2008-03-27

Kaip tarnautojai virsta „tranautojais“ ir „valdininkais“

Kiek Seimo narys už jam skirtą 6000 Lt „vokelį“ gali nusipirkti trintukų?

Piešinyje pavaizduota (iš kairės į dešinę): motinėlė [N.P.: Seimo narys 6000-šešiatūkstantinininkas?], bitė darbininkė [N.P.: mokytoja?] ir tranas [N.P.: na patys, manau, susiprasite perskaitę tekstą žemiau].

Besigilindamas i švietimiečių problemas netyčia internetiniame laikraštyje „ Lietuvos profsąjungos“ suradau profsąjungų blog‘ą , o jame - nuostabų Gintaro Grajausko kūrinį, kurį pasirodo, įkvėpė garsioji Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos V.Kazakauskienės frazė apie tai, kad tik tie mokytojai yra tikrieji, kurie nestreikuoja.

Ką gi, liek tik pasidžiaugti, kad rašytoją Gintarą Grajauską tai įkvėpė tikrai genialiam kūriniui.
Pacituosiu keletą vietų:
„...jei manęs kas paklaustų, atsakyčiau: mes visi – kultūrininkai, švietimiečiai – visada būsime mažąja raide. Didžiąja mus įrašys gal tik ataskaitose Briuseliui.“

O čia apie trintukus – absoliučiai genialiai:

„Žinote, kiek gauna mūsų išrinktieji Tautos tarnai kanceliarijos išlaidoms? Taip taip, teisingai supratote – pieštukams, trintukams, sąvaržėlėms ir kitokiai biurokratinei bižuterijai. Gauna daugiau nei 6000 litų. Kas mėnesį. Kiekvienas. Į rankas. Irgi, beje, biudžetininkai – kaip ir tie blogieji mokytojai, kurie kažkodėl drįsta streikuoti. Tik seimūnai daug ramesni – neteko girdėti, kad nors vienas staiga būtų pareiškęs, jog kanceliarinėms išlaidoms jam Valstybė moka per daug. Tikrieji piliečiai, ištikimi patriotai - tie tai jau tikrai niekada nestreikuos.Na, suprantama. Labai jau nemažai už tą sumą išeina visokios kanceliarijos. Tų trintukų – galima trinti ir trinti, į valias.“

(Nuoroda į „Klaipėdos“ dienraščio puslapį, kuriame pirmą kartą ir buvo paskelbtas šis juodojo humoro elegantiškas kūrinėlis - čia ; įdedu šią nuorodą dėl komentarų).

O aš ta proga taip pat „įsikvėpiau“ ir parašiau savojo amato „kūrinį“ – dar kartą, bet jau tiesiogiai paprašiau V.Kazakauskienės, kad atsiprašytų streikuojančių mokytojų (2008 03 21 d. paklausimo tekstas – čia).
Gal tokiu būdu ir darau nusikalstamą veiką rašytojų atžvilgiu – nebus kas įkvepia granauskus, neskaitysim tokių apysakų (juk taip viskas gyvenimiška, gal Gintaro kuris iš tėvų - mokytojai?)

Bet iš kitos negalima leisti valstybės tarnautojų tarpe chamizmui leisti laisvai plisti. Nes nebaudžiamas jis kaip vėžys užkrečia vis daugiau tarnautojų (nuo žodžio „tarnauti“) ir jie mutuoja arba į „tranautojus“ (nuo žodžio „tranas“), arba į „valdininkus“ (nuo žodžio „valdyti“, o ne „tarnauti“).

Taip pat paprašiau, kad administracijos direktorius A.Každailevičius pradėtų dėl tokių V.Kazakauskienės kalbų tyrimą, nes jei valstybės/savivaldybės tarnautojas pažeidžia etikos taisykles, patvirtintas Vyriausybes nutarimu, tai jis automatiškai pažeidžia ir Valstybės tarnybos įstatyme 3 straipsnyje reglamentuotus valstybės tarnautojo etikos principus, o už tai jam gresia nuobauda.

Komentarų nėra: