2011-08-08

Atkurta bendra Lietuvos-Baltarusijos valstybė Litbelas?

Schemoje – Litbelo valstybės ribos 1919 m.

1919 turėjom bendrą valstybės darinį http://lt.wikipedia.org/wiki/Litbelas. Panašu, kad vėl turime:

http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/lietuvos_politika/ministerija_pasitarnavo_minskui/ arba http://tiny.lt/8ywm6v4

Argumentai šiam teiginiui pagrįsti:

1. LT mokesčių inspekcija teikia duomenis Baltarusijos spec.tarnyboms be teismo sprendimo ir be ministerijų žinios: „V.Stefanovičiaus teigimu... Baltarusijos pareigūnai yra apsilankę ir Lietuvos valstybinėje mokesčių inspekcijoje, kur gavo duomenų apie „Viasna" įplaukas į jos banko sąskaitas Vilniuje."

2. LT įsikūrę Skandinavijos bankai teikia duomenis Baltarusijos spec.tarnyboms be teismo sprendimo. Tiesa, su Teisingumo ministerijos leidimu, kuri tą leidimą duoda taip pat pažeisdami įstatymus, nes Baltarusijoje dar vyksta tik ikiteisminis tyrimas, vadinasi LT neprivalo teikti duomenų. Juokingiausia, ar graudžiausia tai,  kad pati TMpiktinasi tuo, kad bankai duoda duomenis Teisingumo ministerijai, kad ta persiųstų Baltarusijai:

Viceministras „T.Vaitkevičius kaltę bando versti bankams: „Bankai galėjo atsisakyti teikti tokią informaciją. Jei tai būtų teismo sprendimas - procedūra būtų privaloma". T.Vaitkevičiaus teigimu, Minskas prašė duomenų apie A.Beliackio asmeninę sąskaitą banke „DnB Nord", o iš banko SEB prašė analogiškos informacijos apie kitą „Viasna" aktyvistą - užvakar spaudos konferenciją surengusį V.Stefanovičių."

3. LT Teisingumo ministerija, teikdama duomenis Baltarusijos spec.tarnyboms be Baltarusijos teismo sprendimo (N.P.: vyko tik ikiteisminis tyrimas) pažeidinėja LT įstatymus ir tarpvalstybiniu susitarimus plius meluoja:

„Pagal galiojančius įstatymus į teisėsaugos institucijas pagalbos kreipiamasi tik tada, jei pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jei informacijos reikia jau vykstant teismo procesui, tokiu atveju kreipiamasi į Teisingumo ministeriją", - „Respublikai" sakė S.Slapšinskas.

Paklaustas, ar tikrai ministerija nenusižengė galiojantiems teisės aktams - priešingai, nei teigė prokuroras S.Sklapšinskas, atsakė į paklausimą dėl Baltarusijoje pradėto ikiteisminio tyrimo, o ne teisminio proceso, T.Vaitkevičius teigė, kad vadovavosi Lietuvos ir Baltarusijos sutartimi, pasirašyta dar 1992 metais."

2 komentarai:

Unknown rašė...

Litbelas būtų didesnė valstybė. Ir valdytų tandemas - Dalia su Luka.Gražu.

Naglis Puteikis rašė...

Gera pradžia - pusė darbo: atkurdami bendrą LT-BY valstybę Teisngumo ministerijas jau sujungėme - mūsiškė LABAI UOLIAI VYKDO BALTARUSIJOS spec.tarnybų užsakymus: Teisingumo ministerija kreipėsi į du bankus, kuriuose jie turėjo asmenines sąskaitas. ... „DnB Nord” informaciją suteikė iš karto, o SEB bankas neskubėjo pulti vykdyti prašymo – pasiteiravo ministerijos, kokiu teisiniu pagrindu jis turėtų tai daryti. Tuomet bankas sulaukė Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėjos Jūratės Gaidytės-Lavrinovič įpareigojimo pateikti informaciją. To bankui, pasirodo, jau užteko, kad įvykdytų ministerijos prašymą."
N.P.: taigi viceministras dar ir melavo - nuslėpė šią informaciją nuo visuomenės: delfi.lt/news/daily/lithuania/t eisingumo-ministerija-duomenu-ap ie-baltarusijos-zmogaus-teisiu-g yneju-pinigus-reikalavo-pasitelk usi-teisma.d?id=48385639