2009-04-21

Ko Lietuvos biudžete labiausiai trūksta

Karikatūra publikuojama autoriaus sutikimu www.daukantas.com

Žodis bibliotekininku išskrenda, bankininku sugrįžta

Sunku kandidatams į įvairius deputatus kiekvienai auditorijai įtikti. Esu pakankamai kandidatavęs ir pasimokęs, kad neatsargus žodis žvirbliu (pvz. bibliotekininku, darbininku) išskrenda, tačiau liūtu (oligarchu, ar bankininku) sugrįžta.

Dažnas kandidatas pasakoja tai, kas sėdintiems salėje patinka. Bet jei salėje sėdi žurnalistai, tai rizikuoji priešingoje auditorijoje sulaukti nemalonių klausimų.

Štai klasikinis pavyzdys iš naujausios istorijos:

Eurokomisarė: progresiniai mokesčiai – socialinio teisingumo iliuzija

Jomilė Juškaitė, www.lrt.lt, www.delfi.lt 2009 balandžio mėn. 21d.

Pasak eurokomisarės Dalios Grybauskaitės, socialinis teisingumas progresiniais mokesčiais nebūtų pasiektas. Antradienį ji dalyvavo diskusijoje su Pramonininkų konfederacijos nariais, kurie planuoja susitikimus su visais kandidatais į prezidentus. Paklausta apie progresinių mokesčių klausimą, D. Grybauskaitė jį pavadino „socialinio teisingumo iliuzija".„Tų, kurie gyvena iš kapitalo, nepalies progresiniai mokesčiai [...] Socialinį teisingumą galima pasiekti kitomis priemonėmis, o ne teisingumo burbulais", - teigė D. Grybauskaitė."

Kaip čia dabar: progresiniai mokesčiai - teisingumo burbulai? Tikiuosi, kad kandidatė tikrai taip negalvoja.

Įsivaizduoju, kad D.Grybauskaitė norėjo pasakyti, jog apmokestinus didesnes algas didesniais mokesčiais oligarchai nustos jas sau mokėti. Jie tokiu atveju vietoj algos išsimokės sau didesnius dividendus. Dividendai - išmoka akcininkui nuo įmonės pelno susimokėjus pelno mokesčius. Jie apmokestinami vienodu tarifu. Kad ir kiek jų oligarchas sau išsimoka, vis tie patys mokesčiai, nes jie nedidėja. Tarsi ir naudingiau mokėtis dividendus, nei algas, jei pernelyg dideli progresiniai algų mokesčiai.

Bet yra kategorija turtingųjų, kurie dividendų negauna ir greičiausiai negaus, o bus ir toliau priversti „kentėti" pragyvenimą iš algos.

Tai valstybės kontroliuojamų įmonių vadovai, pavaduotojai, bankininkai, vienas kitas privačios kompanijos, pvz. Leo LT , Jūrų Leo KLP, Klaipėdos vanduo, Klaipėdos energija valdybos narys, ar samdomas direktorius, kuris gauna 20 - 45 000 Lt per mėnesį.

Ar iš tikrųjų būtų mažiau teisingumo, jei jie mokėtų didesnius mokesčius nuo šių sumų, nei mes. Ypač valdiškų ir pusiau valdiškų įmonių vadovai, bei bankininkai: vienas pažįstamas verslininkas sakė, kad vakar Švedijoje palūkanos buvo 1,5 proc., o Lietuvoje jam bankas ką tik paskolino eurus už 9 proc.palūkanų.

Ir dar – visi kritikuojantys progresinius ir nekilnojamojo turto mokesčius akcentuoja, kad biudžetas nuo to neišloš, arba tai per mažos sumos. Ir kažkodėl visada gąsdina, kad jei bus progresiniai, tai būtinai nuo 2 tūkst. Lt. algos. O kodėl ne nuo 10 tūkst.Lt ?

Ir kaip neišlos biudžetas, jei tokie keliasdešimttūkstantininkai sumokės kiekvienas po kelis tūkstančius Lt per mėnesį mokesčių daugiau? Per maža suma susidarys? Na ir kas, kad per maža suma. Bet vis daugiau, o ne mažiau.

Laisvosios rinkos institutas gąsdina, kad neapsikentę tokio drastiško savo algos sumažinimo tokie specialistai pabėgs į užsienį? Kas pabėgs? Bankininkai, Registrų centro vadovas, Leo LT valdybos nariai, Klaipėdos vandenų/energijos/autobusų parko direktorius? Tegu bėga. Kitas skandinavas, ar lietuvis mielai į jo vietą stos ir tuos didesnius mokesčius sumokės ir dar, skirtingai nei dabartiniai tokie vadovai, Vyriausybei ir Seimui ačiū pasakys, kad leidžia tiek daug per mėnesį uždirbti.

Bet kokiu atveju tokiuose padidintuose mokesčiuose turtingiesiems jokių iliuzijų ar burbulų nematau. Gal buhalterinis balansas ir labai nežymiai pasikeistų, užtat biudžete bet kokių atveju atsirastų daugiau to, ko ten labiausiai trūksta ir ko joks bankas ar Tarptautinis valiutos fondas negali mums paskolinti - teisybės ir teisingumo.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O kaip progresiniai mokesčiai dera su konservatoriškąja ideologija?
Sutinku, kad viešojo kapitalo įmonių ar institucijų vadovai gauna per daug, bet ar progesiniais mokesčiais tai reikia išlyginti abejoju.

Naglis Puteikis rašė...

Kol kas neradau niekur parašyta , kad konservatorių ideologija nenumato progresinių mokesčių. Daug kur valdo tokios krypties partijos, tačiau ten yra tokie mokesčiai. Jų nėra tik Rumunijoj, Lietuvoj ir Rusijoj. Apie tai nutyli Laisvos rinkos institutas, kuris jau 20 metų nenuilstamai plauna mums smegenis, kad negalima nei progresinių mokesčių, nei mokesčių už antrą, trečią ir kitus butus.

Anonimiškas rašė...

Drįstu priminti gerbiamam Anonimui, kad TS-LKD yra ne tik konservatyvioji, bet ir krikščioniškai demokratinė partija, o pastaroji ideologija pasisako už progresinius mokesčius. Pritariu ponui Nagliui, nors kartais jo stilius ar metodai man ir nepriimtini, tačiau šiuo klausimu su juo sutinku 100 procentų. Taip pat pritariu nuomonei ir dėl "Laisvosios" rinkos instituto, kad ši įstaiga reikalinga tik kaip smegenų plovykla naudojanti perpuvusio liberalizmo "miltelius"