2009-04-08

Tebeslepiamos politikų ir valstybės bei savivaldybių kontroliuojamų įstaigų vadovų algos

Įstatymas yra, bet jo nesilaiko valdžia

Seimo nariai bando paviešinti politikų ir valstybės bei savivaldybių kontroliuojamų įstaigų vadovų algas, bet jiems tai niekaip nesiseka. Kasmet jie mums džiaugsmingai praneša, kad dabar jau tikrai paskutinį kartą taip pataisė ar kitaip paremontavo mūsų smalsumo patenkinimui trukdančius įstatymus, kad dabar jau viską apie tas algas žinosime.

Tačiau kaip nežinojome, taip ir toliau nežinome, kiek gi pinigų brutto ar netto per mėnesį uždirba mūsų išrinktieji. Kaip ir jų paskirtieji ir praktiškai niekam neatskaitingi kokio nors Ginklų fondo, Registrų centro, Kadastrų komiteto, Klaipėdos vandenų, Kretingos energijos ir Gargždų autobusų parko vadovai, kitų miestų bei rajonų analogai. Ir jų pavaduotojai, kurių yra ne mažiau 7-ių ir dar kiekvienas jų turi po valdišką „tačką", kuriomis „unlimited" naudojasi nuo ryto iki vakaro ir kurių pagrindinis tikslas – nuvežti viešųjų paslaugų teikėją iki namų į darbą ir atgal.

Tai kas čia darosi? Kas tas nenaudėlis, kuris seimo narių geležinę valią paverčia pelenais?

Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Vyriausybės plėsdamas tą informacinę visuomenę šiandien pranešė:

„Nors Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatyme numatoma, kad minėtos institucijos ir įstaigos privalo teikti informaciją apie darbuotojų darbo užmokestį, tačiau šiuo metu galiojanti Bendrųjų reikalavimų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėms aprašo redakcija nėra su šiuo įstatymu suderinta. Todėl dabar valstybės ir savivaldybių institucijos neprivalo skelbti informacijos apie darbo užmokesčius."

Kaip matote kažkoks priešpaskutinis pagal valstybės tarnautojų rangą klerkas, kuris tvarko valdiškų internetinių svetainių apyrašus, užsispyrusiai neperkelia į tą apyrąšą vieno sakinio iš įstatymo.

Ir nors tu  jam kuolą ant galvos tašyk.

Net jei pavyktų jį įveikti, į jo vietą tuojau stos kitas, kuris sudėjo daugiau slaptumą užtikrinančių saugiklių, pvz. „Jei įstaigoje yra vienintelis darbuotojas, užimantis atitinkamą pareigybę, darbo užmokestį numatoma pateikti tik gavus jo sutikimą, teigiama projekte..."

Suprantame, kad vadovas – vienintelis, ir jo pirmasis pavaduotojas – taip pat vienintelis. Ir t.t. Todėl kiek uždirba ministerijos vairuotojas - sužinosime,  tačiau kiek uždirba Seimo pirmininkas, ministras, ministerijos kancleris, Valstybės turto fondo, Turto banko, Turto centro ir pan. įstaigų vadovai  - didelė paslaptis. Nes įstatymai sau, o apyrašai – sau.

O po to mums Laisvinamosios rinkos ekspertai drįsta aiškinti, kad progresiniai mokesčiai – blogis. Kai nežinai, kiek kas uždirba, tai bepigu tokius niekus skleisti.

Bejėgis Seimas, bejėgis.

 

Interneto svetainėse siūloma viešinti valdininkų atlyginimus

BNS 2009 balandžio mėn. 7d. 11:00 Trečiadienį Vyriausybės posėdyje bus siūloma valstybės ir savivaldybių institucijų darbuotojų atlygius skelbti tų institucijų interneto svetainėse.

Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) prie Vyriausybės parengtame nutarimo projekte numatoma, kad valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos, įmonės, viešosios įstaigos, kurių bent viena iš dalininkių yra valstybė ar savivaldybė, akcinės bendrovės ar uždaros akcinės bendrovės, kuriose valstybei ar savivaldybei priklauso daugiau kaip 50 proc. balsų visuotiniame akcininkų susirinkime, savo interneto svetainėse privalo skelbti pareigų pavadinimus ir jas užimančių darbuotojų praėjusių metų vidutinį mėnesio užmokestį, neatskaičius mokesčių.

Jei įstaigoje yra vienintelis darbuotojas, užimantis atitinkamą pareigybę, darbo užmokestį numatoma pateikti tik gavus jo sutikimą, teigiama projekte. Šią informaciją nurodoma skelbti internetinės svetainės skyriuje "Veikla" srityje "Informacija apie darbo užmokestį".

IVPK direktorius Aurimas Matulis pirmadienį BNS nurodė, kad darbuotojų priedai prie atlyginimo atskirai nurodomi nebus. "Buvo padaryta taip, kad po visų diskusijų į tą skelbimą įeitų vidurkiai (atlyginimų - BNS), (...) bet vidurkiai yra praėjusių metų, todėl tai, kas bus paskelbta, vargu, ar atitiks tikrovę, nes bus paskelbta, kad algos didesnės, nei dabar iš tikrųjų yra", - kalbėjo A.Matulis. Anot jo, dėl praėjusių ir šių metų algų dydžių neatitikimo Vyriausybė gali nuspręsti dar patobulinti nutarimo projektą.

Nors Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatyme numatoma, kad minėtos institucijos ir įstaigos privalo teikti informaciją apie darbuotojų darbo užmokestį, tačiau šiuo metu galiojanti Bendrųjų reikalavimų valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėms aprašo redakcija nėra su šiuo įstatymu suderinta. Todėl dabar valstybės ir savivaldybių institucijos neprivalo skelbti informacijos apie darbo užmokesčius.

1 komentaras:

Unknown rašė...

reikia būtinai ne tik skelbti apie valdininkų gaunamą atlyginimą, bet ir parodyti jo struktūrą ( iš kokių dalių jis susideda.