2020-04-21

DĖLES PARAMOS SKYRIMO DVIEMS FIZINIŲ ASMENŲ ĮSTEIGTOMS ĮMONĖMS, SUSIJUSIOMS SU KLAIPĖDOS HOSPISU

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai

Sveikatos apsaugos ministerijai

 

DĖL ES PARAMOS SKYRIMO DVIEMS FIZINIŲ ASMENŲ

ĮSTEIGTOMS ĮMONĖMS, SUSIJUSIOMS SU KLAIPĖDOS HOSPISU

 

Originalas siunčiamas nebus

 

2020 04 22 d. Nr. SN-S-0422/2020

 

Prašyčiau informuoti, kokią ES ir /ar Lietuvos biudžeto paramą yra gavę su šiais fiziniais asmenimis susiję jų įsteigti ar valdomi juridiniai asmenys  - Klaipėdos hospiso direktorė R. Dagienė, kuri dirba Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) ir  Klaipėdos regiono slaugos paslaugų koordinatorius, VšĮ Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės Vidaus medicininio audito vadovas Viljaras Reigas, kuris kartu yra ir Klaipėdos hospiso steigėjas ir akcininkas.

Klausiu dėl aukščiau minėtų asmenų valdomų juridinių asmenų UAB „Klaipėdos hospisas" ir VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras. Ir, galimai, gali būti dar daugiau įmonių , įstaigų , nes žiniasklaida rašo, kad jie abu privačių interesų deklaracijoje tokią informaciją slepia, todėl prašau Jus tokius juridinius asmenis nustatyti, nes aš neturiu tokių galimybių:

„R. Dagienė savo privačių interesų deklaracijoje nėra nurodžiusi fakto, kad yra UAB „Klaipėdos hospisas" direktorė. Registrų centro duomenimis, R. Dagienė taip pat yra ir hospiso bendrasavininkė. Tai R. Dagienė privačių interesų deklaracijoje taip pat nėra nurodžiusi...

Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vidaus medicinos auditorius V. Reigas, Registrų centro duomenimis, yra ir „Klaipėdos hospiso" akcininkas, vienas iš dviejų įstaigos steigėjų. Jis savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė, kad yra UAB „Klaipėdos hospisas" steigėjas ir akcininkas."

https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1165757/chaosas-klaipedos-hospise-darbas-keliose-darbovietese-kainavo-koronaviruso-plitima-ir-zmoniu-gyvybes

1.              Prašau pateikti aukščiau išvardintų dviejų asmenų gautos ES ir Lietuvos biudžeto skirtos finansinės paramos aprašymus – atsiųsti jų kopijas.

2.              Taip pat prašyčiau atsakyti, ar slepiantys privačių interesų deklaracijose duomenis apie jų įsteigtus juridinius asmenis gali gauti ES ir valstybės paramą?

3.              Ar žemiau pacituotos aplinkybės (tik vienos lovos turėjimas ir pan.) pagal ES ir valstybės paramos skyrimo taisykles leido jiems skirti tokią paramą:

 

„Nebuvo skundų, pinigai – pagal licenciją

NVSC Klaipėdos departamento vadovas R. Grigaliūnas sakė, kad higienos pasas vienai lovai Klaipėdos hospisui buvo išduotas pernai gegužę.

„Pagal reglamentą tokias įstaigas reikia kontroliuoti praėjus metams. Tai dabar sužinoję apie tą padėtį ir mes šoke buvome. Per visą tą laiką jokių skundų nebuvo. Būtume nors vieną gavę, būtume iškart sureagavę", – sakė jis.

ATNAUJINTA. Laikinoji Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorė Vilma Stasiulienė  teigė, kad yra sudaryta sutartis su VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras, kuri turi licenciją, išduotą adresu Jūros g. 11-2.

„Buvo sudaryta sutartis dėl palaikomojo gydymo, slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo, paliatyviosios pagalbos dienos stacionaro paslaugų. Vadovaujantis jų turima licencija sudaryta sutartis ir apmokamos šitos paslaugos ministro nustatyta tvarka. Higienos pasą išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įvertinęs, paskui tas pasas yra teikiamas Akreditavimo tarnybai vertinimui dėl licencijos išdavimo. Licencija išduota ir mes apmokame paslaugas vadovaudamiesi ja. Akreditavimas įvertina visus higienos paso duomenis. Žmonių duomenis turime, jie vedami informacinėje sistemoje, bet higienos paso mes nevertiname", – sakė ji.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Nora Ribokienė  patvirtino, kad Klaipėdos hospisas (VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras) turi tokią licenciją, kuria yra suteikta teisė įstaigai teikti keletą asmens sveikatos priežiūros paslaugų: stacionarines palaikomojo gydymo ir slaugos, paliatyviosios pagalbos, ambulatorines šeimos medicinos ir paliatyviosios pagalbos, psichiatrijos bei ambulatorines slaugos paslaugas namuose.

„Taigi, Klaipėdos hospisas šias paslaugas teikia teisėtai. Pažymėtina, kad išduodant asmens sveikatos priežiūros paslaugų licenciją teisės aktų reikalavimų lovų skaičiui nėra numatyta ir to Akreditavimo tarnyba nevertina. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad higienines sąlygas vertina ir Leidimą- higienos pasą išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras", – savo atsakyme rašė N. Ribokienė.

Socialinės apsaugos ministras Linas Kukuraitis teigė, kad nė viena iš hospiso įstaigų neturėjo licencijos teikti socialinės globos paslaugas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad nebus paprasta visą situaciją lengvai išnarplioti.

„Be abejo, jei teisėsauga pradės tyrimą, mes visą medžiagą, ką mes turime surinkę savo institucijų ekspertų pateiksime, žinoma, kad duosim ir bendradarbiausim. <…> Įstaiga net ir vienai lovai gausi tą higienos pasą, ji teoriškai matyt tai vienai lovai ir viską atitiko, kai buvo tikrinama ir Akreditavimo tarnyba akreditavo tam tikrai paslaugai. Reiškia turėjo visus įrodymus, kad yra ir pakankamas darbuotojų skaičius tam, kam įstaiga akreditavosi. <…> Labai daug ir mums kyla klausimų, aš manau, kad jų turėtų kilti ir prokuratūrai, tada mes gausime labai detalius atsakymus, nes ten ir steigėjai, ir ryšiai, ir krūva, daugybė neatsakytų klausimų", – sakė A. Veryga" – 

https://www.atviraklaipeda.lt/2020/04/21/klaipedos-hospise-padetis-be-iseities-pildoma

 

Atsakymą prašau siųsti el. paštu.

 

Pagarbiai

 

Seimo narys                                                                   Naglis Puteikis

Komentarų nėra: