2020-05-13

DĖL ALSTOM KYŠININKAVIMO BYLOS GALIMAI NETEISĖTO NUTRAUKIMO

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui Ričardui Juškai
2020 05 13
Šiandieninis STT atliktas daugelio prokurorų sulaikymas už korupcinius nusikaltimus rodo, kad prokurorai net Generalinėje prokuratūroje gali dangstyti kyšininkus jų organizuojamuose tyrimuose.: "Po slapto tyrimo - išskirtinė STT operacija: sulaikyti Generalinės prokuratūros prokurorai, FNTT tyrėjas, advokatas" - https://m.delfi.lt/article.php?id=84263217
Todėl prašau įtraukti į Seimo Antikorupcijos komisijos darbotvarkę Alstom korporacijos kyšininkavimo ikiteisminio tyrimo nutraukimo motyvus, pakviečiant generalinį prokurorą į komisijos posėdį. Jis pateiktų argumentus, kodėl visos D. Britanijos tyrime nustatytos korupcinės Alstom schemos valstybės - dalyvės nuteisė iš Alstom kysius ėmusius savo pareigūnus ir politikus, išskyrus Lietuvą.
Juk visos šalys naudojo D. Britanijos tyrimo metu nustatytus faktus ir aplinkybes. Kodėl angliškoje byloje esantys šie įrodymai tiko D. Britanijos prokurorams ir teismams, bet netinka Lietuvos generalinei prokuratūrai, kuri ikiteisminį tyrimą nutraukė, nematydama reikalo pateikti visuomenei motyvus. Ir dar šią "džiugią" žinią paskelbė per patį COVID-19 viruso pandemijos piką, kad pilietinė visuomenė negalėtų protestuoti.
Todėl tegul generalinis prokuroras pateikia šio tyrimo nutraukimo motyvus Seimo Antikrupcinei komisijai.
Pradžiai gali būti uždaras posėdis, o vėliau galėtų būti skirtas viešam paaiškinimui visuomenei. Gal šį nutraukimą organizavo vienas iš dabar sulaikytų prokurorų, o gal jis dar tik bus sulaikytas.
Nes sunku suvokti, kaip galėjo nutraukti tyrimą, jei D. Britanijos teisme Alstom korporacijos atstovai prisipažino, kokių valstybių pareigūnams ir pokitikams ir kokio
dydžio milijoninius kyšius davė. Latvija, pvz. šiuos kyšininkus jau nuteisė ir padidino į kalėjimą. D. Britanijos teismas iš Alstom korporacijos priteisė 80 milijonų eurų baudą Lietuvos naudai (jau pervesta į Lietuvos biudžetą) už Lietuvos pareigūnų papirkinėjimą, o Lietuvos prokurorai nerausdami tuos kyšininkus išsukinėja.
Tuoj įsiteisės ir antras analogiškas D. Britanijos teismo sprendimas šioje byloje ir dar viena panašaus dydžio bauda iš Alstom koropracijos bus pervesta Lietuvai, o mes tylėsime?
Atsakymą prašau siųsti el. paštu.
Pagarbiai
Seimo narys Naglis Puteikis 

Komentarų nėra: