2020-05-05

DĖL PRINCIPINGO GAMTĄ GLOBOJANČIO NERIJAUS JUKONIO APGYNIMO NUO GALIMAI NETEISĖTO KAUNO R. POLICININKO ELGESIO

Kauno apskrities policijos komisariatui
Nuorašas: Nerijui Jukoniui info@webprobox.com
2020 05 05
Perskaičiau Nerijaus Jukonio  feisbuke apie tai, kaip jis filmavimu privertė du gamtos teršėjus susirinkti miške jų pačių išpiltas šiukšles, tarp jų ir ypač pavojingas asbesto atliekas! ir pranešė apie šį gamtosauginį pažeidimą e-policijai ir Aplinkos ministerijai. Deja, užuot sulaukęs padėkos už teršėjų sutramdymą, N. Jukonis galimai patyrė neteisėtus, teršėjus apginančius  Jūsų policijos darbuotojo veiksmus, kuriuos aprašo savo feisbuko paskyroje:

"TIKROVĘ ATITINKANČIOS INFORMACIJOS PATIKSLINIMAS.
2020-04-13 apie 19:00val, su draugu važiuojant Aukuro g. Užliedžių kaime, Kauno rajone, pastebėjome kaip nepažįstamas vyras su moterimi iš automobilio priekabos neša asbestinio šiferio lapus į mišką ir juos smulkina kojomis. Mums privažiavus vyras su moterimi ir toliau iš automobilio priekabos nešė asbestinio šiferio lapus į mišką.  Taip pat pastebėjome, kad tarp asbestinio šiferio lapų buvo ir plastmasinės automobilio detalės kurios taip pat buvo nešamos į mišką. Mums pasiteiravus kodėl yra šiukšlinamas miškas, vyras paaiškino kad neva jis tokiu būdu lygina keliuką. Kadangi neabejojome kad pagavome miško šiukšlintojus mandagiai paprašėme krautis šiukšles ir vežtis jas ten iš kur buvo atvežtos. Iš pradžių vyras su moterimi prašymą ignoravo ir toliau darbavosi smulkindami šiferio lapus miške. Tuomet mes nusprendėme užfiksuoti įvyki fotografuojant ir filmuojant telefonu. Kadangi rizikavome savo saugumu, vienintelis saugus būdas išsaugoti įrodymus buvo patalpinti juos į asmeninę Facebook paskyrą ir nedelsiant pasidalinti nuoroda su policija.  Ką ir padarėme. Važiuojant  link autostrados prie mūsų privažiavo tas pats asmuo, bet jau be moters. Sustojo ir atsidaręs langą pradėjo rodyti provokuojančias grimasas. Apgailestauju kad to nesame nufilmavę. Tikrai nesitikėjome kad Šv. Velykų dieną patirsime tokius nuotykius. Nekreipę dėmesio tęsėme kelionę. Matėme kaip automobilis su priekaba suka į gretimai esančios gatvelės kiemą.
2020-04-13 dieną grįžęs namo jaučiau pareigą pranešti apie miško šiukšlintojus policijai ir naudojantis ePolicija internetine svetaine parašiau pareiškimą bei nusiunčiau filmuotą medžiagą.
Į mano pareiškimą niekas nereagavo ir policija su manimi nesusisiekė.
2020-04-15 dieną sulaukiau skambučio iš Kauno rajono policijos. Pareigūnas prisistatė Egidijaus Druktenio vardu. Pokalbis mane šokiravo. Policijos pareigūnas pradėjo mane kaltinti ir grasinti baudžiamąja atsakomybe už tai kad mes nufilmavome miško šiukšlintojus. Man be jokio slėpimo buvo pasakyta kad filmuota medžiaga neįrodo darant administracinio nusižengimo, kad šis nusižengimas nebus įrodytas ir kad už šio nusižengimo paviešinimą ant manęs yra parašytas pareiškimas ir kad man negerai už tai pasibaigs. Tuoj pat įtariau kad policijos pareigūnas yra šališkai nusiteikęs ir galimai asmeniškai pažįsta miško šiukšlintojus. 2020-04-15 paviešinta apie šiukšlintojus informacija sulaukė netikėto dėmesio. Mane kontaktavo žurnalistai, seimo nariai. Teko bendrauti su Aplinkos apsaugos ministerija. Tikiu kad atlikau gerą darbą ir pamatęs miško šiukšlintojus vėl pasielgčiau taip pat.
2020-04-30 dieną elektroniniu paštu gavau laišką iš miško šiukšlintojo advokatės. Kuriame yra meluojama ir nurodoma meluoti man. Šio laiško intencija išgąsdinti mane ir paklupdyti ant kelių.
Nežinau kokią informaciją galiu dalintis kad vėl nebūčiau dar daugiau grasinamas bet su laiške pateiktu melu nesutinku. Turime atsargai pasilikę papildomos medžiagos kurią asmeniškai pateiksiu policijos imuniteto valdybai. Ne aš pradėjau šį incidentą. Dabar suprantu kodėl miškai skęsta šiukšlėmis ir kodėl juos šiukšlina ne vargšai žmonės o akiplėšos verslininkai.
Advokatės laiške yra rašoma, kad miško šiuklintojas bus priverstas kreiptis į teismą tiek dėl tikrovės neatitinkančios ir jo garbę ir orumą žeminančios informacijos paneigimo, tiek dėl turtinės ir neturtinės žalos, padarytos paskelbiant tikrovės neatitinkančią informaciją ir informaciją apie privatų gyvenimą (įskaitant atvaizdą), atlyginimo.
Įrodykim kartu kad teisybės nupirkti negalima. Įrodykime kartu kad žmogus nepasimokęs iš savo elgesio turi atsakyti už savo veiksmus. Įrodykime, kad korumpuotiems pareigūnams ne vieta dirbti policijoje ir dergti šios garbingos profesijos vardą. Įrodykite kad neliksite abejingi gamtai, kad nepaliksite manęs vieno kovoti su melu ir neteisybe.
Nenoriu viešinti, bet advokatės laiške yra fiksuoti šio žmogaus kaimynų komentarai. Nebijokite. Prašau kreipkitės jei turite informacijos ir matėte juos vežant priekaboje šiukšles į mišką. Kreipdamiesi paminėkite kad informacija teikiama pridėti prie policijos pareiškimo PEPS-9920000031889.
Esu jums dėkingas. Nerijus Jukonis".
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1544583315705979&id=100004629760620

Jei tekste aprašomi įvykiai atspindėti tiksliai, tai sunku suvokti, kodėl trečiojo asmens filmuotus kadrus apie kelių eismo taisyklių pažeidimą policija pripažįsta ir naudoja kaip įrodymus ne tik surašydami administracinių nusižengimų protokolus ir nutarimus, bet ir teismuose, o čia, miško teršimo istorijoje, tokia filmuota medžiaga ne tik nepripažįstama kaip įrodymas, bet netgi traktuojama kaip šmeižtas teršėjų atzvilgiu!
Prašau Jūsų ištirti, ar tekste minimas policininkas nepažeidė teisės aktų, gindamas gamtos teršėjus ir darydamas spaudimą viešo intereso gynėjui N. Jukoniui.
Taip pat prašau suteikti moralinį palaikymą N. Jukoniui, kad mes visi žinotume, kad policija stoja ne teršėjų, ne pažeidėjų, o visuomeninių gamtosaugininkų ir viešo intereso gynėjų pusėn.
Atsakymą prašau siųsti man ir Nerijui Jukoniui el. paštu.
Pagarbiai
Seimo narys Naglis Puteikis 

Komentarų nėra: