2015-05-08

Alfonsas Brazas: šiluma Vilniuje neatpigs dar bent kokius 2-3 metus, gal net brangs, nes panaikinta PVM lengvata.

N.P.: Puiki Alfornso Brazo analizė - viskas kaip pirštu į akį. Tik dar nuo savęs pridėčiau, kad tas Vyriausybės partneris statant naujas kogeneracines jėgaines greičiausiai bus "Fortumo" koroporacija (Brazas kritikuoja ir Majauską) - http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/nuomones/alfonsas-brazas-vilniaus-silumos-ukis-situacija-ir-perspektyvos-18-501942 :

"A.Brazas: ...šiluma Vilniuje neatpigs dar bent kokius 2-3 metus (daugiausia dėl brangių dujų iš Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo).
Ateinančius du šildymo sezonus už šilumą vilniečiams teks mokėti net brangiau negu kad mokėjome šią žiemą, nes nuo liepos 1 d. panaikinama PVM lengvata šildymui.
Tokia yra objektyvi tiesa, kad ir ką bečiulbėtų įvairūs politikai.
Pastaba – jeigu šiemet (bei kitąmet) bus pastatytos numatytos (pastatyti) „Danpower Baltic" biokuro (medienos biomasės) katilinės, šiluma artimiausiu metu vilniečiams pabrangs mažiau arba, gal, ir iš viso nepabrangs.
Šiluma Vilniuje atpigs tik po 2-3 metų, kai UAB „Lietuvos energija" įsteigta UAB „Vilniaus kogeneracinė jėgainė" pastatys numatytas dvi kogeneracines jėgaines:
~ 71 MW bendro galingumo – kūrenamą atliekomis (kietuoju atgautuoju (iš atliekų) kuru);
~ 244 MW bendro galingumo – kūrenamą medienos ir kita biomase.
Numatomas šių 2-jų jėgainių šiluminis galingumas ~ 225 MW.
Šiluma Vilniuje atpigs tik po 2-3 metų, kai UAB „Lietuvos energija" įsteigta UAB „Vilniaus kogeneracinė jėgainė" pastatys numatytas dvi kogeneracines jėgaines.
Taigi įjungti dujomis/mazutu kūrenamus katilus, pastačius šias jėgaines, reikėtų tik per pačius šalčiausius mėnesius.
Tačiau noriu pažymėti, kad Vilniaus savivaldybės politikai dėl šių dviejų kogeneracinių jėgainių bieko nesprendžia (nes viskas jau yra nuspręsta Vyriausybėje bei UAB „Lietuvos energija") – tad būtų gerai, kad jie (kaip kad M.Majauskas) tiesiog tuščiai neaušintų burnų, nes jie šiuose reikaluose tiesiog niekuo dėti.
Išvada – nuo savivaldybės politikų „oro drebinimo" akcijų (t.y. nuo panašių rašliavų, kaip kad šiame straipsnyje paminėtas M.Majausko skelbimas ant savosios FB sienos) šilumos kaina nepriklauso. Taigi, būtų daug geriau, jeigu jie užsiimtų kuo nors tikrai naudingu..."


1 komentaras:

Edvinas rašė...

kai turi savo krosnelę pasidaręs, tai nebijai ir jokių pabrangimų. pasižiūrėkit patys ką galit pas save įsirengti zyz24.lt