2017-03-30

Kultūros paveldo departamentas užuot saugojęs paveldą, konsultuoja kaip saugomose teritorijose statyti plačiau ir aukščiau.

Tokiu būdu Kultūros paveldo departamentas (toliau - KPD) tampa korporacijų tarpusavio kovų įrankiu. Žemiau pateiktoje nuorodoje aprašoma situacija su LIDL-u - tokios kovos, kurioje Kultūros paveldo departamentas neišlaikė egzamino ir užuot pasakęs, kad buvęs Policijos pastatas Vilniuje Giraitės gatvėje nėra paveldas, įsivėlė į verslo kovas, tyčia trukdydamas LIDl-ui. O trukdė bandydamas įtraukti naujovišką, paveldo verčių neturintį pastatą į vertybių registrą.
Toks KPD elgesys, kuriuo stabdomos investicijos NE PAVELDO TERITORIJOJE naudingas LDL-o konkurentams - kitiesm didiesiems prekybos tinklams (http://www.delfi.lt/verslas/nekilnojamas-turtas/baigesi-keliu-policijos-pastato-istorija-griovimas-baigtas.d?id=74210042)

Tuo tarpu kitoje situacijoje KPD elgėsi atvirkščiai - užuot PAVELDO TERITORIJOJE riboję didelių naujų tūrių (RIMI prekybcentrio autobusų stoties vietoje) statybą, kurią organizuoja Darius Nedzinskas, Trakų senamiestyje, jie D.Nedzinsko norus vykdydami paminklosauginius reikalavimus mažino, o dalyje net visai naikino, neteisėtai ir slapta nuo visuomenės sumažindami Trakų senamiesčio teritoriją.

Tokiu būdu KPD nevykdo savo misijos – nesaugo paveldo, o rūpinasi korporacijų pelno gausinimu – kad kuo aukščiau ir plačiau galėtų statyti paveldo teritorijose. Tad prijunkime juos prie Ūkio ministerijos, arba panaikinkime visai. Juk verslininkai statybų didinimui samdo advokatus ir architektus, kodėl valstybė turi mokėti dar papildomai algas paminklosaugos tarnautojams, kurie savo patirtį naudoja ne pavedlo apsaugai, o pastatų didinimui pavedo teritorijose. Sutaupykime - perduokime KPD funkcijas Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų tarnybai, kuri savo misiją – saugoti aplinką ir kraštovaizdį vykdo žymiai principingiau.

Komentarų nėra: