2011-08-04

DĖL ŽMONIŲ SAUGUMO UŽTIKRINIMO DANGĖS KRANTINĖSE

Viešas kreipimasis 2011 08 03

DĖL ŽMONIŲ SAUGUMO UŽTIKRINIMO DANGĖS KRANTINĖSE

Man labai gaila Dangės krantinėse per pastaruosius metus žuvusių keturių jaunuolių ir jų artimųjų - reiškiu artimiesiems užuojautą.

Nesuprantu komentatorių, kurie rašo, kad jiems gražu krantinės be turėklų, kad užsimušę neva patys kalti, kad nereikia saugoti apgirtusių žmonių (o kas nustatė, kad žuvę buvo apgirtę?) ir pan. Tokie komentatoriai ir žemiau išvardinti pareigūnai neturi širdies ir atjautos, nevykdo įstatymų ir savo pareigų.

Kitų uostų valdžios mano teisingai, kad atsitiktinių, nereikalingų žūčių ir susižalojimų būtų galima išvengti, jei ant stačių krantinių būtų turėklai (kaip ir ant balkonų, laiptinėse, tiltuose). Todėl būtina padaryti tą, ką daro kiti uostai - įrengti turėklus pavojingose vietose - tose, kur nukritę gali užsimušti, ar smarkiai susižaloti.

Jei visi suprantame, kad tik laiko klausimas, kada nuo tų krantinių vėl nukris, susižalos, ar neduokdiev žus žmogus, tai ko laukiame?

Be to, apsaugos nuo žūties priemonių reikalauja ir teisės aktai, kuriuos pažeidė žemiau išvardinti pareigūnai ir dėl kurių tiesioginės ir netiesioginės kaltės nuo pernai nukritę nuo šių neapsaugotų krantinių per metus jau žuvo 4 jaunuoliai:

Įstatymai neleidžia eksploatuoti įrenginių (tarp jų ir krantinių, jei jie nesaugūs), neleidžia jų eksploatuoti, jei nėra pasirašytas tinkamu ir SAUGIU naudoti aktas - taigi žmonės negalėjo būti leidžiami prie pavojingų krantinių, tačiau Klaipėdos m. Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vadovė Violeta Staskonienė) ir rangovas (UAB "Hidrostatyba" statybos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Biesevičius) į tai nekreipė dėmesio ir leido žmones prie pavojingų atbrailų - prie pat krantinių kraštų, kas ir sudarė sąlygas keturioms žūtims.

Įstatymai reikalauja įrengti turėklus, jei kritimo nuo atbrailos aukštis yra pavojingas susižalojimui ar gresia gyvybei, tačiau projekto vadovas Dainius Tirūnas nesutiko projektuoti ir įrengti turėklus, o seni, tvirti turėklai buvo išardyti. Tuo sukelta grėsmė lankytojų gyvybei.

Įstatymai reikalauja, kad tokie projektai būtų derinami ir leidimas darbams išrašomas tik gavus VISŲ kompetetingų institucijų suderinimus - tai nebuvo padaryta, tačiau tuometiniam miesto vadovui R.Taraškevičiui tiesiogiai paspaudus atsakingus pareigūnus, leidimas buvo išduotas, o darbai vykdomi pagal neteisėtą projektą. Maža to, jam paspaudus VĮ „Klaipėdos regiono keliai" atsiėmė savo raštą, kuriuo buvo AIŠKIAI įspėta, kad tiltelis bei krantinės be turėklų yra LABAI PAVOJINGOS.

Apie visas grėsmes žmonių gyvybei bei įstatymų pažeidimus, jei tiltelis ir krantinės bus eksploatuojami be turėklų ir kitų apsauginių priemonių ne kartą žodžiu ir daug kartų raštu esu informavęs visas valdžios įstaigas, tačiau niekas nekreipė jokio dėmesio, maža to – viešai tyčiojosi iš apsauginių priemonių reikalavimų ir vadino juos nereikalingu biurokratizmu. Nežiūrint į tai tol nesirašiau Pasukamojo tiltelio pripažinimo saugiu naudoti akto, kol nebuvo įrengti papildomi turėklai-trosai. Tačiau pareigūnų tyčiojimasis iš turėklų ant krantinių būtinumo ir toliau tęsėsi per masines informavimo priemones ir nesiliovė net po to, kai prieš kelias dienas lygai tokiu pačiu būdu kaip ir pernai nukritęs nuo krantinės ir nuo smūgio į apačioje buvusį pontoną žuvo ketvirtasis per metus jaunuolis.

Pagrindinės nuorodos į straipsnius ir jų komentarus:

http://puteikis.blogspot.com/2011/07/zuna-zmones-nes-valdzia-pasalino.html

http://www.ve.lt/naujienos/jura/krantines-regata-pasitiks-be-komisijos-palaiminimo-613928/

http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/danes-krantines-vis-dar-netinkamos-naudoti-367990

http://www.15min.lt/naujiena/miestas/klaipeda/rekonstruotos-danes-krantines-metus-naudojamos-be-palaiminimo-43-163251?pst=1#comm

Ypač makabriška ir ciniška, kad šioje patyčių grandinėj ypač aktyvus buvo Klaipėdos m. savivaldybės Kapinių priežiūros poskyrio Lėbartų kapinių vyr.specialistas Aurimas Mockus.

Šiandien (2011 08 03 d. ) per Balticum TV žinias kalbėjusi Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorė J.Simonavičiūtė pasakė, kad darbai buvo vykdomi pagal suderintą projektą, nors žinojo, kad tai netiesa. Ji pasakė, kad niekada anksčiau palei Dangės krantines nebuvo turėklų - tas taip pat netiesa, nes jos buvo kelis dešimtmečius palei Danę ir palei Klaipėdos piliavietės jachtų uosto krantines tol, kol neprasidėjo ši rekonstrukcija.

Vieną dalyką J.Simonavičiūtė pasakė TV žiniose teisingai - kad savivaldybės administracijai nė po vieno iš nelaimingų atsitikimų nei darbo inspekcija, nei policija, nei prokuratūra nepareiškė jokių pretenzijų, ar priekaištų dėl žmonių žūties, dėl apsauginių turėklų ir kt.apsaugos priemonių nebuvimo.

Vadinasi Klaipėdos teisėsaugos vadovai arba nevykdė jokių šių žūčių tyrimų, arba vykdė juos nusikalstamai aplaidžiai, nors žinojo apie aukščiau išvardintus įstatymų pažeidimus.

Vadinasi, prie 4 žuvusių žmonių žūties be aukščiau išvardintų reikia pridėti Klaipėdos darbo inspekcijos, Klaipėdos policijos, bei Klaipėdos prokuratūros vadovus,

Teisėsaugos vadovus raginu ir prašau vykdyti savo pareigas – ištirti žūties aplinkybes, nustatyti kaltus, nubausti juos, imtis priemonių, kad ateityje nepasikartotų žmonių mirtys ir sužalojimai prie krantinių dėl apsaugos priemonių nebuvimo.

Taip pat viešai kreipiuosi į visus aukščiau paminėtus pareigūnus – GAL JAU GANA MIRČIŲ KRANTINĖSE???: greičiau įrenkime (gražinkime į vietą) turėklus, pasirūpinkime kitomis apsaugos priemonėmis – tinklais, laipteliais, kopėčiomis nuo vandens, trosais, virvėmis palei vandens paviršių, gelbėjimosi ratais ir t.t.

Komentarų nėra: