2020-11-04

DĖL KREIPIMOSI Į SEIMĄ, KAD BŪTŲ PATIKRINTI VISŲ DELTUVOS PIETINĖS APYGARDOS APYLINKIŲ BALSAVIMO BIULETENIAI

Seimo nario Naglio Puteikio
Pranešimas žiniasklaidai.
2020 11 04
DĖL KREIPIMOSI Į SEIMĄ, KAD BŪTŲ PATIKRINTI VISŲ DELTUVOS PIETINĖS APYGARDOS APYLINKIŲ BALSAVIMO BIULETENIAI
Seimo narys, Centro partijos-Tautininkų pirmininkas Naglis  įregistravo pasiūlymą, papildantį Seimo nutarimą kreiptis su paklausimu į Konstitucinį Teismą antrąja dalimi, kuria prašoma kreiptis į Konstitucinį Teismą ne tik dėl Panerių-Grigiškių rinkimų apygardos rinkimų rezultatų, bet ir dėl Deltuvos pietinės apygardos, apimančios Ukmergės rajoną. Šioje apygardoje taip pat nustatyta šiurkščių Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų, kurie leidžia įtarti rinkimų rezultatų klastojimą.
Deltuvos pietinėje apygardoje Vyriausioji rinkimų komisija spalio 18 d. nustatė dviejų kandidatų porą, kurie spalio 25 d. dalyvavo pakartotiniame balsavime. Tačiau tarp antrąją ir trečiąją vietą užėmusių kandidatų buvo tik 139 balsų skirtumas ir šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai galėjo turėti poveikį šiam rezultatui. Vienoje iš apylinkių (Upninkų), kurioje VRK sutiko patikrinti biuletenius, buvo rasti pažeidimai, kurie antrąją vietą užėmusio kandidato nenaudai skiriasi net 17 procentų. Tačiau, nors įtarimų dėl neatitikimų buvo pateikta ir kitose apylinkėse, VRK atmetė Centro partijos-Tautininkų prašymą perskaičiuoti balsus visoje Deltuvos pietinėje apygardoje, kaip tas buvo padaryta kilus tokiems pat įtarimams Panerių-Grigiškių apygardoje.
Centro partija-Tautininkų pirmininkas Naglis Puteikis labai apgailestauja, kad VRK nesilaiko nei demokratinėms šalims būdingo principo perskaičiuoti balsus, kai kyla įtarimų dėl rinkėjų valios iškraipymo nustatant rinkimų rezultatus, nei Konstitucinio Teismo išaiškinimų, kuris dar 2012m. išvadoje įsakmiai nurodė, kad esant šiurkštiems Seimo rinkimų įstatymo pažeidimams VRK privalo nustatyti aplinkybes, leidžiančias paneigti prezumpciją, kad šiurkštūs rinkimų įstatymo pažeidimai (šiuo atveju - galimi klastojimai) galėjo turėti įtakos esminių rinkimų rezultatų nustatymui (šiuo atveju- dviejų kandidatų poros Deltuvos pietinėje rinkimų apygardoje, dalyvausiančių Seimo rinkimų pakartotiniame balsavime nustatymui). Naglis Puteikis taip pat pareiškė: „Seimo rinkimų įstatymas aiškiai nustato, kad esminiai rinkimų rezultatai turi būti nustatyti neginčijamai, o VRK rinkimų rezultatus privalo nustatyti tik išnagrinėjusi visus skundus. Šiuo atveju VRK mūsų partijos skundą atmetė po to, kai jau priėmė sprendimą dėl dviejų kandidatų poros nustatymo Deltuvos pietinėje apygardoje, o tai yra akivaizdus šiurkštus LR Seimo rinkimų įstatymo 88 straipsnio pažeidimas."
Centro partija-Tautininkai spalio 23 d. mėgino apskųsti VRK sprendimus ir jos neveikimą  Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau šis nurodė, kad VRK sprendimus po balsavimo pareiškėjai privalo skųsti Konstituciniam Teismui, pagal Seimo rinkimų įstatymo 85 str. 6 dalį kreipdamiesi dėl to į Lietuvos Respublikos Prezidentą arba Seimą. Kadangi praėjusią savaitę nebuvo šaukiami Seimo posėdžiai, tai Centro partija-Tautininkai su tokiu prašymu paklausti Konstitucinio teismo dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų du sykius kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą. Tačiau Prezidentas pirmą kartą prašymą atsisakė svarstyti motyvuodamas tuo, kad kreiptis su tokiu prašymu galima tik per 24 valandas po galutinio Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo (nors įstatymas nustato, kad privalu kreiptis ne vėliau kaip per 24 valandas, taigi, jis nedraudžia kreiptis iki Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo, ypač jei skundžiami pirmo balsavimo turo rezultatai). Antrą kartą Prezidentas Centro partijos-Tautininkų prašymą atmetė lapkričio 2d. motyvuodamas tuo, kad abejoja pareiškėjų argumentų pagrįstumu. Tačiau pagal įstatymą abejones dėl pareiškėjų argumentų pagrįstumo patvirtina arba paneigia Konstitucinis Teismas, o ne Prezidentas. Naglis Puteikis pakomentavo: „Prezidentas nėra teisminė institucija ir jis negali užkirsti politinėms partijoms teisę ginčyti VRK sprendimus dėl rinkimų rezultatų nustatymo. Dabar liko tik galimybė kreiptis per Seimą, kaip tai daroma ir dėl Panerių-Grigiškių rinkimų apygardos rezultatų. Tikiuosi Seimas mūsų nediskriminuos." 

Komentarų nėra: