tai, ką šiandien girdėjome – kad niekas be leidimo negalės įeiti, rodo, kad visuomenė niekaip negalės patikrinti, ar nėra deginamas plastikas, halogenai ir pan.
Tuo tarpu abiejų rūšių Klaipėdos liberalų kontroliuojamas KRATC-as ir jo įmonės kategoriškai atsisakė susitikti ir atsakyti į visuomenininkų ir mano, kaip Seimo nario klausimus. Taigi niekaip negalėsime patikrinti, kokio išrūšiuotumo šiukšlės išvažiuoja iš Dumpių sąvartyno į Fortumo deginimo katilus. Toks informacijos slėpimas tik dar kartą įrodo, kad yra sudarytas liberalų bei Fortumo suokalbis deginti nerūšiuotas šiukšle, tokiu būdu pažeidžiant įstatymus ir aukščiau minėtas konvenciją bei direktyvą.
Kas sutramdys korumpulus, nuodijančius Klaipėdą neteisėtai deginamo plastiko bei halogeninių lempų ir baterijų dūmais?
Pabaigai – pasirodo, kad klaipėdiečiai už jų nuodijimą dar ir sumoka iš savo kišenės: už kiekvieną nerūšiuotų šiukšlių tonos sudeginimą ir permetimą į mūsų plaučius me sumokame po 95 litus. Liberalai žada tą sumą didinti ir ją išlupti iš klaipėdiečių kišenių: šiluma atpigs keliais litais, o šiukšlių mokestį padidinsi 100 litų?
Labai liberalus biznis, bet užtat atpažįstamai lietuviškas. Kiek Fortumas moka liberalams už nerūšiuotos sąžinės toną?