2008-03-27

Viešumu bandysime tramdyti adrenalininius "šumacherius" Klaipėdos gatvėse

Videokameros + viešumas = mažesni greičiai miesto centre?

Vakar Miesto ūkio komitete išėjome (išvažiavome?) į finišo tiesiąją dėl informacijos apie "šumacherius" viešinimo.

Pavyks, nepavyks sumažinti lakstančius? Pabandysim, pamatysim.

Kitą pirmadienį svarstysime galimybę skelbti ir vardus bei pavardes tų pažeidėjų, dėl kurių įsiteisėjo arba teismo sprendimas arba nutarimas dėl baudos skyrimo, jei jį surašė policijos pareigūnas.

Įdedu "Klaipėdos" žurnalistės Giedrės Balčiūtės straipsnio, kuriame detaliai aprašytas mūsų sumanymas, pradžią ir tęsinio nuorodą.
Stebina Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Sinkevičiūtė: "...pašnekovė priminė, kad pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymą tokie duomenys turi būti renkami tik apibrėžtais ir teisėtais tikslais, nustatytais prieš juos renkant. Esą neaišku, kokiais tikslais Klaipėdos savivaldybės interneto puslapyje būtų skelbiami greitį viršijusių asmenų automobilių numeriai."
Ar jau taip ir neaišku, kokiais tikslais? Greičio didinimo, asmens privatumo stiprinimo, demokratijos vystymo, savivalės skatinimo, bendruomenių naikinimo, sužeistų ir žuvusių nuo įstatymus ir kelių eismo taisykles pažeidinėjančių didinimo?

Pacituosiu žemiau pateikiamo straipsnio du priešingus komentarus:

Let's
2008 03 27 10:20
Tipo bus top 10 greiciausiai vaziavusiu. gerai sugalvojo, pramoga tiek vairuotojams tiek tiems kas seks naujausius rekordus. galetu kas savaite apdovanot greiciausiai vaziavusi 10 000 litu. Menesio pabaigoje galima butu isrinkti greiciausia menesio vairuotoja. O metu pabaigoje visi greiciausi menesio vairuotojai kaip galima dazniau tures pazeidinet greiti kad iskovot pagrindini priza - kelione i Klaipedos juru muzieju.


NU IR KAS, KAD PASKELBS?
2008 03 27 10:18
Dundukams bus garbės reikalas patekt į durnių sąrašą. savivaldybė prisigalvos visokio šūdo, kad tik nespręsti problemos. sodinti avigalvius reikia. ir atiminėti automobilius kaip potencialius žudymo įrankius. ir baudas nerealias. o iš baudų policijos gerbūvį kelti. tada policija pati išspręstų kyšių problemą.bet ką tu šitoje bananų valstybėje nuveiksi.... kai teisėsauga ir teisėtvarka mazgotės lygio...

Uostamiesčio kelių erelius baus viešumas

Giedrė Balčiūtė, "Klaipėda"
2008 kovo mėn. 27 d. 09:57

Klaipėdos politikai sugalvojo dar vieną kovos su leistiną greitį viršijančiais vairuotojais būdą. Pažeidėjų pavardes siūloma skelbti viešai. Iki šiol stacionarių greičio matuoklių užfiksuoti duomenys būdavo slapti. Tačiau dabar nuspręsta juos viešinti Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje.
Gali būti, kad jau šią ar kitą savaitę atsivertę šį tinklalapį galėsime sužinoti, kas ir kokiais greičiais mėgsta palakstyti miesto gatvėmis.
„Iš pradžių bus skelbiami tik pažeidėjų automobilių valstybiniai numeriai, automobilio markė, pažeidimo data ir koks radaras tai užfiksavo. Greičio matuoklių padarytos automobilių nuotraukos skelbiamos nebus“, – žadėjo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis.

Žodį tars juristai

Ateityje gali būti skelbiami ir prasižengėlių vardai bei pavardės. Kol kas ši iniciatyva derinama su savivaldybės Juridiniu skyriumi aiškinantis, ar tai teisiškai galima.
M. Poimanskis žadėjo, kad iš pradžių bus skelbiami tik žymiai – 30 ir daugiau kilometrų per valandą – leistiną greitį viršijusių vairuotojų duomenys. Esą darančiųjų mažesnius pažeidimus vairuotojų yra labai daug. Tad tokios plačios informacijos paskelbimas neduotų didelio efekto.
Be to, viršijusių leistiną greitį mažiau kaip 30 kilometrų per valandą prasižengimas nėra toks didelis.

Skelbtų teismo sprendimus
Idėjos viešinti leistiną greitį viršijusių vairuotojų vardus ir pavardes iniciatorius yra Klaipėdos tarybos narys Naglis Puteikis.
Idėja kilo po pokalbio su policijos atstovu, kuris sakė, kad uostamiestyje yra daugybė pažeidėjų, viršijusių leistiną greitį.
Pastebėjus, kad paviešinus pažeidėjų asmens duomenis savivaldybės tinklalapyje, gali būti pažeistas asmens duomenų įstatymas, N. Puteikis samprotavo: „Jeigu baudos skiriamos už greičio viršijimą, teismo sprendimas būna viešas ir jis yra skelbiamas. Jei skelbiame informaciją iš teismo sprendimo, mes nieko nepažeidžiame. Skelbtumėme tik įsiteisėjusius teismų sprendimus“.
Politikas neslėpė, kad jau kitame Miesto ūkio komiteto, kuriam jis vadovauja, posėdyje bus svarstoma, ar atsiras galimybė paskelbti ir pažeidėjų vardus bei pavardes.

Pasisaugotų nutrūktgalvių
N. Puteikis nemano, kad paskelbti duomenys išgąsdintų nutrūktgalvius. Taip pat ir kitiems eismo dalyviams, pastebėjusiems, kad greta važiuoja mėgstantis greitį viršyti asmuo, esą būtų galima bent kažkiek pasisaugoti.
„Jeigu važiuodamas pamatysiu automobilio numerį, kuris man įsiminė, laikysiuosi atokiau nuo tokios mašinos ir jausiuosi saugesnis. O pastebėjęs, kad ji viršija greitį, paskambinsiu policijai ir pasakysiu, kad tas žmogus vėl viršija greitį“, – kalbėjo idėjos viešinti pažeidėjus iniciatorius.
Pašnekovo nuomone, asmens duomenų įstatymas turi ginti įstatymo besilaikančius piliečius, o jų nesilaikantys turi būti paviešinti.
Toliau straipsnio tęsinys delfyje arba "Klaipėdos" dienraštyje.

Šia tema rašė ir "Vakarų ekspresas" (Kelių ereliams - viešumo vėzdas) ir "Klaipėda. 15 minučių"
(Greičio mėgėjus tramdys viešumu). Pastarojoje publikacijoj Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovai išsako dar "įdomesnių" ir keistų argumentų, ginančių žmonių žalotojus, pvz.: "...Kitiems tikslams duomenys negali buti naudojami, pavyzdžiui, del visuomenės informavimo, administracinių teisės pažeidimu prevencijos. Net jei neviešinama pavardė, automobilių numerių taip pat negalima skelbti, nes pagal juos galima atsekti savininko tapatybę", - aiškino R.Sinkevičiūtė."

Komentarų nėra: