2017-03-29

Kaip D.Nedzinskas el.paštu su šypsenėle nurodė viceministrui R. Augustinavičiui naikinti paminklosauginius ribojimus RIMI slype.

Generalinės prokuratūros prašoma panaikinti galimai neteisėtą buvusio Trakų raj. savivaldybės administracijos direktoriaus, dabar Seimo nario Jono Liesio įsakymą dėl sklypo, kurio teisinę apsaugą laiške viceministrui R. Augustinavičiui prašė panaikinti D. Nedzinskas.

Susipažinęs su 2017 m. kovo 24 d. Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai pateiktu Trakų istorinio nacionalinio parko (toliau – TINP) direkcijos prašymu ginti viešąjį interesą, Seimo narys Naglis Puteikis atkreipia dėmesį, kad vienas iš prašymų yra susijęs su Seimo nariu Jonu Liesiu, aktyviai remiančiu verslininko Dariaus Nedzinsko planus rekonstruojant autobusų stotį ties įvažiavimu į Trakus pastatyti „Rimi" –  eidamas Trakų raj. savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas J. Liesys savo įsakymu galimai neteisėtai pakeitė sklypo, esančio Vytauto g. 88, Trakuose, naudojimo būdą, taip sudarydamas sąlygas įgyvendinti su Trakų senamiesčio išsaugojimo tikslu nesuderinamus verslininko norus.

TINP direkcija nurodo, kad Trakų raj. savivaldybės administracijos direktoriaus J. Liesio 2016 m. birželio 15 d. įsakymu Nr. P2-636 minėto sklypo naudojimo būdas buvo pakeistas iš „vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijų" į „susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų teritorijas". Toks pakeitimas prieštarauja tame pačiame įsakyme nurodytų TINP planavimo schemos ir Trakų miesto bendrojo plano sprendiniams: pagal bendrąjį planą sklypas Vytauto g. 88 priskirtas „užstatytai senamiesčio teritorijai", o pagal TINP planavimo schemą patenka į Trakų urbanistinį draustinį, kuriam parengtas specialusis planas – „XV-XX a. architektūros ir urbanistikos paminklo Trakų senamiesčio regeneravimo projektas. Tvarkymo ir naudojimo režimo projektas", o juo šiam sklypui nustatyti zonos D" reikalavimai – savitumo išsaugojimas, gyvenamosios funkcijos išlaikymas ir limituota užstatymo evoliucija", tikslas „išsaugoti užstatymo struktūros elementus, sudaryti istorinio užstatymo foną, riboti teritorijos užstatymo intensyvumą".

Kadangi Trakų raj. savivaldybės administracijos direktoriaus J. Liesio įsakymas sudarė sąlygas sklype, esančiame Vytauto g. 88, planuoti susisiekimo ir inžinerinių komunikacijų aptarnavimo objektų statybas, nors aukščiau nurodyti dokumentai to neleidžia, TINP direkcija paprašė Generalinės prokuratūros patikrinti šio įsakymo teisėtumą ir, esant pagrindui, inicijuoti jo panaikinimą.

Seimo narys N. Puteikis atkreipia dėmesį, kad internete paviešintas (http://lietuvos.link/d-nedzinskas-viceministrui-r-augustinaviciui-butu-idealu-iki-antradienio-susitikimo-tureti-direktores-varnaites-isakyma-bandysime-dirbti-toliau/) 2017 m. sausio 24 d. elektroniniu paštu nusiųstas D. Nedzinsko laiškas kultūros viceministrui Renaldui Augustinavičiui, kuriame D. Nedzinskas pageidauja „iki antradienio" turėti Kultūros paveldo departamento direktorės D. Varnaitės įsakymą dėl teisinės apsaugos panaikinimo tam pačiam sklypui, esančiam Vytauto g. 88.

D. Nedzinsko laiške viceministrui R. Augustinavičiui rašoma:  

 

"Sveiki Renaldai,

Persiunciu jums advokato isvada del TINP taikomo isakymo Nr. 71 statuso.

Esme yra, kad sis isakymas nera ir negali buti laikomas specialiuoju planu ir tokio statuso neturi. Todel siekiant greitai isspresti situacija su TINP direkcija del sklypui Vytauto g. 88 taikomo D zonos rezimo, reiketu KPD direktores isakymo, kuriuo butu panaikinamas D zonos rezimas sklypui.

Siuo klausimu diskutavau su KPD direktores pavaduotoju A.Skaisciu ir jis pazadejo su ja pakalbeti.

Taip pat rytoj susitinkame su advokatu ir gerb. Regina Jaskeleviciene bei KM teisininkais.

Pagal teisine puse atrodo, kad galimas labai greitas ir efektyvus sprendimo budas.

Butu idealu iki antradienio susitikimo tureti direktores Varnaites aiskia pozicija arba net ir pati isakyma.

Bandysime dirbti toliau:)

Pagarbiai, Darius Nedzinskas"

Seimo narys N. Puteikis informuoja, kad Kultūros ministrė Liana Ruokytė Jonsson dar nepateikė atsakymo į jo prašymą pateikti viceministro R. Augustinavičiaus ir kitų tarnautojų susirašinėjimą su projekto vystytoju D. Nedzinsku, tariantis, kaip sušvelninti paveldosaugos reikalavimus kultūros ir gamtos paveldo požiūriu ypatingai jautrioje vietoje. Kol kas nepateiktas ir atsakymas į prašymą nušalinti viceministrą R. Augustinavičių nuo klausimų, susijusių su „Iki", „Rimi", D. Nedzinsku ir jo organizuojama prekybos centro statyba Trakuose bei apskritai su Trakų istoriniu nacionaliniu parku, nes iš jau anksčiau paskelbtos Kultūros ministerijoje įvykusio posėdžio stenogramos akivaizdu, kad jis palaiko labai gerus asmeninius santykius su D. Nedzinsku ir darė spaudimą Trakų istorinio nacionalinio parko direktoriui taip, tarsi būtų ne už paveldo apsaugą atsakingas kultūros, bet ūkio viceministras ir siektų sudaryti sąlygas kraštovaizdį darkančioms privataus komercinio objekto statyboms, užuot atlikęs savo kaip kultūros viceministro pareigas, t. y. saugojęs Trakų istorinį kraštovaizdį.

Seimo nario Naglio Puteikio padėjėja-sekretorė Rasa Kalinauskaitė, 

Komentarų nėra: