2015-01-31

Klausimas portale http://skaidripolitika.org : kaip turėtų būti sutvarkyta savivalda Vilniuje, kad miestiečiai "iš apačios" galėtų realiai spręsti savo problemas?

Klausimas portale http://skaidripolitika.org : kaip turėtų būti sutvarkyta savivalda Vilniuje, kad miestiečiai "iš apačios" galėtų realiai spręsti savo problemas?

Klausia 2015-01-31 Danutė Blažytė-Baužienė:
Šiuo metu tarp miestiečių ir savivaldybės faktiškai nebeliko tarpinių grandžių. Kiek teko girdėti kandidatų pasisakymų apie savivaldos reformą, kuria būtų sukuriamas žemutinis savivaldos lygmuo, kalbama apie kaimo vietoves. O kaip šią problemą spręsti didžiuosiuose miestuose, tame tarpe Vilniuje?
2015-01-31Tema: Valstybės valdymas ir administracijaKategorija: SavivaldybėSavivaldybė: Vilniaus m. Skirta: Naglis Puteikis

Naglis Puteikis, Politinė partija „Lietuvos sąrašas":
Visoje ES tik LT neturi žemiausios rinkimų į savivaldą grandies. Varšuvos mieste, pvz. yra 18 žemesnio lygio savivaldybių, turinčių savo renkamas tarybas su savo merais, o virš jų - mieste tiesiogiai renkama visos Varšuvos taryba iš 60 narių ir miesto prezidentas.
Neišvengiamai ir LT turės grįžti prie tokio ar panašaus modelio (apylinkių tarybos - valsčiai su viršaičiais ir tiesiogiai atskirose vienmandatėse renkami miestų tarybų nariai buvo Seimo panaikinti 1994 metais. Tai didžiulė antidemokratinė kairių ir dešinių partijų klaida, nes visoje ES būtent pirminėje - žemiausioje savivaldos grandyje ugdosi viešo intereso gynėjai, bendruomenių lyderiai, kuriuos vėliau į aukštesnius rinkimus verbuoja partijos - taip atsirenkami geriausi bendrojo gėrio gynėjai, o ne pataikūnai, dėl kurių nuo 1994 metų pūna LT partijos).
Tokiam demokratinės - vakarietiškos kultūros savivaldos atkūrimui reikia Seimo daugumos - jos dabar nėra.
Ką daryti iki kol išrinksime bent 50 europietiškos savivaldos šalininkų į Seimą?
Tiesiogiai išrinkti merai gali:
  • teikti rezoliucijas savivaldybių taryboms - kad kreiptųsi į Seimą, 
  • organizuoti konferencijas, įtraukiant mokslininkus, visuomenės atstovus, 
  • naudoti LT savivaldybių asociaciją kaip spaudimo priemonę Seimo nariams, 
  • organizuoti akcijas prie Seimo, 
  • atkurti seniūnijas (nedidindami administracinio aparato, o jį decentralizuodami), 
  • skirti daugiausia gyventojų balsų surinkusius seniūnus tik po visuotinės tos seniūnijos gyventojų apklausos: yra daug straipsnių Vietos savivaldos įstatyme, reglamentuojančių tokias apklausas, bet diktatūrinės ir nomenklatūrinės partijos tyčia tuo nesinaudoja, kad galėtų valdyti vienasmeniškai), pvz. Klaipėdos liberalai piktybiškai jau daug metų nerengia visuotinės apklausos dėl nerūšiuotų šiukšlių deginimo, nors turi 1/4 savivaldybės tarybso narių kreipimąsi - o pagal minėtą įstatymą tokiu atveju PRIVALO RENGTI - bet Klaipėdos liberalai žiūri liberaliais, t.y nusipjauna į įstatymą.
Taip pat galima organizuoti visuomeninių patarėjų tarybas prie seniūnijų įtraukiant aktyvius bendruomenių žmones - kol Seimas subręs (susibrandins, bus prispaustas ir t.t. atkurti žemiausią savivaldos grandį).

Komentarų nėra: